Apie jį daugelis nesatę girdėję. Ypatinga daržovė. „Skoniu primena karamelę“  ()

Nors botaniškai tai yra vaisius, kulinarijoje jis laikomas daržove. Augalas naudojamas ne tik gaminant maistą, bet ir dėl įdomios struktūros bei savybių.


Butelinis ilgmoliūgis
Butelinis ilgmoliūgis
© Needpix (atvira licencija) | https://www.needpix.com/photo/download/1768979/bottle-gourd-lagenaria-siceraria-crop-climber-plant-depend-cucurbitaceae-vegetables-pumpkin-art-decorative-squashes

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai paprastasis ilgmoliūgis (ang. calabash, bottle gourd, lot. Lagenaria siceraria), kuris naudojamas kaip dekoratyvinis augalas ir gaminti muzikos instrumentus, vadinamus guiro (güiro) arba geriamuosius indus (kalabasa). Jo vaisiai taip pat noriai naudojami virtuvėje, pavyzdžiui, aromatingiems sušiams gaminti.

Paprastasis ilgmoliūgis – agurkinių šeimos daržovė, kuri buvo auginama Azijoje prieš 10 000 metų. Įdomu tai, kad Afrikoje jis taip pat pasirodė savarankiškai maždaug 2 000 metų. Šiuo metu yra 6 augalo rūšys ir yra randamas visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą. Lietuvoje galite nusipirkti jo sėklų. 

Populiariausia veislė yra kobros ilgamoliūgis  – apvalus, žalias, trumpu ir storesniu kaklu. Paukščių inkilo (birdhouse) ilgamoliūgis yra šviesiai žalias ir sferinis – be išsipūtusios apačios, jis dar turi suapvalintą kaklą (atrodo kaip du vienas ant kito padėti rutuliukai). Gyvatinis (snake) ilgamoliūgis turi unikalią formą – žalias augalas pailgas ir vingiuoja kaip gyvatė. Marenka ilgamoliūgis yra tamsiai žalias, plonu, bet labai pailgu kaklu. Todėl, priklausomai nuo veislės, daržovės gali įgauti skirtingą spalvą ir formą (nuo apvalios, kriaušės formos iki pailgesnės). 

[Vokietija] Tik 26,03€! Nuostabus dronas. 4K, su 3 baterijomis, APP ir kt. Ribotas kiekis (Video, „YLR/C S65“)
5795 1

Fantastiškai žema kaina

Iš Vokietijos, kas tokiems dronams būna labai retai

Greitas ir saugus pristatymas

Puikių galimybių dronas

Išsamiau

Tačiau visi tipai yra sumedėję ir turi tuščiavidurį vidų. Paprastai ilgamoliūgis užauga nuo 10 iki maždaug 90 cm. Ne kiekviena veislė yra valgoma – dažniausiai valgomas butelinis (bottle) ilgamoliūgis. Sode užaugintas jaunas ir dar nesumedėjusias daržoves galima valgyti kaip cukinijas. Tačiau dažniausiai  galite juos nusipirkti marinuotų (vadinamų kanpyo).

Kodėl verta valgyti ilgamoliūgį? Daržovės savybės padės pamaitinti organizmą būtinomis mineralinėmis medžiagomis. Tai lengvas ir nekaloringas augalas, nes 100 gramų yra tik apie 15 kcal. 96 % ilgamoliūgio sudaryta iš vandens. Dėl šios priežasties rekomenduojama jš valgyti žmonėms, kurie nori numesti svorio. Jie nesijaus apsunkę, bet bus labai sotūs ir nejaus noro užkandžiauti. Skaidulos pagreitins medžiagų apykaitą ir skatins žarnyno peristaltiką. Tai taip pat sumažins diskomfortą dėl pilvo pūtimo ar vidurių užkietėjimo. 

 

Jūsų oda taip pat bus sveikesnė, nes ji bus akivaizdžiai sudrėkinta. Ilgamoliūgis kupinas vitaminų, įskaitant vitaminą C. Tai stiprus antioksidantas, palaikantis imunitetą ir pasižymintis antioksidacinėmis savybėmis (lėtina organizmo senėjimo procesus ir neleidžia vystytis daugeliui gyvenimo būdo ligų).

ilgamoliūgiuose taip pat yra vitaminų A, D, E ir K bei B grupės vitaminų.  Negalime pamiršti apie gausybę mineralų – cinko, magnio, fosforo, kalio, vario, kalcio, geležies, seleno ir natrio. Kiekviena medžiaga teigiamai veikia organizmą, todėl moliūgas padeda palaikyti gerą kaulų būklę, skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą (užkerta kelią anemijai ), palaiko kraujotakos sistemą ir gerina širdies sveikatą.

 

Nors ne visos augalo veislės yra valgomos, kai kurios tinka kaip maistas.  Koks ilgamoliūgio skonis? Pjaustant kyla šiek tiek muskusinis, malonus aromatas. Minkštimas turi subtilų, saldų karamelinį poskonį. Tai labai įdomus ingredientas, dažnai naudojamas daugelyje Azijos patiekalų. Puikiai dera su česnaku, paprika, ciberžole ir kalendra. Citrinų sultys išryškina natūralų saldumą.

Kaip naudoti šią daržovę virtuvėje?  Jauną, dar minkštą moliūgą verta kepti ant grotelių ar kepti kaip ir cukinijas.

Taip pat galite paruošti  japoniškų sušių, pridedant kanpyo. Tai yra supjaustytos moliūgo juostelės, kurios buvo išdžiovintos. Išvirti ir pagardinti jie puikiai papildys ne tik šį užkandį, bet ir salotas, sriubas ir kitus troškinius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(0)
(1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()