„Į kavą įpilkite du arbatinius šaukštelius...“ Itin įdomus derinys  ()

Tai smalsumą žadinantis derinys.


Asocatyvi nuotr.
Asocatyvi nuotr.
© Pxfuel (atvira licencija) | https://pxhere.com/en/photo/43458

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai kava su citrina. Šio derinio istorija siekia kolonijinius laikus, kai citrusiniai gėrimai buvo pradėti derinti su įvairiais prieskoniais ir kava, siekiant sukurti gaivius ir energijos suteikiančius mišinius.

Ar kava su citrina tikrai padeda deginti riebalus, malšina galvos skausmą ir palaiko sveikatą? Sužinokite, kodėl šis mišinys populiarėja ir kaip tinkamai jį paruošti.

Ar kava su citrina degina riebalus?

Vienas iš dažniausiai kartojamų mitų apie kavą su citrina yra tariamas jos gebėjimas deginti riebalus. Ar tikrai galime tikėtis šio poveikio? Kava dėl kofeino veikia medžiagų apykaitą. Jis stimuliuoja kūną, pagreitina širdies ritmą ir pagreitina medžiagų apykaitą. Savo ruožtu citrinoje yra askorbo rūgšties (vitamino C), kuri palaiko virškinimo sistemą ir turi detoksikuojantį poveikį.

Nors šis derinys gali padėti numesti svorio, nėra mokslinių įrodymų, kad pati kava su citrina degina riebalus. Svarbiausia yra tinkama mityba, fizinis aktyvumas ir kalorijų deficitas. Tačiau reguliariai geriant kavą su citrina galite pagerinti medžiagų apykaitą ir suteikti energijos, skatinti aktyvų gyvenimo būdą.

Kava su citrina nuo galvos skausmo

[EU+Kuponai] Galingos vėjo jėgainės tik nuo 106,39€! Pasigaminkite elektros patys. Paskutiniai vienetai
10391 8

Nuostabiai gera kaina

Specialūs kuponai

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Labai ribotas kiekis

Išsamiau

Kai namimės priemonės buvo populiaresnės nei šiuolaikiniai vaistai, kava su citrina buvo vienas mėgstamiausių vaistų nuo galvos skausmo. Šis paprastas gėrimas ir toliau sulaukia pripažinimo dėl savo natūralių raminamųjų savybių. Iš kur jo veiksmingumas? Paslaptis slypi kofeine – pagrindiniame kavos ingrediente.

Esant galvos skausmams, kofeinas plečia smegenų kraujagysles, taip sumažindamas spaudimą nervams ir malšindamas skausmą. Ne be reikalo jis yra daugelio nereceptinių skausmą malšinančių vaistų ingredientas – tinkamomis dozėmis sustiprina jų poveikį. Tačiau kava turi pranašumą, nes ji suteikia kofeino natūraliu pavidalu ir papildomai suteikia atsipalaidavimo akimirką, susijusią su jos vartojimu.

Citrina praturtina kavos skonį ir suteikia papildomos naudos sveikatai. Citrinoje yra didelė vitamino C dozė, kuri palaiko organizmo detoksikacijos procesus. Jo poveikis gali būti naudingas, kai galvos skausmas yra susijęs su per dideliu darbu ar dehidratacija.

Gaivus citrinos aromatas ir rūgštus poskonis stimuliuoja pojūčius ir gali veikti kaip natūralus „jungiklis“, leidžiantis atitrūkti nuo dėmesio sutelkimo į skausmą. Tačiau verta atsiminti, kad kava su citrina tiks ne kiekvienam galvos skausmui. Jei būklė tęsiasi ilgiau arba yra labai sunki, kreipkitės į gydytoją.

Ar kava su citrina sveika?

 

Aromatingos kavos ir rūgščios citrinos derinys ne tik intriguoja savo skoniu, bet ir gali palaikyti organizmo kasdienę veiklą. Bet ar tai tikrai sveikas pasirinkimas? Pažvelkime atidžiau į šio neįprasto gėrimo naudą ir galimą riziką.

