„Kaip nevalgyti šaldytų daržovių.“ Nedaugelis žmonių žino šias taisykles  (1)

Daugelis žmonių neteisingai naudoja šaldytas daržoves ir taip kelia pavojų savo organizmui. Griežtai draudžiama jas valgyti žalias – ir tam yra svarbus paaiškinimas.



© pxhere (CC0 Public Domain) | https://pxhere.com/en/photo/1022072

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rizika valgant šaldytas daržoves žalias

Kai kurie žmonės šaldytų daržovių neapdoroja – pavyzdžiui, deda jas į trintuvą gamindami glotnučius ar sultis. Dažnai nesilaikoma instrukcijų ant pakuotės, nežinant, kad daržovės gali būti užkrėstos mikroorganizmais.

Vyresnioji Maisto saugos instituto vadovė Janet Buffer teigia, kad šaldytos daržovės yra kaip bet kuris kitas neapdorotas produktas – visada egzistuoja pavojus užsikrėsti patogeniniais mikroorganizmais.

Bakterija Monocitogeninė listerija, aptinkama šaldytose daržovėse, gali sukelti bakterinę ligą – listeriozę, kuri būna dviejų formų: žarnyno ir invazinė.

[EU+Kuponai] Mega rinkinukas! Bent 100€ pigiau nei Lietuvoje 1000W el. paspirtukas ir juokingų kainų LED vaizdo projektoriai, turbo pūtikliai-siurbliai (Video)
3391

Specialus rinkinukas

Kuponai

Labai ribotas kiekis

Iš Europos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „KuKirin G2 MAX“ - 1000W, 48V 20Ah el. paspirtukas su sėdyne

2) „BlitzWolf BW-V5“ - 1080P vaizdo projektorius

3) „Fiizreal X50“ - labai mobilūs, rankiniai pūtikliai-siurbliai

Išsamiau

Žarnyno listeriozė dažnai pasireiškia viduriavimu ir vėmimu, o invazinė forma gali sukelti į gripą panašius simptomus, sąmonės sutrikimą, traukulius ir net mirtį.

Buffer pabrėžė, kad užšaldymas neišnaikina tam tikrų mikroorganizmų, įskaitant hepatitą A ir norovirusą – šaltis tik sustabdo jų dauginimąsi.

Žmonės, valgantys šaldytas daržoves žalias, susiduria su didesne ligų rizika.

 

Kaip tinkamai paruošti šaldytas daržoves

Labai svarbu laikytis šaldytų daržovių paruošimo instrukcijų. Ant pakuočių dažnai pateikiama svarbi informacija apie maisto saugą, nurodant, kad daržoves būtina termiškai apdoroti aukštoje temperatūroje. Šių nurodymų laikymasis padeda sumažinti apsinuodijimo riziką.

Svarbu žinoti: šaldytos daržovės nėra paruoštos vartoti. Prieš jas valgant būtina papildoma terminė apdorojimo procedūra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(3)
(4)
(-1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)

Susijusios žymos: