„Šiaurės Europa ją valgo.“ Lietuvių pamiršta daržovė grįžta ant stalo ()
Tai viena iš tų daržovių, kuri po daubybės metų, praleistų kulinarinėje nežinomybėje, dabar pamažu grįžta.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Ropės ne tik užpildo ir suteikia vertingų maistinių medžiagų, bet ir įkvepia eksperimentuoti virtuvėje. Jos stebina savo skoniu ir universalumu. Nors ilgą laiką jos buvo auginamos daugiausia kaip pašarinis augalas, sveikos ir natūralios mitybos šalininkai vis dažniau ieško receptų, kaip skaniai panaudoti šią daržovę.
Ilgą laiką ropė buvo siejama su pigiu ir plačiai prieinamu produktu, kuris buvo išsigelbėjimas bado metu. Tačiau laikui bėgant ropės pradėtos traktuoti tik kaip pašarinis augalas – jas išstūmė bulvės.
Ropes galima valgyti ir žalias, ir virtas. Jos salotoms suteikia gaivų, traškų akcentą. Šie šakniavaisiai naudojami gaminti karštiems patiekalams, panašiai kaip bulvės. Kreminės sriubos, troškiniai ir net gruzdintos ropės... Ropės turi savitą skonį su aštriomis ir kartokomis natomis.
|
Daržovė pas mus atkeliavo iš Šiaurės Europos, o pirmieji paminėjimai apie ją rašytiniuose šaltiniuose – XVI a. Didelio populiarumo sulaukė Skandinavijoje ir Suomijoje, kur gerai toleruoja šaltį ir sunkias oro sąlygas. Šiose šalyse ji užima svarbią vietą kaip tradicinių patiekalų ingredientas.
Švedijoje populiarus patiekalas, vadinamas rotmos – ropių ir bulvių tyrė, dažnai patiekiama su kiauliena ar dešra. Kita vertus, Suomijoje ropė – neatsiejamas Kūčių stalo elementas. Suomijoje valgomas kalėdinis troškinys – lanttulaatikko.
Natūrali medicina daržoves laikė priemone išvalyti organizmą nuo toksinų. Ši ropių savybė patvirtint ir šiandien. Ji turi nedidelį diuretikų poveikį ir padeda pašalinti iš organizmo nereikalingus medžiagų apykaitos produktus. Ji stimuliuoja žarnyno veiklą ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo.
Daržovėje yra B grupės vitaminų ir askorbo rūgšties. Gausu mineralų, tokių kaip kalis, magnis, kalcis ir fosforas, dalis. Ropėse taip pat gausu skaidulų, kurios palaiko virškinimą ir padeda išlaikyti sveiką svorį. Daržovėse esantys antioksidantai palaiko imunitetą ir apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų.
Ši pamiršta ir neįvertinta daržovė taip pat yra gliukozinolatų, t. y. cheminių junginių, turinčių priešvėžinių savybių, šaltinis.
Be to, ropės turi atsikosėjimą skatinantį poveikį, todėl padės greičiau susidoroti su varginančiais infekcijos simptomais. Šiuo tikslu verta paruošti ropių sultis nuo kosulio.
Tiesiog nulupkite vieną daržovę ir supjaustykite mažais gabalėliais. Tada sumaišykite ir sudėkite į smulkaus tinklelio sietelį. Šaukštu išspauskite naudingas sultis. Supilkite į stiklinę ir gerkite mažais gurkšneliais kelis kartus per dieną. Dėl atsikosėjimą skatinančio poveikio sultis reikia suvartoti ne vėliau kaip ankstyvą popietę.
Nepaisant daugybės privalumų, ropės visiems netinka. Žmonės, sergantys skydliaukės ligomis, pvz., hipotireoze, turėtų tai daryti atsargiai. Daržovėje yra goitrogenų, t. y. medžiagų, kurios trukdo pasisavinti jodą. Žmonės su jautria virškinimo sistema ir kovojantys su uždegimais taip pat turi būti atsargūs.