Geriau net nebandykite! TOKS agurkų marinavimas yra košmaras  ()

Būkite atsargūs – toks eksperimentas gali baigtis blogai.



© Needpix (atvira licencija) | https://www.needpix.com/photo/download/994953/spain-homemade-pickles-canning-dill-food-snack-tasty-table

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar kada nors susigundėte marinuoti agurkus dideliame plastikiniame vandens butelyje? Juk tai greita, patogu ir nereikia stiklainių. Tačiau būkite atsargūs – toks eksperimentas gali baigtis blogai. Sužinokite, kodėl geriau laikytis patikrintų, saugių metodų.

Kas suviliojo marinuoti agurkus plastikiniame butelyje?

Atrodo gana išradingai – plastikinis vandens butelis vietoj stiklainio, jokių metalinių dangtelių, mažiau plovimo, patogu ir lankstu. Vilioja? Labai vilioja. Deja,  šis patogus sprendimas gali padaryti daugiau žalos nei naudos.

Nors iš pirmo žvilgsnio tai atrodo praktiška ir „ekologiška“ dėl perdirbimo ir pakartotinio naudojimo, iš tikrųjų agurkų marinavimas PET buteliuose gali mus paveikti toksinais, kurie neturėtų patekti į mūsų maistą. Kodėl taip vyksta?

PET butelis – vienkartinis reiškia vienkartinis!

Plastikiniai PET buteliai yra  pakuotės, skirtos vienkartiniam sąlyčiui su maistu  – daugiausia mineraliniu vandeniu ar gėrimais.

[EU+Kuponai] Prasidėjo! „June Mega Sale“ išpardavimas. Iki 70 % nuolaidos, geriausi daiktai ir 100 € prizai. Paskubėkite, pasiūla ribota!
7243

„June Mega Sale“!

Galioja iki 2025-06-30

Nuolaidų kuponai

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

Prizai iki 100€

Išsamiau

Jie lengvi, pigūs, patogūs – ir  visiškai netinkami fermentacijos procesui.

Šių pakuočių gamintojas net nenumato, kad jos bus pakartotinai naudojamos, ypač veikiamos karščio ir rūgštinės aplinkos. Juk agurkų marinavimas yra procesas, trunkantis kelias dienas ar net savaites esant aukštai temperatūrai ir žemam pH.

Tokiomis sąlygomis plastikas pradeda „dirbti“ – į vidų išskiria chemines medžiagas, kurios gali būti kenksmingos sveikatai.

Kas išsiskiria iš plastiko?

Šio nepageidaujamo toksino sąrašo viršuje yra bisfenolis. Nors tradiciniame PET teoriškai nėra bisfenolio A (dar žinomo kaip liūdnai pagarsėjęs BPA), yra ir cheminių pakaitalų, kurie nėra ekologiškesni.

Bisfenoliai yra  endokrininę sistemą ardančios medžiagos, galinčios sutrikdyti endokrininę sistemą. Jie gali imituoti hormonus mūsų organizme, taip paveikdami vaisingumą, menstruacinius ciklus, insulino metabolizmą ir vaiko vystymąsi. Ir vis dėlto niekas nemarinuoja agurkų vien tam, kad praturtėtų cheminėmis medžiagomis iš plastiko.

 

Antras pavojingas ingredientas yra stibis – sunkusis metalas, naudojamas plastiko gamyboje kaip katalizatorius. Įprastomis sąlygomis jo kiekis butelyje yra nedidelis, tačiau pakėlus temperatūrą ir įpylus rūgšties, prasideda migracija. Rūgštinė marinuotų agurkų aplinka veikia kaip tirpiklis. Stibis gali išsiplauti į agurkus ir sultis, o iš ten tiesiogiai patekti į mūsų organizmą.

Ir tai dar ne viskas – plastikas taip pat gali išskirti ftalatus (plastifikatorius), plastiko mikrodaleles ir kitus technologinius priedus, kurie laikui bėgant, ypač karštyje, prasiskverbia į vidų.

Tęsinys kitame puslapyje:




Verdantis vanduo plastike? Bloga mintis

Daugelis žmonių bando apsisaugoti virindami PET butelius. Tačiau vandens virimas butelyje gali būti neproduktyvus – jis deformuoja plastiką, sutrikdo jo struktūrą ir dar labiau pagreitina toksiškų junginių išsiskyrimą.

 

Tai šiek tiek panašu į kiaušinį – jei lukštas įtrūksta, jis nebeatgauna pradinės formos. Panašiai yra ir su buteliu: pažeidus jo struktūrą, jis gali išskirti dar daugiau nepageidaujamų medžiagų.

Ar tai tikrai kenksminga?

Deja, taip – ir tai patvirtina ne tik spėlionės, bet ir konkretūs tyrimai. Rūgštinėje aplinkoje ir aukštesnėje nei 30 °C temperatūroje cheminiai junginiai pradeda sparčiai migruoti plastiko viduje.

Net ir įprastomis laikymo sąlygomis PET buteliuose galima aptikti tokių medžiagų kaip stibis pėdsakų. Vis dėlto agurkai dažnai marinuojami ant virtuvės stalviršio vasarą, atidarius langą – sąlygos, palankios tokiai migracijai.

Visos šios medžiagos galiausiai patenka į mūsų organizmą. Dar blogiau, jas sunku pašalinti – jos kaupiasi, turi ilgą pusinės eliminacijos laiką, o jų poveikis gali būti pastebimas tik po daugelio metų.

 

Kai kurie iš jų yra kancerogeniniai, o kiti veikia imuninę arba hormoninę sistemą. Nors migracijos lygis gali atrodyti mažas, atminkite, kad su jais susiduriame kasdien – iš butelių, konteinerių ir pakuočių.  Tad kam pridėti dar vieną šaltinį, jei jo taip lengva išvengti?

O ką vietoj butelio?

Geriausias pasirinkimas yra geri, seni stiklainiai – stikliniai, skaidrūs, lengvai valomi ir atsparūs rūgštinei aplinkai. Be to, juos galima naudoti daug kartų, o tai taip pat yra ekologiško požiūrio dalis.

Akmens masės indai taip pat puikus sprendimas – nors ir kiek brangesni, jie idealiai tinka didesniam daržovių kiekiui marinuoti, tradiciniai ir visiškai neutralūs maisto atžvilgiu.

Taip pat galite apsvarstyti specialius indelius be BPA, kuriuos galima įsigyti virtuvės reikmenų parduotuvėse. Jie yra sertifikuoti saugos požiūriu, daugkartinio naudojimo ir daug saugesni nei gėrimų buteliai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(0)
(0)
(0)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()