„Valgyti griežtai draudžiama. Ši žuvis parduodama visuose prekybos centruose“ ()
Žuvis – vienas populiariausių ir naudingiausių produktų, ypač vertinamas dėl omega-3 riebalų rūgščių, tačiau ne visa žuvis yra vienodai sveika. Kai kurios rūšys gali būti netgi pavojingos sveikatai dėl jose esančių kenksmingų medžiagų.

© pxhere (CC0 Public Domain) | https://pxhere.com/en/photo/863411
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Viena tokių – pangasija. Tai gėlavandenė žuvis, auginama Mekongo upėje Vietname. Ši upė laikoma viena labiausiai užterštų pasaulyje – į ją išleidžiamos chemijos gamyklų nuotekos, kanalizacijos atliekos bei cheminės trąšos iš laukų.
Dar blogiau, kad šaldant pangasijas naudojamas tas pats užterštas vanduo. Norint pagreitinti jų augimą net tris kartus, žuvys šeriamos iš Kinijos importuojamais hormonais.
|
Nors pangasija yra nebrangi ir patraukli skoniu, reikia žinoti, kad ji turi itin daug omega-6 rūgščių, kurių perteklius gali skatinti uždegiminius procesus organizme. Be to, šios žuvys gali kaupti antibiotikų ir pesticidų likučius, kuriais „valomas“ užterštas vanduo.
Dar viena žuvis, kurios patariama vengti – Nilo ešerys. Jis taip pat gyvena užterštuose vandenyse ir gali kaupti švino – itin pavojingo žmogaus sveikatai – pėdsakus.
