Šie maisto produktai gali daugiau nei ketvirtadaliu sumažinti demencijos riziką ()
Jų įtraukimas į kasdienę mitybą gali sumažinti demencijos riziką.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Pastaruoju metu atgijo diskusijos apie raudonąjį vyną ir jo naudą sveikatai, palyginti su neigiamais aspektais. Naujame tyrime teigiama, kad nors tai yra alkoholis, kuris akivaizdžiai daro žalingą poveikį sveikatai, jo sudėtyje esantys flavonoidai gali padėti sumažinti demencijos išsivystimo riziką vyresniame amžiuje.
Flavonoidai pasižymi antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis ir priešvėžinėmis savybėmis ir yra susiję su įvairių lėtinių ligų vystymosi mažinimu.
Šis naujas tyrimas, kuriam vadovavo Belfasto karališkojo universiteto (JK) mokslininkai kartu su Edith Cowan universiteto Perte (Australija) mokslininkais, yra dar vienas argumentas, kodėl, norint ilgiau išsaugoti gerą sveikatą senstant, reikėtų atkreipti dėmesį į flavonoidų kiekį maisto produktuose ir gėrimuose – šį kartą dėmesys buvo sutelktas į demenciją.
Nors genetika yra labai svarbus veiksnys, lemiantis sveikatos būklę, didėja supratimas, kad mityba yra labai svarbu kovojant su daugeliu su amžiumi susijusių sveikatos sutrikimų ir ligų.
|
„Demencijos paplitimas pasaulyje ir toliau sparčiai auga, – sako pagrindinė tyrimo autorė, karališkojo universiteto profesorė Aedín Cassidy. – Šiame kohortiniame tyrime analizavome daugiau kaip 120 000 suaugusiųjų nuo 40 iki 70 metų amžiaus mitybos duomenis, gautus iš Jungtinės Karalystės biobanko. Mūsų rezultatai rodo, kad šešių papildomų porcijų flavonoidų gausių maisto produktų, ypač uogų, arbatos ir raudonojo vyno, suvartojimas per dieną buvo susijęs su 28 proc. mažesne demencijos rizika. Šie rezultatai buvo labiausiai pastebimi asmenims, turintiems didelę genetinę riziką, taip pat tiems, kuriems pasireiškė depresijos simptomai.“
Mokslininkai nustatė, kad valgydami šešis kartus produktų, kuriuose gausu šio antioksidanto, asmenys rečiau sirgo demencija. Nors tai nėra priežastinio ryšio įrodymas, tačiau rezultatai yra pakankamai reikšmingi, kad būtų įrodytas ryšys.
„Šie rezultatai yra aiški žinia visuomenei, nes jie rodo, kad paprasta priemonė – padidintas kasdienis flavonoidų turinčių maisto produktų suvartojimas – gali sumažinti demencijos riziką, ypač didelės rizikos grupėse, – sakė viena iš tyrimo autorių Amy Jennings. – Šiuo metu nėra veiksmingo šios ligos gydymo, todėl prevencinės intervencijos, kuriomis siekiama pagerinti sveikatą ir gyvenimo kokybę bei sumažinti socialines ir ekonomines sąnaudas, ir toliau turėtų būti pagrindinis visuomenės sveikatos prioritetas.“
Jie pridūrė, kad flavonoidų vartojimas būtų naudingiausias tiems, kurie turi padidėjusią genetinę demencijos riziką, taip pat tiems, kurie turi aukštą kraujospūdį ir serga depresija. Nors jie įspėja, kad tyrimas neįrodo, jog per dieną išgeriant pusę taurės raudonojo vyno bus apsisaugota nuo kognityvinių gebėjimų silpnėjimo, tačiau teigia, kad dėmesys flavonoidų gausiai mitybai tikrai galėtų padėti sveikai senti smegenims.
Flavonoidų taip pat yra žaliose lapinėse daržovėse, sojos pupelėse, apelsinuose ir daugelyje kitų augalinių produktų.
„Mūsų rezultatai rodo, kad flavonoidų gausių maisto produktų įtraukimas į kasdienę mitybą gali sumažinti demencijos riziką, ypač didelės rizikos grupėse“, – apibendrino mokslininkai.
Tyrimas paskelbtas žurnale „JAMA Network Open“.
Parengta pagal „New Atlas“.