Ar geriate kavą tuščiu skrandžiu? „Gerai apie tai pagalvokite“ ()
Daugelis iš mūsų geria kavą iš karto po pabudimo. Tačiau verta žinoti, kad šis gėrimas pažadina ir protą, ir virškinimo sistemą.

© Pxhere (atvira licencija) | https://pxhere.com/en/photo/1618447
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Tačiau ar puodelis espreso tikrai padeda virškinti pusryčius, ar tiesiog sukelia rėmenį? Pažiūrėkime, ką mokslas sako apie kavos poveikį virškinimui. Jos vartojimas tuščiu skrandžiu turi teigiamą ir neigiamą poveikį mūsų organizmui, priklausomai nuo mūsų sveikatos būklės.
Kavos gėrimas tuščiu skrandžiu – poveikis
Kava, tiek įprasta, tiek be kofeino, vartojama nevalgius, skatina gastrino, hormono, atsakingo už skrandžio rūgšties gamybą, sekreciją.
Tyrimai rodo, kad sveikiems žmonėms kavos gėrimas tuščiu skrandžiu nepažeidžia skrandžio gleivinės ir nepadidina skrandžio opų rizikos. Anksčiau buvo manoma, kad kava yra opų rizikos veiksnys, tačiau naujesni duomenys paneigia šį mitą ir rodo, kad pagrindinė opų priežastis yra arba Helicobacter pylori infekcija, arba nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NVNU) vartojimas.
Tačiau padidėjusi skrandžio rūgšties sekrecija gali sukelti laikiną diskomfortą, pavyzdžiui, deginimo pojūtį, ypač jei skrandis tuščias ilgą laiką. Žmonėms, sergantiems gastroezofaginio refliukso liga (GERL), kavos gėrimas tuščiu skrandžiu gali pabloginti tokius simptomus kaip rėmuo, deginimo pojūtis stemplėje arba skrandžio turinio atpylimo pojūtis, nes kofeinas atpalaiduoja apatinį stemplės sfinkterį.
|
Žmonėms, turintiems jautrų skrandį arba dirgliosios žarnos sindromą (IBS), išgėrus kavos nevalgius, gali atsirasti spazmai, pilvo pūtimas ar pilvo skausmas. Tai susiję ir su rūgštį formuojančiu poveikiu, ir su žarnyno motorikos stimuliavimu.
Taip pat verta žinoti, kad kofeinas gali paveikti kortizolio ir insulino kiekį, ypač ryte, kai organizmas natūraliai gamina daugiau jų. Kavos gėrimas tuščiu skrandžiu gali padidinti organizmo atsaką į stresą, todėl kai kurie žmonės jaučia nerimą, rankų drebulį arba svyruoja cukraus kiekis kraujyje. Šis poveikis ryškesnis žmonėms, kurie yra jautrūs kofeinui arba turi gliukozės apykaitos sutrikimų.
Kava taip pat veikia kaip švelnus vidurius laisvinantis vaistas, nes ji skatina žarnyno peristaltiką, aktyvindama žarnyno nervų sistemos receptorius. Dėl šios priežasties daugelis žmonių, išgėrę rytinės kavos, jaučia poreikį apsilankyti tualete. Šis poveikis ryškesnis esant tuščiam skrandžiui, kai skrandis ir žarnynas nėra užsiėmę maisto virškinimu.
Kad sumažintume galimą neigiamą kavos gėrimo tuščiu skrandžiu poveikį, prieš kavą galime valgyti lengvą maistą, kuriame gausu baltymų ir skaidulų. Taip pat verta rinktis švelniai skrudintą kavą arba versiją be kofeino. Kavoje, ruošiamoje naudojant užpylimo metodus (pvz., lašinama, Aeropress), paprastai yra mažesnis aliejaus ir dirginančių junginių kiekis, palyginti su espreso ar prancūziško spaudimo kava.
Ar kava naudinga virškinimui?
Kavoje yra kofeino, chlorogeninių rūgščių, polifenolių, melanoidinų ir diterpenų, kurie įvairiais lygmenimis veikia virškinimo sistemą.
Pagrindiniai veikimo mechanizmai yra šie:
- tulžies sekrecijos ir kasos fermentų stimuliavimas: kofeinas skatina hormono cholecistokinino (CCK) išsiskyrimą, o tai savo ruožtu skatina tulžies pūslę išskirti tulžį. Tulžis yra būtina riebalams emulsinti plonojoje žarnoje, taip palengvinant jų virškinimą ir pasisavinimą. Kava taip pat gali padidinti kasos fermentų – lipazės ir amilazės, kurios skaido riebalus ir angliavandenius, aktyvumą;
- poveikis žarnyno mikrobiomai: kava dėl joje esančio polifenolių ir skaidulų (ypač kavoje, ruošiamoje nefiltruotu būdu), veikia kaip prebiotikas, skatinantis naudingų žarnyno bakterijų Bifidobacterium ir Lactobacillus vystymąsi. Saikingas kavos vartojimas (2-3 puodeliai per dieną) gali sustiprinti žarnyno barjerą, sumažinti žarnyno pralaidumą ir sumažinti uždegimo riziką.
- Galima apsauga nuo virškinimo trakto ligų: kai kurie tyrimai rodo, kad kavos gėrimas gali sumažinti tulžies akmenligės riziką, nes skatina tulžies sekreciją, kuri neleidžia jai užsistovėti tulžies pūslėje. Įdomu tai, kad yra įrodymų, kad vartojant daugiau kavos gali sumažėti uždegiminių žarnyno ligų rizika, nors šie rezultatai nėra įtikinami ir reikalauja tolesnių tyrimų.
