Vieni sveikiausių riešutų. „Atsiminkite paprastą taisyklę“ ()
Pastaraisiais metais išpopuliarėjo pistacijų desertai. Pistacijos yra skanus, traškus užkandis, kurį verta įtraukti į įvairiapusę mitybą. Kokia jų valgymo nauda?

© Safa.daneshvar, CC BY-SA 3.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:860631-Pistachio-IMG_6862-2.jpg
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Ar pistacijos yra sveikos? Atsiminkite paprastą taisyklę
Pistacijų medžiai gali pasiekti 10 metrų aukštį ir gyventi iki 300 metų. Pistacijos yra daugelio vertingų maistinių medžiagų, įskaitant sveikuosius riebalus, skaidulas, vitaminus ir mineralus, šaltinis. Nepaisant to, kaip ir dauguma šio tipo produktų, jos yra gana kaloringos. Suvalgius 100 g pistacijų, gaunama apie 550 kcal.
Kad nepersistengtumėte, rekomenduojama laikytis vienos taisyklės. Ragaujant, palikti tuščius riešutų kevalus matomoje vietoje. Tai leis jums nuolat stebėti, kiek iš tikrųjų suvalgėte, ir neleis jums suvalgyti per daug vienu metu.
Pistacijų maistinės savybės. Kodėl verta jas valgyti?
|
Jos išsiskiria ne tik būdingu saldžiu ir sūriu skoniu, bet ir maistine verte, todėl yra vertingas kasdienės mitybos papildymas.
Visų pirma, pistacijos yra augalinės kilmės baltymų šaltinis, kuris yra svarbus tiek fiziškai aktyviems žmonėms, tiek vegetariškos mitybos šalininkams. Pagal šį maistinių medžiagų kiekį jios yra vieni geriausių riešutų. Be to, juose yra mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios teigiamai veikia širdies sveikatą.
Juose gausu skaidulų, kurios padeda virškinti ir palaiko sveiką žarnyno mikroflorą. Dėl to jos yra sotus užkandis, kurį suvalgius dingsta noras nesveikai užkandžiauti. Pistacijos yra natūralių antioksidantų, ypač liuteino ir zeaksantino, šaltinis. Abi medžiagos palaiko akių sveikatą, apsaugodamos tinklainę nuo pažeidimų ir prisidėdamos prie aiškaus regėjimo.
Pistacijos yra būdas aprūpinti organizmą vitaminu B1, kuris reguliuoja medžiagų apykaitos procesus, užtikrindamas tinkamą angliavandenių perdirbimą į energiją. Tai teigiamai veikia raumenis, visą širdies ir kraujagyslių sistemą ir padeda sumažinti nuovargį. Traškiuose riešutuose taip pat yra vitamino E, magnio, fosforo, kalio ir vario.
Kada geriau vengti pistacijų?
Alergija riešutams yra akivaizdi kontraindikacija. Kada dar reikėtų į jas žiūrėti atsargiai? Nors pistacijos yra vertingas mitybos papildymas, antsvorio ar nutukimo turintys žmonės turėtų jas valgyti saikingai. Persivalgydami pistacijų, sugadinsime pastangas, kurias įdedame į svorio metimo procesą.
Svarbu tai, kad geriausia rinktis natūralias pistacijas, o ne sūdytas. Paprastai šiame variante yra natrio perteklius, kuris nerekomenduojamas ypač žmonėms, sergantiems hipertenzija ar širdies ir kraujagyslių ligomis.