5 žalingi mitai apie cukrų. „Mes vis dar jais tikime“ ()
Daugelis iš mūsų esame priklausomi nuo saldaus skonio – prie rytinės kavos užkandžiaujame saldainiais, po pietų nukritus energijai neatsispiriame saldainiui, o kaip atlygį ar norėdami pagerinti nuotaiką kartais nusiperkame gabalėlį pyrago.

© Needpix (atvira licencija) | https://www.needpix.com/photo/download/1825282/sugar-sugar-cube-sugar-lumps-sweet-sweetness-food-nutrition-carbohydrate-sweet-as-sugar
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Kita vertus, stengiamės atsisakyti „blogojo“ baltojo cukraus arba ieškoti geresnių pakaitalų. Vis labiau populiarėja saldikliai ir kitos cukraus rūšys, kurios gali dar labiau pakenkti sveikatai.
Kaip išlaikyti saiką ir mėgautis saldžiu skoniu be aukų ar sąžinės graužaties? Tereikia išmokti didžiausius mitus apie cukrų ir išlaikyti... saiką.
Cukrus sukelia diabetą
Vis dar girdime: „nevalgyk tiek daug saldumynų, kitaip susirgsi diabetu“. Žinoma, per didelis cukraus ir saldumynų vartojimas apkrauna kasą ir prisideda prie šios ligos išsivystymo, tačiau tai tik ligos priežasties supaprastinimas. Didžiausi veiksniai, lemiantys 2 tipo diabeto išsivystymą, pirmiausia yra nutukimas ir medžiagų apykaitos sutrikimai, ypač atsparumas insulinui.
Jei mūsų organizmo ląstelės tampa vis mažiau jautrios insulinui, kasa turi gaminti vis daugiau šio hormono, kol nebespėja ir gliukozės kiekis kraujyje tampa per aukštas.
|
Tačiau atsparumas insulinui taip pat glaudžiai susijęs su antsvoriu ir nutukimu. Cukraus perteklius dietoje gali sukelti kalorijų perteklių ir nutukimą, tačiau mes taip pat galime apriboti cukrų, tačiau vis tiek suvartojame per daug kalorijų, pavyzdžiui, riebalų pavidalu. Poveikis bus toks pat.
Pavyzdžiui, tyrimai rodo, kad yra populiacijų, kurios suvartoja palyginti daug cukraus (pvz., vaisių ir medaus), bet neturi didesnio diabeto dažnio, nes jų mityboje taip pat gausu, pavyzdžiui, skaidulų, kurios lėtina cukraus pasisavinimą į kraują.
Cukrus sukelia vaikų hiperaktyvumą
Vis dar gajus mitas, kad cukrus sukelia vaikų hiperaktyvumą, kurie suvalgę saldumynų tampa pernelyg energingi, išdykę ir sunkiau suvaldomi. Tai yra aštuntajame dešimtmetyje vieno amerikiečių gydytojo pateiktos disertacijos rezultatas, o žiniasklaida greitai paėmė „naują atradimą“.
Tačiau vėlesni tyrimai to nepatvirtino. Pavyzdys yra tyrimas, atliktas su vaikų grupe, kurios tėvai teigė, kad po gliukozės dozės jų vaikai tapo aktyvesni. Tačiau paaiškėjo, kad pusė tirtų vaikų gavo placebą, o jų tėvai taip pat pranešė apie hiperaktyvumą ar nepageidaujamą elgesį.
Žinoma, per daug cukraus vaikams yra nesveika, bet taip pat ir viskas. Tačiau jo negalima demonizuoti ir traktuoti kaip toksinę medžiagą, sukeliančią pokyčius smegenyse.
Tęsinys kitame puslapyje:
Rudasis cukrus yra sveikesnis už baltąjį
Daugeliui žmonių baltasis cukrus yra beveik nuodinga medžiaga, todėl jie ieško sveikų pakaitalų. Vėlesnės rinkodaros gudrybės tokiu būdu prisidėjo prie rudojo cukraus, kuris yra mažiau kaloringas ir turintis vitaminų bei mineralų, pardavimų padidėjimo.
Skaudi tiesa ta, kad cukrus yra cukrus ir sukelia gliukozės kiekio kraujyje šuolius, o perteklius prisideda prie nutukimo. Rudajame cukruje vitaminų ir mineralų kiekis yra nereikšmingas, o jo kaloringumas tik šiek tiek mažesnis. Be to, kai kurie gamintojai į baltąjį cukrų prideda tik dažiklių, kad vartotojas manytų, jog jie susiduria su sveikesniu ruduoju cukrumi.
Jei norime geriau maitintis, vartokime baltąjį cukrų, bet stenkitės riboti jo kiekį. pvz., užuot pirkę saldumynus, gaminkime patys su mažiau cukraus. Mūsų skonio receptoriai greitai pripras prie mažiau saldaus skonio. Didžiulio kiekio cukraus dėjimas į daugelį produktų (pvz., vaisinius jogurtus) yra šiuolaikinės maisto pramonės bėda ir viena iš priežasčių, kodėl mes nesąmoningai suvartojame per daug šio ingrediento.
Cukrus yra būtinas tinkamai smegenų veiklai
Šis teiginys yra saldumynų gamintojų rinkodaros triukas. Mūsų smegenims funkcionuoti reikalinga gliukozė, tačiau jos galime gauti iš natūralių ingredientų, o ne vartodami rafinuotą cukrų, esantį saldumynuose ir kituose labai perdirbtuose maisto produktuose.
Būtent tai yra didžiausias smegenų priešas ir spartina jų senėjimą. Tyrimai patvirtina, kad smegenys maitinamos net laikantis mažai angliavandenių turinčios ar ketogeninės dietos. Sveikatos paslaptis yra gauti cukrų sudėtinių angliavandenių pavidalu (pvz., pilno grūdo duona) ir produktus, kurie, be cukraus, aprūpina mus skaidulomis, vitaminais ir antioksidantais (daržovės ir vaisiai).
Saldikliai yra sveikesni už cukrų
Jau daugiau nei tuziną metų saldikliai mėgaujasi dideliu populiarumu ir vadinami sveiko cukraus pakaitalais. Tuo tarpu daugelis tyrimų rodo, kad turėtume juos vertinti skeptiškai.
Ypač dirbtinių, tokių kaip aspartamas. Kita vertus, sorbitolis ir manitolis gali sukelti rimtų virškinimo problemų. Nors saldikliuose nėra kalorijų, manoma, kad jie sukelia priklausomybę ir paradoksaliai prisideda prie nutukimo, skatindami apetitą ir saldumynų potraukį.
Ksilitolis ir eritritolis laikomi sveikiausiais saldikliais, tačiau dietologai įspėja dėl jų nesaikingo vartojimo, nes apskritai skatina vartoti didesnį maisto kiekį (manome, kad pyragas su saldikliu nėra kaloringas, todėl jo valgome kur kas daugiau), o tai reiškia per didelį kalorijų kiekį ir gali sukelti nutukimą.