Kas nutinka jūsų kūnui, jei kasdien valgote bulves? „Poveikis nustebins“  ()

Įvairi mityba suteikia organizmui viską, ko jam reikia.



© PickPic (atvira licencija) | https://www.pickpik.com/potatoes-vegetables-potato-thyme-oil-olive-oil-66667

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau praktikoje mes dažnai mėgstame vieną patiekalą ar produktą ir prie jo grįžtame dažnai. Lietuvoje vienas iš tokių mėgstamiausių yra bulvės. Pagalvokime, kas nutiktų, jei jas paverstume pagrindiniu savo kasdienės mitybos elementu. Kokią naudą jos mums duotų? Kaip jos paveiktų mūsų figūrą ir savijautą?

Ar bulves valgyti kasdien sveika?

Tai priklauso nuo kelių veiksnių: kiekio, paruošimo būdo ir bendro mitybos konteksto. Pačios bulvės nėra nesveikos – veikiau priešingai. Tai natūralus, mažai kalorijų turintis produktas, kuriame yra vertingų maistinių medžiagų. Problema kyla, kai bulvės dominuoja mityboje, o jų paruošimo būdas (pvz., kepimas riebaluose) menkina jų naudą sveikatai.

Bulvių maistinė vertė – daugiau nei vien krakmolas

Bulvės nėra tiesiog „tušti angliavandeniai“, kaip dažnai manoma.

Jose yra:

  • Vitaminas C – nors jo kiekis verdant sumažėja, bulvės vis tiek gali būti svarbus jo šaltinis, ypač žiemos sezonu.
  • Kalis – svarbus tinkamam širdies ir nervų sistemos funkcionavimui. Porcija bulvių suteikia daugiau kalio nei populiarusis bananas.
  • Maistinės skaidulos – ypač jei valgote bulves su lupenomis – padeda virškinti ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.
  • B grupės vitaminai, ypač B6, būtini tinkamam smegenų funkcionavimui ir neurotransmiterių gamybai.
  • Antioksidantai – ypač spalvotų veislių (violetinės arba raudonos), kuriose yra antocianinų.
[EU+Kuponas] Pirkėjai sužavėti. „Labiau nei pateisina lūkesčius. Nuostabi kokybė. Su lazeriniu kreiptuvu. Ir dar tokia kaina.“ Būtinas „pasidaryk pats“ entuziastams ir profesionalams
4635 2

Nuostabi kaina

Specialus kuponas

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Puikių galimybių rinkinys

Labai ribotas kiekis

12 mėn. garantija

Išsamiau

Bulvės taip pat lengvai virškinamos ir sočios, o tai gali būti privalumas bandant kontroliuoti apetitą.

Bulvės ir glikeminis indeksas – faktai ir mitai

Bulvės turi aukštą glikeminį indeksą (GI), o tai reiškia, kad jos sukelia greitą cukraus kiekio kraujyje padidėjimą. Tai tiesa, bet ne visa tiesa, nes GI vertė priklauso nuo paruošimo būdo. Virtos bulvės turi mažesnį GI nei bulvių košės ar keptos orkaitėje.  O po virimo atvėsintos bulvės (pvz., salotose) turi atsparaus krakmolo, kuris veikia kaip skaidulos.

 

Be to, bulvių derinimas su baltymais ir riebalais (pvz., žuvimi ir alyvuogių aliejumi) dar labiau sumažina valgio glikeminę apkrovą.

Tęsinys kitame puslapyje:




Virtos ir keptos bulvės – didelis skirtumas

Bulvių paruošimo būdas daro didelę įtaką jų maistinei vertei:

  • Virimas – tai neutrali forma. Mažai kalorijų, be pridėtinių riebalų, išsaugantys mineralus (jei tik neverdate per ilgai ir nupilate visą vandenį).
  • Kepimas orkaitėje yra geras pasirinkimas, ypač be riebalų. Bulvės išlaiko savo skonį ir turi mažesnį GI nei bulvių košė.
  • Keptas maistas (pvz., bulvytės fri) yra visiškai kita istorija. Jis sugeria daug riebalų, kurie dažnai oksiduojasi aukštoje temperatūroje. Šis paruošimo būdas padidina kalorijų kiekį ir gali apkrauti kraujotakos sistemą.
  • Bulvės su gyvuliniais riebalais (pvz., kiaulienos taukais) – įprasta praktika, bet taip pat nelabai naudinga, ypač turint aukštą cholesterolio kiekį.

Valgyti bulves kiekvieną dieną? Taip, bet yra sąlygų

 

Jei bulves į savo kasdienę mitybą įtrauksite protingai (kaip subalansuoto valgio dalį), jūsų organizme atsiras pokyčių, tačiau ne visi jie bus teigiami.

Ką galite pastebėti? Pavyzdžiui, geresnę hidrataciją ir elektrolitų pusiausvyrą dėl kalio kiekio, pagerėjusį virškinimą, stipresnį imunitetą (vitaminas C ir antioksidantai) ir net nuotaikos stabilumą (bulvėse yra vitamino B6, kuris yra būtinas serotonino gamybai).

Tačiau yra ir galimų pavojų, iš kurių pagrindinė yra per didelis angliavandenių kiekis, kuris, ypač esant mažai fizinio aktyvumo, gali lemti svorio augimą. Be to, mityba taps monotoniška, o jei ji paremta labai perdirbtais maisto produktais be pridėtinių skaidulų ar baltymų, tai dar labiau sutrikdys gliukozės metabolizmą.

Kaip valgyti bulves, kad būtų sveika?

 

Jei bulvės bus kasdienis svečias jūsų lėkštėje, verta laikytis kelių taisyklių:

  • Venkite kepti keptuvėje ir bulvyčių fri – geriau virti, kepti orkaitėje arba troškinti.
  • Bulves valgykite su lupenomis – jose yra daug skaidulų ir mikroelementų.
  • Įtraukite daržovių, baltymų ir sveikųjų riebalų – pvz., žuvies, kiaušinių, alyvuogių aliejaus, ankštinių daržovių.
  • Rinkitės įvairių veislių ir spalvų bulves – violetinėse bulvėse yra daugiau antioksidantų nei baltosiose.
  • Dalį porcijos pakeiskite kitais angliavandenių šaltiniais – pvz., kruopomis, saldžiosiomis bulvėmis, bolivine balanda.

Kasdien valgyti bulves nebūtinai turi būti žalinga – veikiau priešingai. Tačiau, kaip ir visko atveju, geriausia laikytis saiko ir atidžiai rinktis priedus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(0)
(2)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()