Privalumai:

Imuniteto stiprinimas. Citrina yra natūralus vitamino C šaltinis – antioksidantas, padedantis stiprinti imuninę sistemą. Reguliarus citrinos vartojimas padeda organizmui kovoti su infekcijomis, ypač šaltuoju metų laiku. Įdėję jo į kavą, savo kasdienį gėrimą praturtinsime papildoma sveikatos doze, ypač šaltesniais mėnesiais;

Virškinimo sistemos palaikymas. Citrinoje esanti citrinos rūgštis skatina virškinimo fermentų gamybą, palengvina virškinimą, ypač po gausių valgių. Po sočių pietų geriant kavą su citrina galima pagreitinti medžiagų apykaitos procesus ir išvengti sunkumo jausmo skrandyje;

 

Natūralus energijos užtaisas. Kofeinas garsėja savo stimuliuojančiomis savybėmis, tačiau kartais po jo išgėrus galite jausti silpnumą, vadinamą „mažas energijos kiekis“. Citrina dėl savo gaivinančio poveikio padeda neutralizuoti šį poveikį, todėl energija išgėrus kavos išlieka ilgiau ir nesukelia mieguistumo;

Antioksidacinis poveikis. Tiek kavoje, tiek citrinoje gausu antioksidantų – junginių, saugančių organizmą nuo oksidacinio streso. Kavoje esantys polifenoliai ir citrinoje esantis vitaminas C padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir padeda sumažinti daugelio lėtinių ligų, įskaitant širdies ligas ir vėžį, riziką.

Tęsinys kitame puslapyje:




Nors kava su citrina turi daug privalumų, tačiau ji neapsieina be trūkumų. Kofeinas ir citrinų rūgštis gali dirginti jautrų skrandį turinčius žmones. Šių sudedamųjų dalių derinys gali padidinti skrandžio rūgšties gamybą, todėl kai kuriems žmonėms gali atsirasti rėmuo ar virškinimo sutrikimai.

 

Kava yra natūralus diuretikas, o tai reiškia, kad ji skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo. Citrinos pridėjimas, nors ir gaivus, šio fakto nekeičia. Todėl išgėrus kavos su citrina svarbu gerti pakankamai vandens, kad išvengtumėte dehidratacijos.

Taip pat verta prisiminti, kad reguliariai vartojant didelius kavos kiekius, net pridedant citrinos, organizme gali susidaryti kofeino perteklius. Tokie simptomai kaip nervingumas, dažnas širdies plakimas ar sunkus užmigimas gali būti ženklas, kad jūsų organizmui reikia pertraukos nuo kofeino.

Kaip gerti kavą su citrina?

Kavos su citrina istorija siekia kolonijinius laikus, kai citrusiniai vaisiai buvo pradėti derinti su prieskoniais ir kava, sukuriant gaivius ir energijos suteikiančius mišinius.

Italai turi savo šio gėrimo versiją, vadinamą „espresso romano“ – espreso kava patiekiama su citrinos skiltele, kuri suteikia rūgštaus aromato.

Savo ruožtu Rytuose kava su citrina vertinama kaip natūralus būdas palengvinti peršalimo simptomus. Tokiais atvejais ji dažnai praturtinama imbieru ir medumi, kad sustiprintų šildantį ir imunitetą palaikantį poveikį.

 

Jei norime pasimėgauti šiuo gėrimu visapusiškai, verta atkreipti dėmesį į keletą svarbių klausimų, susijusių su jo paruošimu ir vartojimu. Geriausias efektas bus pasiektas naudojant šviežiai maltą kavą, paruoštą espreso aparate. Į vieną puodelį įpilti apie 1-2 arbatinius šaukštelius citrinos sulčių. Didesnis kiekis gali padaryti gėrimą per rūgštų ir mažiau malonaus skonio.

Norint išlaikyti sveikatos pusiausvyrą, rekomenduojama išgerti vieną puodelį kavos su citrina per dieną. Toks kiekis leidžia išvengti kofeino ir citrinų rūgšties pertekliaus, kurie didesnėmis dozėmis gali apkrauti organizmą.

Geriausias laikas mėgautis šiuo gėrimu yra rytas arba pirmoji dienos pusė, o tai padeda išvengti mieguistumo. Taip pat verta atsisakyti pridėtinio cukraus, kuris gali susilpninti kavos ir citrinos sveikatą stiprinantį poveikį. Tačiau jei pageidaujate švelnesnio skonio, gėrimą galite praturtinti trupučiu medaus ar žiupsneliu cinamono, kuris dar labiau sustiprins jo aromatą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(2)
(3)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()