5 požymiai, kad valgote per daug baltymų. „Taip kūnas šaukiasi pagalbos“  ()

Subalansuota mityba atlieka svarbų vaidmenį palaikant tiek fizinę, tiek psichinę sveikatą. Baltymai yra statybinė medžiaga, reikalinga tinkamam kūno funkcionavimui. Bet kaip suprasti, kad suvartojame per daug baltymų? Pateikaime 5 požymius.



© Adrianna CA (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/cooked-chickpeas-on-plate-23384627/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra baltymai ir kodėl jie tokie svarbūs? Ne tik sportininkams

Baltymai yra viena iš pagrindinių maistinių medžiagų, reikalingų tinkamam kūno funkcionavimui. Tai pagrindinė visų ląstelių ir audinių statybinė medžiaga, o tai reiškia, kad be baltymų kūnas negalėtų augti, atsinaujinti ar tinkamai funkcionuoti. Tačiau, be savo struktūrinio vaidmens, baltymai atlieka daug kitų svarbių funkcijų.

Baltymai yra pagrindinė raumenų, odos, plaukų, nagų ir vidaus organų sudedamoji dalis. Tokios statybinės medžiagos pavyzdys yra kolagenas, kuris stiprina odą ir sausgysles. Jis taip pat atlieka transportavimo funkciją, nes kai kurie baltymai yra atsakingi už įvairių medžiagų pernešimą organizme. Pavyzdžiui, hemoglobinas perneša deguonį iš plaučių į visas organizmo ląsteles, o transferinas perneša kraujyje geležį, reikalingą raudonųjų kraujo kūnelių gamybai. Baltymai taip pat gali veikti kaip hormonai ir fermentai, kurie kontroliuoja daugybę procesų organizme, pvz., insulinas reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Tai taip pat būtina medžiaga, padedanti organizmui kovoti su infekcijomis. Antikūnai yra specialūs baltymai, atpažįstantys ir neutralizuojantys virusus, bakterijas ir kitas kenksmingas medžiagas.

[EU+Kuponai] Pasaulinė premjera. Aukščiausios klasės monitoriai žaidimams, pramogoms ir darbui. Ribotas kiekis (Video)
4629 1

Pasaulinė premjera!

Nuolaidų kuponai

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

1) „KTC A32Q7 Pro“ - portabilus Android 4K ekranas

2) „KTC H27S25E“ - 27 colių, 2K, 240Hz lenktas žaidimų monitorius

3) „KTC Q24T09“ - 24 colių, QHD, 180Hz žaidimų monitorius

4) „KTC H27P22S“ - 27 colių, 4K, 160Hz žaidimų monitorius

Išsamiau

Nors statybinė medžiaga dažniausiai laikoma pagrindine raumenų masės didinimo medžiaga, ji yra atsakinga už daug daugiau žmogaus organizme vykstančių procesų. Štai kodėl taip svarbu savo mitybos racione turėti pakankamą baltymų kiekį.

5 požymiai, kad valgote per daug baltymų. Taip kūnas šaukiasi pagalbos

Trenerė Domenica Van Ginneken įvardija 5 požymius, rodančius, kad vartojate per daug baltymų. 

Visų pirma, gali atsirasti virškinimo problemų, tokių kaip pilvo pūtimas ar vidurių užkietėjimas. Simptomai gali būti ypač pastebimi vartojant gyvūninės kilmės baltymus. Svarbu suvartoti pakankamai skaidulų, kad būtų palaikoma virškinimo pusiausvyra. Jų yra daržovėse, vaisiuose ir viso grūdo produktuose, tokiuose kaip burokėliai, obuoliai ir duona.

Trenerė priduria, kad reikėtų atkreipti dėmesį ir į nuolatinį troškulį. Ji aiškina, kad baltymai gali apkrauti inkstus, o tai prisideda prie skysčių netekimo. Verta užtikrinti tinkamą organizmo drėkinimą.

Kitas simptomas gali būti blogas burnos kvapas. Statybinės medžiagos kartu su mažu angliavandenių kiekiu gali sukelti ketozės būseną, todėl nepamirškite savo mitybą papildyti avižiniais dribsniais arba kruopomis.

