„Jo trūksta 90 % lietuvių.“ Pirmieji simptomai. Kada pradėti vartoti?  ()

Daugeliui kyla klausimas kada po vasaros, atėjus tamsiajam laikotarpiui, pradėti vartoti šį vitaminą?


Vitamino D kapsulės
Vitamino D kapsulės
© Rawpixel (atvira licencija) | https://www.rawpixel.com/image/5962356/free-public-domain-cc0-photo

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vitamino D trūkumas yra paplitęs tarp lietuvių. Jis atsiranda dėl per trumpo buvimo Saulėje ištisus metus.

Vitamino D trūkumas dažniausiai kamuoja vaikus, paauglius ir vyresnius nei 65 metų žmones. Teigiama, kad mažiausiai 90 % mūsų geografinėje platumoje gyvenančių žmonių organizme stipriai trūksta vitamino D šaltuoju metų laiku.

Vitamino D poveikis, daugiausia susijęs su jo poveikiu graiučių sistemai ir kalcio bei fosfatų apykaitai organizme, pirmą kartą buvo aprašytas XX amžiaus pradžioje. Laikui bėgant tolesni moksliniai tyrimai taip pat patvirtino vitamino D poveikį žmogaus kūno sistemų ir organų funkcijoms.

  • Plonojoje ir storojoje žarnoje vitaminas D didina kalcio ir fosfatų pasisavinimą, stimuliuoja fermentus, atsakingus už organizmui kenksmingų medžiagų „panaudojimą“ ir mažina riziką susirgti storosios žarnos vėžiu.    
  • Kauluose ir raumenyse vitaminas D palaiko pusiausvyrą tarp kaulų remodeliacijos procesų (vadinamojo „kaulų retėjimo“ ir „kaulų formavimosi“), skatina kolageno gamybą, palaiko raumenų ląstelių dalijimosi ir augimo procesą.
  • Kasoje vitaminas D padidina insulino sekreciją, taip pat padidina audinių jautrumą insulinui.                
  • Inkstuose vitaminas D, kaip ir žarnyne, padidina kalcio ir fosfato pasisavinimą.
  • Smegenyse vitaminas D veikia nervinių ląstelių diferenciaciją, taip pat yra atsakingas už neurotransmiterių – acetilcholino ir dopamino, žinomo kaip laimės hormonas, išsiskyrimą. 
  • Odoje vitaminas D veikia odos ląstelių (keranocitų) diferenciaciją, saugo odą nuo UV spindulių, reguliuoja plaukų augimo ciklą.              
  • Vitaminas D sustiprina organizmo imuninės sistemos priešuždegiminį potencialą, veikdamas limfocitus, t. y. ląsteles, kurios dalyvauja kovoje su infekcijomis. Jis taip pat veikia citokinų, t. y. medžiagų, turinčių priešuždegiminį arba priešuždegiminį poveikį, gamybą.            
  • Širdies ir kraujagyslių sistemoje vitaminas D didina kalcio pasisavinimą širdies ir kraujagyslių ląstelėse, reguliuoja kraujospūdį, mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
  • Reprodukcinėje sistemoje vitaminas D lemia tinkamą kiaušialąsčių ir spermos vystymąsi, taip pat turi įtakos embriono implantacijai ir vystymuisi gimdoje.
[Vokietija+kuponas] Mažiausia kaina istorijoje! Įspūdingos lazerinės graviravimo staklės: galima pjauti arba graviruoti daugiau nei 1000 skirtingų medžiagų (Video, „Swiitol C18 Pro“)
7663 4

Šių metų modelis už mažiausią kainą iki šiol

Specialus kuponas

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Pažangiausi techniniai sprendimai

Puikus daiktas DIY projektams

Išsamiau

 

Esant vitamino D trūkumui, simptomus reikėtų išskirti dviejose žmonių grupėse – vaikams ir suaugusiems. 

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()