„Jų negalima virti. Blogiausi makaronai, kuriuos perka visi“ ()
Gali būti kenksmingi sveikatai.

© ulleo (Pixabay Content Licence)|https://pixabay.com/photos/noodles-pasta-cook-boiling-water-2733636/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Kai kurie makaronai, kurie atrodo pigus ir paprastas maistas, iš tikrųjų yra ne tik nekokybiški, bet ir gali būti kenksmingi sveikatai. Todėl parduotuvėje reikėtų žiūrėti ne tik į kainą, bet ir į etiketę – venkite rafinuotų baltųjų miltų, rašo rbc.ua.
„Jų negalima virti: nurodyti blogiausi makaronai, kuriuos perka visi“, – rašoma rbc.ua svetainės straipsnio pavadinime.
Kenksmingiausi makaronai - kuo jie pavojingi?
Makaronai gaminami iš rafinuotų aukščiausios rūšies miltų, kuriuose dažnai nėra daugumos naudingų medžiagų. Perdirbant grūdus pašalinamas lukštas ir gemalas, todėl prarandamos skaidulinės medžiagos, B grupės vitaminai ir mineralai.
|
Tokie makaronai pasižymi aukštu glikeminiu indeksu, kuris sukelia greitą cukraus kiekio kraujyje padidėjimą ir gali sukelti atsparumą insulinui.
Mokslininkai jau nustatė, kad per didelis rafinuotų grūdinių produktų, tokių kaip balta duona ir makaronai, vartojimas yra susijęs su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų ir ankstyvos mirties rizika.
Kaip atpažinti nesveikus makaronus
– Pažvelkite į sudėtį: jei ant pakuotės nurodyta tik „kvietiniai miltai“, nenurodant „kietųjų“ arba „kietųjų kviečių“, tai gali reikšti, kad naudojami rafinuoti miltai.
– spalvą: balti arba labai šviesaus atspalvio makaronai gali reikšti, kad juose mažai viso grūdo.
– tekstūra po virimo: makaronai, kurie greitai išverda arba sulimpa, dažnai gaminami iš minkštų kviečių.
Kuo pakeisti nesveikus makaronus
– viso grūdo makaronais: gaminami iš rupių miltų, šiuose makaronuose yra daugiau skaidulų ir maistinių medžiagų.
– makaronais, pagamintais iš ankštinių augalų, pavyzdžiui, avinžirnių arba lęšių, kuriuose gausu baltymų ir skaidulinių medžiagų.
– Alternatyvos: iš grikių ar ryžių pagaminti makaronai gali būti geras pasirinkimas vengiantiems glitimo.
Kaip tinkamai virti makaronus, kad jie neprarastų savo naudingųjų savybių ir skonio
Net ir kokybiški makaronai gali tapti kenksmingi, jei bus netinkamai išvirti. Vienas iš pagrindinių principų – nepervirti. Makaronų, virtų „al dente“ (t. y. iki galo neišvirtų), glikeminis indeksas yra mažesnis, jie geriau virškinami ir nesukelia cukraus kiekio kraujyje šuolių.
Taip pat svarbu:
– Makaronų po virimo neplaukite, ypač jei į juos nededate padažo. Vanduo nuplauna naudingą krakmolo sluoksnį, kuris padeda išlaikyti padažą ir gerina virškinimą.
– Nevirkite mažame vandens kiekyje. 100 gramų makaronų turėtų būti ne mažiau kaip 1 litras vandens. Taip makaronai mažiau sulips.
– nevirkite makaronų vandenyje su daug druskos ar aliejaus, nes tai nepagerina patiekalo kokybės, o tik pakeičia jo kaloringumą.
Taip pat geriau vengti riebių mėsos padažų ir pakeisti juos daržovių, pomidorų, alyvuogių aliejaus ar žolelių padažais. Taip sumažinamas bendras virškinamojo trakto apkrovimas ir patiekalas tampa lengvesnis.
Straipsnis yra informacinio pobūdžio. Prieš priimdami sprendimą pasikonsultuokite su specialistu.