 

Baltymuose yra kalorijų, o valgydami per daug jų galime netyčia suvartoti daugiau, nei sudeginame. Tai veda prie riebalų kaupimosi ir todėl priaugama svorio. Kai kuriais atvejais taip pat galite pastebėti energijos sumažėjimą ir nuovargį, ypač jei suvartojate per mažai riebalų ar angliavandenių.

Nacionalinis mitybos švietimo centras atkreipia dėmesį į keletą padarinių, kurie gali būti susiję su ilgalaike daug baltymų turinčia dieta. Statybinių blokų perteklius gali pažeisti inkstus, sukelti uždegimą ir proteinuriją. Tai taip pat gali sukelti hormonų sutrikimą, nes didelis fosfatų kiekis gali prisidėti prie prieskydinių liaukų problemų. Baltymų perteklius skatina kalcio išsiskyrimą, todėl padidėja osteoporozės rizika. Jei ši dieta taikoma per ilgai, ji netgi gali padidinti aminorūgščių skaidymą, o ne palaikyti numatomą raumenų augimą. Be to, mėsa ir kiaušiniai suteikia sočiųjų riebalų ir cholesterolio, kurie padidina aterosklerozės, hipertenzijos ir širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Nesveika mityba gali pakenkti inkstams, kaulams, raumenims ir širdžiai, todėl svarbu ją išlaikyti subalansuotą.

Kiek baltymų turėtume vartoti?

 

Taigi, kiek baltymų turime suvalgyti, kad mūsų mityboje nebūtų jų per daug? Suaugusio žmogaus paros poreikis yra maždaug 0,9 g 1 kg kūno svorio. Pavyzdžiui, 60 kg sveriančiai moteriai paros baltymų poreikis yra maždaug 54 g baltymų. Per mažas baltymų kiekis maiste sukelia baltymų ir maistinių medžiagų trūkumą organizme.

Tačiau poreikis gali padidėti fizinio aktyvumo, nėštumo, žindymo ar sveikimo atveju. Tokiose situacijose baltymų kiekis maiste turėtų būti koreguojamas pagal individualius organizmo poreikius. Nacionalinis mitybos švietimo centras patvirtina, kad sąmoningai besitreniruojantys žmonės padidina baltymų suvartojimą iki maždaug 2 g vienam kūno svorio kilogramui. Taip pat verta įsitikinti, kad tai leidžia daryti mūsų sveikata, nes sergant kai kuriomis ligomis, baltymų perteklius gali būti žalingas, ypač susijęs su inkstų ir kepenų nepakankamumu.

Kokiuose produktuose yra baltymų?

Gyvūniniai baltymai laikomi visaverčiais, nes juose yra visų nepakeičiamų aminorūgščių, kurių mūsų organizmas negali pasigaminti pats. Jų yra tokiuose produktuose kaip kiaušiniai, mėsa, paukštiena, žuvis ir pieno produktai.

 

Kita vertus, augaliniai baltymai turi mažesnę maistinę vertę, nes jiems dažnai trūksta vienos ar kelių nepakeičiamų aminorūgščių. Tačiau ankštiniai augalai, tokie kaip sojos pupelės, avinžirniai, lęšiai ir žirniai, suteikia baltymų, kurių aminorūgščių sudėtis yra panaši į gyvulinius baltymus. Jų taip pat yra grūdų produktuose, tokiuose kaip grikiai, avižų sėlenos, saulėgrąžų sėklos ir kvietinė-ruginė duona.

Pavyzdžiui, 60 kg sverianti moteris, norinti papildyti kasdienį baltymų kiekį, gali valgyti:

  • vištienos krūtinėlė (100 g) – apie 30 g baltymų, 
  • pusiau riebi varškė (100 g) – apie 16 g baltymų,
  • kiaušinis (2 vnt.) – apie 12 g baltymų.

Jei jums rūpi subalansuota ir įvairi mityba, verta kreiptis į specialistą, pavyzdžiui, dietologą. Ekspertas, remdamasis atitinkamais tyrimais, geba pritaikyti valgiaraštį prie realių organizmo poreikių ir bendros sveikatos būklės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(0)
(12)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()