Visa tiesa apie cinamoną. „Naujas tyrimas kelia nerimą“  ()

Cinamonas yra vertinamas prieskonis, turintis antibakterinių savybių, tačiau tai nekeičia fakto, kad jo perteklius maiste gali turėti įtakos kai kurių vaistų veiksmingumui.


Ceiloninis cinamonas
Ceiloninis cinamonas
© Simon A. Eugster, CC BY-SA 3.0 | https://en.wikipedia.org/wiki/File:Cinnamomum_verum_spices.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Cinamonas yra populiarus prieskonis, kasdien naudojamas gastronomijoje. Jis taip pat naudojamas kaip maisto papildas, nes pasižymi antibakterinėmis, priešuždegiminėmis ir antivirusinėmis savybėmis, taip pat padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir virškinimą.

Tačiau, nepaisant sveikatą stiprinančių savybių, įrodyta, kad cinamonas gali kelti pavojų sveikatai žmonėms, vartojantiems tam tikrus vaistus.

Kuo cinamonas kenksmingas?

Naujo tyrimo, paskelbto žurnale „Food Chemistry: Molecular Sciences“, autoriai teigia, kad pagrindinis cinamono komponentas (cinamono aldehidas) aktyvina vaistus metabolizuojančius receptorius organizme ir, vartojamas dideliais kiekiais, gali sumažinti kai kurių vaistų veiksmingumą.

[Vokietija] Puikus būdas sumažinti šildymo sąskaitas net iki 30 %! Išmanieji radiatorių termostatai už tokias kainas, kokių Lietuvoje nebūna (Video)
4790

Nuostabiai geros kainos!

Gausus komplektas

Iš Vokietijos, retas atvejis

Greitas ir saugus pristatymas

Tuya; Zigbee; APP; Alexa; Google Home ir t. t.

Išsamiau

„Per didelis cinamono vartojimas gali lemti greitą paskirtų vaistų pašalinimą iš organizmo, dėl to gali sumažėti jų veiksmingumas“, – teigė viena iš tyrimo autorių Shabana Khan.

Ataskaitoje teigiama, kad cinamono žievėje, ypač kininiame cinamone (kasija), yra daug kumarino – kraują skystinančios medžiagos. Todėl tai gali būti pavojinga žmonėms, vartojantiems antikoaguliantus.

Taip pat yra kumarino ir kepenų sąveika, todėl ilgalaikis cinamono vartojimas gali kelti pavojų žmonėms, sergantiems kepenų ligomis.

Tyrimas parodė, kad cinamono pabarstymas ant kavos ar deserto nekelia pavojaus, tačiau vartojant labai koncentruotą cinamoną kaip maisto papildą, tai kelia pavojų.

 

Tačiau ne visas cinamonas yra vienodascinamono aliejus, kuris dažniausiai naudojamas kaip vietinis priešgrybelinis, antibakterinis preparatas ir kaip maisto bei gėrimų kvapioji medžiaga, yra nekenksmingas ir nesąveikauja su vaistais.

Kas turėtų vengti cinamono?

Žmonės, sergantys lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip aukštas kraujospūdis, diabetas, artritas, astma, vėžys, ŽIV/AIDS, depresija ar nutukimas, „turėtų būti atsargūs vartodami cinamoną ar kitus papildus“.

„Geriausias mūsų patarimas – prieš vartojant bet kokius papildus kartu su receptiniais vaistais, pasikonsultuoti su gydytoju“, – teigia Shabana Khan.

 

Ceiloninis cinamonas laikomas saugesniu pasirinkimu dėl mažesnio kumarino kiekio nei kasija. Jis taip pat skiriasi spalva, aromatu ir skoniu.

Ceiloninis cinamonas, vadinamas „tikruoju cinamonu“, yra sunkiau randamas ir brangesnis, be to, jis išsiskiria šviesiai geltona arba ruda spalva, priešingai nei tamsi, rūdžų spalvos kasija. Subtilus, saldus ceiloninio cinamono aromatas ir skonis smarkiai kontrastuoja su stipriu, aštriu ir pikantišku kasijos skoniu.

Reguliariai vartoti ceiloninį cinamoną, geresnis ir saugesnis pasirinkimas, tačiau jei kasiją naudosite retkarčiais ir nedideliais kiekiais, ji bus skanus patiekalų priedas ir neturėtų kelti pavojaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(1)
(0)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()