Nepaisant daugybės privalumų, kava tinka ne visiems, o jos poveikis virškinimui tam tikrose situacijose gali būti problemiškas. Išgėrus daug kavos, gali padidėti žarnyno motorika, pasireiškianti viduriavimu ar spazmais. Didelės kofeino dozės turi dirginantį poveikį žarnynui, ypač jautriems žmonėms.
Tęsinys kitame puslapyje:
Ar kava su pienu kenkia žarnynui?
Kava su pienu gali turėti tiek teigiamą, tiek neigiamą poveikį žarnynui, priklausomai nuo individualios tolerancijos. Karvės pienas gali sušvelninti dirginantį kavos poveikį skrandžio gleivinei, nes kazeino baltymai ir riebalai sukuria apsauginį sluoksnį, mažinantį skrandžio ir kofeino rūgščių sąlytį su skrandžiu. Laktozė, piene randamas cukrus, veikia kaip prebiotikas, palaikantis naudingų žarnyno bakterijų Bifidobacterium ir Lactobacillus augimą.
Tačiau žmonėms, netoleruojantiems laktozės (fermento laktazės stoka), net ir nedidelis pieno kiekis gali sukelti pilvo pūtimą, pilvo spazmus, viduriavimą arba pernelyg didelį dujų susidarymą, atsirandantį dėl nesuvirškintos laktozės fermentacijos žarnyne. Simptomai yra sunkesni žmonėms, sergantiems dirgliosios žarnos sindromu arba padidėjusiu žarnyno jautrumu.
Migdolų, avižų ir sojų pieną dažnai renkasi laktozės vengiantys žmonės, tačiau jų poveikis žarnynui nėra aiškus. Kai kuriuose augalinės kilmės gėrimuose yra emulsiklių (pvz., guaro dervos), tirštiklių arba cukrų, todėl jautriems žmonėms jie gali sukelti vidurių pūtimą arba virškinimo problemų, tačiau šį poveikį patvirtinančių tyrimų nėra. Norint sumažinti žarnyno problemų riziką, verta rinktis kokybišką pieną (geriausia be pridėtinio cukraus ar dirbtinių medžiagų) ir stebėti organizmo reakcijas.
Kiek kavos reikia išgerti per dieną, kad pagerėtų virškinimas?
Optimalus kavos kiekis virškinimui palaikyti yra 2-3 puodeliai per dieną (apie 200-300 mg kofeino). Šis kiekis skatina skrandžio rūgšties, tulžies ir kasos fermentų sekreciją, aktyvindamas gastriną ir cholecistokininą.
Tyrimai taip pat rodo, kad kava gali palaikyti kepenų sveikatą ir sumažinti tulžies akmenligės riziką, skatindama tulžies sekreciją.
Tačiau išgėrus daugiau nei 4 puodelius (apie 400–500 mg kofeino), gali pablogėti dirgliosios žarnos sindromu sergančių žmonių simptomai, sukelti viduriavimą, pilvo pūtimą ar žarnyno spazmus. Tačiau kai kurie duomenys rodo, kad ilgalaikis didesnis kavos vartojimas gali paradoksaliai sumažinti dirgliosios žarnos sindromo atsiradimo riziką dėl polifenolių priešuždegiminio poveikio.
Kofeino metabolizmas skiriasi priklausomai nuo genetikos (pvz., CYP1A2 geno polimorfizmų), amžiaus, kūno svorio ir bendros sveikatos. Žmonėms, kurie lėtai metabolizuoja kofeiną, net 2 puodeliai gali sukelti diskomfortą. Tokiais atvejais verta apriboti dozę iki 1 puodelio arba pereiti prie kavos be kofeino, kuri vis tiek palaiko virškinimą – nors ir mažiau – dėl chlorogeninių rūgščių ir polifenolių kiekio. Žmonės, sergantys gastroezofaginio refliukso liga (GERL) arba dirgliosios žarnos sindromu, turėtų gerti kavą valgio metu, kad sumažintų dirginantį poveikį.
Kodėl negerti kavos po valgio?
Kavos gėrimas iš karto po valgio gali sutrikdyti pagrindinių maistinių medžiagų įsisavinimą. Chlorogeninė rūgštis ir kavoje esantys taninai jungiasi su nehemo geležimi (iš augalinio maisto, pavyzdžiui, špinatų ar lęšių), sudarydami netirpius kompleksus, kurie trukdo jai pasisavinti žarnyne.
Tyrimai rodo, kad kavos gėrimas valgio metu arba iškart po jo gali sumažinti neheminės geležies pasisavinimą 39 % standartinėje kavoje ir net 90 % espreso kavoje. Tai ypač svarbu žmonėms, besilaikantiems augalinės dietos, veganams, nėščioms moterims arba žmonėms, sergantiems geležies stokos anemija.
Kad šis neigiamas poveikis būtų kuo mažesnis, mitybos specialistai rekomenduoja palaukti 30–60 minučių po valgio ir tik tada gerti kavą. Šis intervalas visiškai nepanaikina kavos poveikio geležies pasisavinimui, tačiau žymiai jį sumažina, tuo pačiu leisdamas pasinaudoti jos sveikatą stiprinančiomis savybėmis. Žmonėms, kurie ypač rūpinasi geležies pasisavinimu, verta apsvarstyti galimybę gerti kavą tarp valgymų arba derinti maistą, kuriame gausu geležies, su vitaminu C.