Lietuviai valgo nedrąsiai, Azija dėl jų pamišusi. Ji apaugusi mitais ()
Šis maisto produktas Lietuvoje nėra labai populiarus.

© United Soybean Board, CC BY 2.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Soybean_Pod_%2848754451708%29.jpg
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Soja – tai ankštinis augalas, kilęs iš Rytų Azijos ir jau šimtmečius esantis pagrindinis tokių šalių kaip Kinija, Japonija ir Korėja mitybos racionas. Ji taip pat atkeliavo į Lietuvą, tačiau sukurta daug mitų, kurie veiksmingai atgraso Europos vartotojus. Ar tikrai yra ko bijoti?
Kas yra soja, kurios visi bijo?
Iš Azijos į Europą ji atkeliavo XIX amžiuje Austrijos profesoriaus Haberlando dėka. Jis inicijavo darbus, kuriais šis ankštinis augalas buvo auginamas Europos dirvožemyje ir pritaikytas prie mūsų klimato.
Sojų pupelės pasirodė esančios neįtikėtinai universalios. Iš jų galima gaminti pieną, tofu, tempe, sojų padažą, miltus ir aliejų.
Jos populiarumas Vakaruose pastaraisiais dešimtmečiais gerokai išaugo, ypač augant susidomėjimui augalinės mitybos principais.
|
Soja vertinama pirmiausia dėl didelio baltymų kiekio, taip pat dėl izoflavonų – junginių, kurių poveikis panašus į moteriškų lytinių hormonų, gausos.
Tačiau jos stipriosios pusės taip pat sukėlė daug mitų apie soją, kurie sukėlė susirūpinimą dėl jos vartojimo.
Kodėl verta valgyti soją?
Dauguma žmonių gali saugiai įtraukti soją į savo mitybą.
Augalas visų pirma suteikia visaverčių baltymų, todėl jis ypač patrauklus veganams ir vegetarams.
Joje taip pat yra skaidulų, B grupės vitaminų, geležies, kalcio, magnio ir kalio, o sojoje esantys izoflavonai gali turėti teigiamą poveikį hormonų pusiausvyrai, ypač menopauzės metu išgyvenančioms moterims, palengvindami karščio pylimus ir kitus su estrogenų trūkumu susijusius simptomus.
Taip pat yra tyrimų, rodančių, kad reguliarus sojos vartojimas gali turėti apsauginį poveikį nuo tam tikrų vėžio rūšių, tokių kaip krūties ir prostatos vėžys.
Amerikos mitybos draugijos tyrimai rodo, kad soja mažina širdies ligų riziką. Ši potenciali nauda širdies sveikatai yra ypač svarbi moterims, nes širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė moterų mirties priežastis.
Širdies ir kraujagyslių ligų rizika menopauzės metu labai padidėja. Be to, tyrimai parodė, kad moterų širdies ir kraujagyslių ligos yra nepakankamai diagnozuojamos ir gydomos.
Tęsinys kitame puslapyje:
Neigiami įsitikinimai apie sojų izoflavonus, įskaitant įsitikinimą, kad jie gali pabloginti estrogenams jautraus krūties vėžio prognozę, daugiausia kyla iš tyrimų su gyvūnais. Tačiau, pasak Amerikos mitybos draugijos, šie tyrimai turi ribotą reikšmę žmonių sveikatai, iš dalies dėl to, kad graužikai ir žmonės skirtingai metabolizuoja sojų izoflavonus.
Be to, žmonių tyrimai dėl sojų izoflavonų poveikio nepatvirtino neigiamos rizikos sveikatai, apie kurią buvo pranešta atliekant panašius tyrimus su gyvūnais.
Kam soja netinka?
Nors soja yra saugi daugumai žmonių, yra grupių, kurios turėtų būti atsargios.
Žmonės, alergiški sojai, tikrai turėtų vengti sojos, ypač vaikai.
Sojoje taip pat yra goitrogenų – junginių, kurie gali paveikti skydliaukės funkciją, ypač esant jodo trūkumui. Todėl žmonės, sergantys hipotiroze arba autoimuninėmis skydliaukės ligomis, tokiomis kaip Hašimoto liga, prieš įtraukdami didelius sojos kiekius į savo mitybą, turėtų pasitarti su gydytoju arba dietologu.
Mitai apie soją
Soją gaubia daugybė mitų, ypač Vakarų šalyse. Vienas iš labiausiai paplitusių yra įsitikinimas, kad soja neigiamai veikia vyrų hormonų sistemą. Manoma, kad vartojant didelius jos kiekius sumažėja testosterono lygis arba atsiranda ginekomastija (vyrų krūtų padidėjimas).
Tačiau moksliniai tyrimai šių abejonių nepatvirtina. Įprastas sojos kiekis maiste neturi reikšmingos įtakos vyrų hormonų lygiui.
Dar vienas mitas yra tas, kad soja padidina krūties vėžio riziką, nors iš tikrųjų daugybė tyrimų rodo, kad ji gali būti apsauginė moterims, kurios soją vartoja nuo jauno amžiaus.
Dar vienas klaidingas supratimas yra tas, kad soja beveik visada yra GMO. Nors didelė dalis sojų derliaus JAV yra genetiškai modifikuota, Europoje galima įsigyti platų sertifikuotų ne GMO arba ekologiškų sojų produktų asortimentą.