Lietuviai jį tepa ant duonos kasdien. Ekspertai pasibaisėję – „smūgis širdžiai“  ()

Sumuštinis – neatsiejama daugelio žmonių pusryčių ar užkandžio dalis. Tačiau sprendimas, ką tepti ant duonos, dažnai sukelia diskusijas ir emocijas.



© recraft.ai (Free Tier Assets) | https://www.recraft.ai

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rinkoje gausu pasirinkimų: nuo tradicinio sviesto iki margarino ar net avokado. Panagrinėkime atidžiau šiuos variantus ir išsiaiškinkime, kuris iš jų yra geriausias mūsų sveikatai.

Margarino dilema: kietas ar minkštas?

Margarinas yra vienas populiariausių pasirinkimų dėl savo patrauklios kainos, lyginant su sviestu. Tačiau svarbu suprasti, kad ne visi margarino variantai yra vienodai naudingi mūsų organizmui.

Minkšti margarinai, dažniausiai parduodami indeliais ir skirti tepti ant duonos, gaminami pasitelkiant fermentinį kietinimo procesą. Šis metodas užtikrina mažą transriebalų ir kenksmingų sočiųjų riebalų kiekį, todėl jie laikomi sveikesniu pasirinkimu.

[EU+Kuponai] „Ranvee 1st Anniversary Sale!“ Mega pasiūlymai technologijos.lt skaitytojams. Kelioninis šaldytuvas, 4in1 jump starteris ir daugiafunkcis siurblys
3929 2

„Ranvee 1st Anniversary Sale!“

Nuolaidų kuponai

Sutvarkyti visi mokesčiai

Greitas ir saugus pristatymas

Labai didelė prekių pasiūla

Spec. pasiūlymai:

1) „MUDIRO MR-A45“ - kelioninis, automobilinis šaldytuvas, net 45 litrų

2) „TUERBB“ - 4in1 jump starteris, 12 000mAh, 3000/4000A

3) „Teendow C5“ - daugiafunkcis siurblys

Išsamiau

Priešingai, kietieji margarinai, atpažįstami iš kubelio formos, gaminami hidrinant augalinius aliejus. Deja, šis procesas skatina sočiųjų ir transriebalų susidarymą. Transriebalai yra ypač žalingi sveikatai, nes didina „blogojo“ cholesterolio kiekį, o tai gali neigiamai paveikti širdies veiklą ir padidinti aterosklerozės bei kitų širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Dėl šios priežasties kietojo margarino reikėtų vengti kasdienėje mityboje ir nenaudoti jo tepti ant duonos. Jis labiau tinka kepimui ar skrudinimui, kur jo savybės gali būti naudingesnės.

Sveikesnės alternatyvos ir subalansuota mityba

 

Nors minkštas margarinas yra geresnis pasirinkimas nei kietasis, nereikėtų pamiršti, kad tai vis tiek yra stipriai perdirbtas produktas. Nepaisant mažesnio transriebalų kiekio, jo sudėtyje vis dar yra tam tikra rizika.

Todėl nerekomenduojama piktnaudžiauti minkštu margarinu kaip sviesto pakaitalu. Geriausia išeitis yra subalansuota mityba, kurioje riebalų kiekis yra saikingas. Tam geresni pasirinkimai būtų sviestas, ypač vartojamas saikingai, alyvuogių aliejus ar avokadas. Šie produktai suteikia organizmui reikalingų riebalų, tačiau yra natūralesni ir mažiau perdirbti, todėl naudingesni mūsų sveikatai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(3)
(6)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()