Šis keistas tropinis vaisius atrodo kaip bulvė. „Skonis dar geresnis“  ()

Kai kurie žmonės net nėra girdėję apie šį vaisių.


Sapodilija
Sapodilija
© Ivar Leidus, CC BY-SA 4.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sapodilla_Malay_with_seeds.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors ją sunkiau rasti nei bananus ar mangus, verta išbandyti. Šis tropinis delikatesas yra kupinas maistinių medžiagų ir nepaprastai saldus. Nors ji primena mažą bulvę, jos skonis nepalyginamai geresnis. Leiskitės į tropinę kelionę ir atraskite sapodiliją.

Kas yra sapodilija?

Paprastasis gumenis, kurio vaisius žinomas kaip sapodilija (Manilkara zapota, isp. Sapodilla) yra tropinis medis, priklausantis sapodilių šeimai, kilęs iš Centrinės Amerikos, Meksikos ir šiauriausio Pietų Amerikos taško. Šiuo metu jis taip pat auginamas komerciniais tikslais Indijoje, Tailande, Indonezijoje ir Filipinuose. Tropinėse šalyse jis žinoma ne tik dėl savo skonio – sapodilijos derva kadaise buvo naudojama pirmajai kramtomosios gumos (čiklės) versijai gaminti.

Šis vaisius bręsta daugelį mėnesių, todėl įgauna intensyvų skonį ir sodrią sudėtį. Atogrąžų klimate medis dera ištisus metus.

Kaip atrodo ir koks yra sapodilijos skonis?

Išoriškai sapodilija atrodo kukliai – vaisius primena mažą bulvę. Ji ovalo arba apvalios formos, 4–10 cm ilgio, turi matinę, ploną, rudą odelę. Liečiant gali būti šiek tiek šiurkšti. Viduje minkštimas yra nuo šviesiai rudos iki karamelės spalvos – minkštas, sultingas ir labai saldus. Priklausomai nuo vaisiaus dydžio, viduje gali būti nuo dviejų iki šešių blizgančių juodų sėklų.

„Akcija?“ Nauja praktika parduotuvėse. Štai kaip pardavėjai manipuliuoja klientais
11731 34

Pardavėjai manipuliuoja klientais.

Išsamiau

Sapodilijoms būdingas intensyvus saldus, sodrus skonis. Jos dažnai lyginamos su karamele, ruduoju cukrumi, kriauše ar net keptu obuoliu su cinamono užuomina. Tai natūralus deserto skonis, kuriam nereikia jokių priedų.

Tačiau svarbu valgyti tik prinokusius vaisius. Neprinokusiose sapodilijose yra daug taninų – sutraukiamųjų medžiagų, turinčių rūgštų, sutraukiantį poveikį, kuris žymiai sumažina jų skonį ir gali sukelti burnos džiūvimą.

Sapodilijų maistinės ir sveikatingumo savybės

Sapodilija yra ne tik saldus vaisius – tai ir daugelio naudingų maistinių medžiagų, kurios palaiko bendrą sveikatą, šaltinis. 100 gramų prinokusių vaisių suteikia maždaug 80–90 kcal, todėl jie yra vidutiniškai kaloringi, tačiau daug energijos turintys dėl natūralių cukrų (fruktozės ir sacharozės).

 

Svarbiausios sapodilijos sudedamosios dalys ir savybės:

  • maistinės skaidulos – didelis jų kiekis (apie 5 g/100 g) palaiko žarnyno peristaltiką, reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje ir veikia sotumo jausmą,
  • vitaminas C – stiprina imunitetą, turi antioksidacinių savybių, pagreitina žaizdų gijimą,
  • vitaminas A – palaiko odos, gleivinių ir regėjimo sveikatą,
  • B grupės vitaminai – dalyvauja medžiagų apykaitos procesuose ir nervų sistemos veikloje,
  • kalis – reguliuoja kraujospūdį, palaiko raumenų funkciją,
  • magnis ir geležis – teigiamai veikia kraujotakos sistemą ir energijos lygį,
  • polifenoliai ir flavonoidai – pasižymi priešuždegiminėmis, antibakterinėmis savybėmis ir apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso.

Tęsinys kitame pulsapyje:




Kam tinka sapodilijos?

Dėl savo sudėties ir virškinamumo sapodilija gali būti naudinga įvairių grupių mitybos dalis. Pavyzdžiui, žmonėms, turintiems virškinimo problemų, nes didelis skaidulų kiekis padeda reguliuoti žarnyno veiklą. Ją taip pat vertina sportininkai, sveikstantys po ligų ir  fiziškai aktyvūs žmonės, nes ji suteikia natūralios, greitos ir lengvai pasisavinamos energijos. Dėl didelės vitamino C dozės ir antioksidantų, kurie palaiko imuninę sistemą, vaisius taip pat vertingas tiems, kurių imuninė sistema yra nusilpusi.

Kaip valgyti sapodiliją?

 

Geriausias būdas valgyti sapodiliją yra valgyti ją žalią – atidžiai patikrinus prinokimo laipsnį.

Paruošimo žingsniai:

  • Įsitikinkite, kad vaisius yra minkštas liečiant – panašus į prinokusį avokadą.
  • Perpjaukite vaisių per pusę ir pamatysite minkštą, rudą minkštimą ir kelias kietas sėklas.
  • Pašalinkite sėklas – jos nevalgomos ir turi kietą, kabliuko formą.
  • Minkštimą galite valgyti šaukštu tiesiai nuo odelės arba nulupti vaisius ir supjaustyti gabalėliais.

Kulinarinės idėjos? Vaisių salotose, kaip priedas prie paprasto jogurto, kokteiliuose ir glotnučiuose, bet taip pat kepiniams su cinamonu ar uogienei gaminti.

Kas turėtų būti atsargus?

 

Nors sapodilija yra saugus vaisius ir dauguma žmonių jį gerai toleruoja, yra keletas išimčių, su kuriomis reikia elgtis atsargiai:

  • sergantiems diabetu – vaisiuose yra daug natūralių cukrų, todėl, ypač dideliais kiekiais, jie gali sukelti gliukozės kiekio kraujyje šuolius.
  • žmonės, alergiški kaučiukui – sapodilėje yra junginių, kurie gali sukelti kryžmines reakcijas žmonėms, alergiškiems kaučiukui.
  • žmonės, besilaikantys mažinančios dietos – dėl kalorijų kiekio ir didelio paprastųjų cukrų kiekio reikia vartoti saikingai.
  • maži vaikai (iki 1 metų amžiaus) – dėl alergenų ir intensyvaus skonio vaisių negalima duoti kūdikiams.

Sapodilja yra tropinis, saldus vaisius, pasižymintis puikiu skoniu ir teikiantis daug naudos organizmui. Nors Europoje mažai žinomas, jis nusipelno būti vertingu subalansuotos mitybos papildymu. Jis suteikia skaidulų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų, kurie palaiko virškinimo sistemą,  imuninę sistemą  ir bendrą savijautą.  Kartą paragavę tikrai norėsite jį valgyti dar kartą!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(2)
(0)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()