Kokybiškam miegui reikia visai ne migdomųjų. „Mūsų nervai priklauso nuo mūsų žarnyno ir atvirkščiai“  ()

Jums gali būti netikėta, bet kokybiškam miegui visai nereikia migdomųjų vaistų – svarbiausia yra tinkamai pasirinkti maistą.



© pxhere (CC0 Public Domain) | https://pxhere.com/en/photo/627296

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Reikalas tas, kad mūsų kūnas yra puikiai suderinta savireguliuojama sistema, kurioje visi organai ir procesai vienaip ar kitaip yra susiję. Taigi, kaip keistai tai beskambėtų, žmogaus virškinimo traktas yra tiesiogiai susijęs su centrine nervų sistema ir veikia kaip dvikryptė sistema. Kitaip tariant, mūsų nervai priklauso nuo žarnyno būklės ir atvirkščiai.

Galbūt esate pastebėję, kad, kai nervinatės, prarandate apetitą? Žinoma, jūsų nuotaika ir bendra savijauta taip pat keičiasi priklausomai nuo maisto – pavyzdžiui, išgėrus kavos ar suvalgius šokolado.

Kaip tai veikia? Virškinimo traktas gali daryti įvairų poveikį centrinei nervų sistemai: ją slopinti arba sužadinti, kadangi nervinės skaidulos išsidėsčiusios visame virškinimo trakte ir aprūpinamos didžiausia kraujotakos sistema. Jei ką tik pavalgėte ar, priešingai, ilgai nevalgėte, jei suvalgėte kažką nesveiko ar priešingai – sveiko, mūsų žarnynas per kraują iškart „atsiskaito“ ir siunčia signalus į smegenis, kad kūnas būtų pasiruošęs tinkamai reaguoti. Ne veltui sakoma, kad žarnynas yra mūsų „antrosios smegenys“.

[Kuponas+Vokietija] Atlaiko 200 kg! Didžiulės SUP irklentės už rekordinę kainą - ribotas kiekis (Video)
8957 6

Specialus kuponas

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

Taigi, norėdami užtikrinti gerą ir kokybišką miegą, turėtumėte vartoti tam tikrus maisto produktus – pavyzdžiui, vietoje migdomųjų galite rinktis triušieną ar kalakutieną, paltusą, lašišą, upėtakį, skumbrę, langustą, aštuonkojį, krevetes, omarą, vėžį, austres ar šukutes. Jei vėluoja vakaras, vakarienę galima pakeisti sauja graikinių riešutų ar migdolų arba gabalėliu sūrio – dėl magnio kiekio šie produktai padeda nuraminti nervų sistemą, mažina stresą ir nuovargį, normalizuoja miegą.

Kita svarbi taisyklė norint normalizuoti miegą – neperkrauti skrandžio prieš naktį. Priešingu atveju, kol jūs ilsėsitės, jūsų virškinimo sistema dirbs viršvalandžius, bandydama viską suvirškinti. Dėl to jūsų miegas bus fragmentiškas, sunkus ir lydimas košmarų, o ryte pabusite pavargęs ir išsekęs.

 

Kai kurie maisto produktai apskritai nerekomenduojami vakarienei – ir tai ne dėl papildomų centimetrų ant liemens, o dėl galimo nemigos ir kitų miego sutrikimų. Problema ta, kad netinkamas maistas prieš miegą gali stipriai suaktyvinti žarnyno veiklą, sukelti sunkumų užmigti, išprovokuoti naktinius prabudimus ir ankstyvą pabudimą, taip pažeidžiant mūsų miegą. Todėl, norint išvengti miego sutrikimų, reikėtų išbraukti tam tikrus nervų sistemą stimuliuojančius produktus, kurie sukelia aktyvumą.

Taigi, jei jums rūpi jūsų miegas ir sveikata, vakare venkite šių produktų:

  1. Keptos bulvės. Šis krakmolingas maistas ir taip nėra pats sveikiausias, net jei gaminate jį namuose ant kokybiško aliejaus (ne paslaptis, kad kavinėse ir restoranuose, ypač greito maisto vietose, tas pats aliejus naudojamas daugeliui bulvių porcijų). Tačiau svarbu žinoti, kad keptos bulvės sukelia virškinimo sutrikimus, sunkumo jausmą, o tai trukdys jums ramiai užmigti. Dėl krakmolo kiekio bulvėse gali padidėti cukraus kiekis kraujyje. Kodėl tai žalinga? Ankstyvomis ryto valandomis (apie 4 valandą) organizmas išgyvena „aušros efektą“, kai cukraus kiekis automatiškai padidėja. Jei cukraus kiekis ir taip buvo aukštas, tai sukels paviršinį miegą antroje nakties pusėje, ankstyvą pabudimą ir nesugebėjimą vėl užmigti.
  2. Pomidorai. Šios, atrodytų, nekaltos ir sveikos daržovės turi aminorūgšties tiramino, kuris padidina raumenų tonusą, sužadina nervų sistemą ir gali sukelti galvos skausmą. Dėl to gali būti sunku užmigti ir žmogus negalės užmigti esant sužadinimo būsenoje.
  3. Produktai, turintys kofeino. Daug maisto produktų turi kofeino, apie ką žmonės kartais net nenutuokia. Tai ledai, desertai, gazuoti gėrimai, arbatos, šokoladas ir, žinoma, kava. Tokie produktai trikdo gilaus miego (N-Rem) fazę ir sutrumpina greito miego laikotarpį, kuris svarbus psichologiniam atsigavimui.
  4. Citrusai. Citrusinių vaisių sultys gali sutrikdyti rūgščių balansą, sukelti rūgšties refliuksą. Dėl to žmogaus organizme atsiranda padidėjęs dujų susidarymas, o tai sukelia diskomfortą gulint – t.y. lovoje.
  5. Pupelės. Tai sunkus maistas, kuris skatina žarnyno veiklą ir meteorizmą. Aktyvi virškinimo veikla naktį drastiškai mažina miego efektyvumą, o tai trukdo pagrindinei miego funkcijai – organizmo atsistatymui. Juk miego metu vyksta vidaus organų ląstelių regeneracija, o pavartojus pupelių jūsų organizmas bus užimtas sunkiojo maisto virškinimu, o ne jėgų atgavimu.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(0)
(5)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: