Juodoji arbata tinka ne visiems! „Tokiais atvejais būkite atsargūs“ ()

© Rawpixel (atvira licencija) | https://www.rawpixel.com/image/5911919/image-public-domain-black-glass
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Juodoji arbata ir pykinimas
Jei dažnai pykina, būtinai stebėkite, kiek arbatos išgeriate. Nors puodelis gali būti išsigelbėjimas nuo virškinimo sutrikimų, į organizmą tiekiamas taninų perteklius dirgina virškinimo sistemą, sukelia diskomfortą ir pilvo skausmą.
Sunki migrena. O arbata?
Nors kofeinas gali būti vertingas sąjungininkas kovojant su galvos skausmais, kaip dažniausiai būna, per didelis jo kiekis gali duoti priešingų rezultatų. Kai kurie tyrimai rodo, kad vos 100 mg kofeino per dieną gali sukelti pasikartojančius galvos skausmus, o tikslūs kiekiai priklauso nuo žmogaus tolerancijos.
Ar turite visiškai atsisakyti arbatos?
Nors minėtais atvejais verta susilaikyti geriant arbatą, nepulkite į kraštutinumus. Retkarčiais išgerti puodelį arbatos neturėtų kelti rimto pavojaus sveikatai. Taigi, prieš visiškai atsisakydami gerti arbatą, pasitarkite su gydytoju, kad įsitikintumėte, jog tai tikrai reikia.
Ką daryti, kad arbatą gerti būtų saugu?
Jei esate užkietėjęs arbatos gerbėjas ir neįsivaizduojate visiškai jos atsisakyti, turėtumėte laikytis kelių taisyklių, kurios padės sumažinti galimą neigiamą jos poveikį:
- maitinkitės įvairiai – stenkitės valgyti įvairų maistą, kuriame gausu geležies, pavyzdžiui, raudoną mėsą, ankštinius augalus, kiaušinius, sėklas ir riešutus;
- papildyti organizmą vitaminu C arba gauti jo su maistu – jo yra, pavyzdžiui, citrusiniuose vaisiuose ir daržovėse (brokoliuose, paprikose, žiediniuose kopūstuose). Padeda padidinti geležies pasisavinimą;
- valgydami negerkite juodosios arbatos – geriau tai darykite tarp valgymų, taip išvengsite geležies pasisavinimo iš maisto ribojimo;
- rinkitės kuo natūralesnę arbatą – be pačios arbatos savybių, reikia atsižvelgti ir į arbatos maišeliuose esančio mikroplastiko ar į arbatas dedamų saldiklių kenksmingumą;
- gėrimui rinkitės saugius indus – netinkamuose keraminiuose ar stikliniuose puodeliuose gali būti toksiško švino ar kadmio.