Atskleidžia mechanikas. Kaip atpažinti automobilį „skenduolį“. „Potvynis palieka šiuos pėdsakus“ (Video)  (1)

Automobilis po potvynio gali atrodyti neblogai, tačiau vanduo galėjo pridaryti iš pirmo žvilgsnio nepastebimų pažeidimų. Kaip atpažinti automobilį po potvynio?



© NARA (atvira licencija) | https://nara.getarchive.net/media/a-car-is-flooded-during-hurricane-florence-on-marine-124494

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Drėgmė, pelėsis apmušaluose, nemalonus kvapas, elektronikos problemos. Tai tik keli įspėjamieji ženklai. Ar dar galima išgelbėti tokį automobilį? Tai priklauso nuo automobilio tipo ir žalos dydžio.

Patarimais dalinasi lenkų automobilių mechanikas Maciejus Przybylskis, kurio specializacija yra „Subaru“, „Toyota“ ir „Lexus“ automobiliai.

Užtvindytas elektromobilis ar hibridas? Jam galas

Elektromobilių ar hibridinių automobilių vairuotojai turėtų ypač vengti važiuoti per  gilias balas ar apsemtus kelio ruožus. Žinoma, akumuliatorius yra hermetiškai sandarus, tačiau vandeniui pratekėjus per slenksčius ir patekus į automobilio vidų situacija gali būti pavojinga. 

„Tai gali sukelti trumpąjį jungimą ir net mirtį salone esantiems žmonėms. Turime reikalą su 400, o kartais ir 800 V įtampa“, – perspėja Maciejus Przybylskis.

Mechanikas primena, kad elektromobiliai aptarnaujami ypatingai. Neišjungus pagrindinio saugiklio elektromobilyje negalima atlikti jokių darbų. Tai atliekama naudojant specialius apsauginius drabužius.

[EU+Kuponai] Perkamiausia Android multimedijos sistema automobiliams, planšetės, kaulais grojančios ausinės, projektoriai, auto diagnostika ir kt. (Video)
5242 6

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-09-14/2024-09-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Lenovo Zhaoyang Tab K10(Tab M11)“ - Android 13 planšetė

2) „BlitzWolf BW-BTS8“ - kaulais grojančios belaidės ausinės

3) „iMars 2 DIN“ - perkamiausia Android multimedijos sistema automobiliams

4) „Proscenic P13“ - 120AW, 35kPa belaidis dulkių siurblys

5) „Blitzwolf BW-V3Max“ - Android projektorius

6) „LAUNCH 2024 Elite CR529“ - automobilio diagnostikos įrenginys

Išsamiau

Rimtai užtvindyto elektrinio ar hibridinio automobilio likimas tik vienas – utilizavimas.

Šiek tiek geresnė padėtis potvynį patyrusių automobilių su vidaus degimo varikliu. Tokį automobilį galima išgelbėti, tačiau jis visada sukels įvairių problemų, susijusių su elektros instaliacija ir elektronika. Nors vidų galima išardyti, išvalyti ir išdžiovinti, neįmanoma pasiekti visų kampelių, į kuriuos prasiskverbė vanduo. 

Ir potvynių vanduo nėra toks švarus kaip vanduo iš čiaupo. Priešingai, jis ne tik nešvarus, bet ir pilnas įvairių rūšių cheminių medžiagų, kurios ilgainiui sukelia elektroninių komponentų koroziją. 

Kaip išdžiovinti automobilį po potvynio?

Žinoma, jei automobilis nebuvo labai apsemtas, pvz., vanduo prasiveržė tik per slenksčius, nes sandarikliai jau buvo susidėvėję, automobilį galima išgelbėti.

 

Kaip išdžiovinti automobilį po potvynio? Jūs netgi galite tai padaryti patys.

„Pirmiausia reikia palaukti gero oro. Tik tada galite pašalinti šlapius kilimėlius ir garso izoliaciją iš automobilio, o tada palikti automobilį atvirą saulėje, kad išdžiūtų“, – sako Maciejus Przybylskis.

Tęsinys kitame puslapyje:




Kaip atpažinti automobilius po potvynio

Kaip patikrinti, ar jūsų automobilis neapgadintas po potvynio? Tai sunkus klausimas. Reikėtų atkreipti dėmesį į salono išmontavimo pėdsakus – pvz., raktų žymes ant sėdynes tvirtinančių varžtų arba sulūžusius plastikinius elementus tvirtinančius skląsčius. Indikacija taip pat gali būti bet koks stiprus kvapas, kuris dažniausiai yra skirtas užmaskuoti drėgmę. 

Be to, pastaruoju metu atlikta važiuoklės priežiūra, kuri dažniausiai skirta paslėpti vandens pažeidimų pėdsakus, taip pat turėtų būti laikoma „įspėjamąja lempute“.

 

Tas pats pasakytina apie bet kokį „nestandartinį“ korozijos pėdsaką, pavyzdžiui, ant sėdynių bėgelių ar rėmų. Verta patikrinti žibintus ir posūkio signalus, ar juose nėra vandens, ar jie nėra rasoti. 

„Posūkių žibintai dažnai būna įklijuoti ir sunkiai nuimami. Tada vanduo pašalinamas išgręžiant mažas skylutes, pro kurias vanduo gali ištekėti. Verta pasitikrinti, ar tokių pėdsakų nėra automobilyje, kurį norime įsigyti“, – sako mechanikas.

Kartais padėti gali ir įmonės, siūlančios transporto priemonių istorijos ataskaitas, sugeneruotas pagal VIN numerį. Kartais informacija apie žalą ir potvynius gali atsirasti draudimo bendrovių duomenų bazėse.

Ar verta pirkti automobilį po potvynio?

Net ir puikiai išdžiūvęs automobilis niekada nebus toks, koks buvo prieš potvynį. Todėl pirkti automobilį po potvynio, net ir pardavėjui pasiūlius patrauklią kainą, niekada nebus gera mintis. Bėdos – tik laiko klausimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(1)
(8)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)