6 maisto produktai, kurių negalima laikyti šaldytuve: galite apsinuodyti (1)
Mitybos specialistė sako, kad prieš laikydami šiuos keturis maisto produktus šaldytuve, pagalvokite du kartus. Ekspertė Jhanvi Sanghvi teigia, kad yra keletas maisto produktų, kurie gali sukelti apsinuodijimą.

© Max Vakhtbovycn (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/fridge-with-different-vegetable-in-modern-kitchen-6508357/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Ekspertė perspėja, kad ne visus maisto produktus reikia dėti į šaldytuvą. Klinikinė mitybos specialistė teigia, kad maistas šaldytuve netgi gali tapti toksišku.
Ji išvardijo šešis produktus, kurių, jos teigimu, nederėtų dėti į šaldytuvą, o keturi iš jų, anot jos, gali pakenkti sveikatai, rašo express.co.uk.
Bulvė
Mitybos specialistė paaiškino: „Šaldytuve krakmolas virsta cukrumi, todėl skonis tampa saldesnis, pakinta tekstūra. Verdant tokias bulves aukštoje temperatūroje gali susidaryti akrilamidas – potencialiai kenksmingas junginys.“
Akrilamidas yra cheminė medžiaga, susidaranti, kai krakmolingi maisto produktai, tokie kaip bulvės ir duona, verdami aukštoje temperatūroje (virš 120 laipsnių).
|
Tiesa, 2020 m. atliktas tyrimas parodė, kad akrilamidą formuojančių cukrų kiekis iš esmės nepadidės.
Svogūnai
„Svogūnus laikant šaldytuve dėl drėgmės pertekliaus gali atsirasti pelėsis, pasikeisti jų tekstūra. Sugedę svogūnai gali sukelti per maistą plintančias ligas“, – sakė ji.
Česnakai
Česnakai šaldytuve gali sudygti, tapti guminiai, prarasti skonį.
„Jų skonis gali būti kartus ir mažiau patrauklus, tuo pat metu gali atsirasti pelėsių ir grybelių, kurie kenkia sveikatai“, – sakė dietologė.
Imbieras
Jhanvi pataria: „Dėl šaldymo imbieras gali išdžiūti, prarasti šviežumą ir skonį, todėl jis tampa mažiau naudingas gaminant maistą“.
Bananas
„Dėl šaltos temperatūros bananai paruduoja ir suminkštėja, todėl sutrinka jų nokimo procesas“, – sako ji.
Virti ryžiai
Ji perspėjo, kad jei virti ryžiai nėra tinkamai atvėsinti prieš dedant į šaldytuvą, juose gali atsirasti kenksmingų bakterijų, tokių kaip Bacillus cereus. Šios bakterijos gali gaminti toksinus, dėl kurių galima apsinuodyti maistu.
J. Sanghvi siūlo dvigubai pagalvoti prieš atšaldant šiuos maisto produktus!