Šios žuvies geriau neužsisakyti restorane. Pasaulinio garso šefas paaiškino, kodėl ()
Per savo gyvenimą Anthony Bourdainas spėjo daug papasakoti apie restoranų verslo užkulisius.

© dackelprincess, CC BY-SA 2.0 | https://www.flickr.com/photos/dackelprincess/51099497589
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Vienas iš daugelio atradimų, kuriais savo restoranų pasaulio užkulisių memuaruose „Kitchen Confidential“ pasidalijo pasaulinio garso šefas Anthony Bourdainas (1956-2018), yra istorija apie tai, kaip restoranuose atsisakė kardžuvėms, sužinojęs apie ją dirbdamas virtuvėje.
Paaiškėjo, kad priežatis – kirminai.
Kardžuvės yra žinomos dėl dažno parazitų, ypač askaridžių, nematodų šeimos apvaliųjų kirmėlių, užsikrėtimo.
Nors tinkamai paruoštos jos yra nekenksmingos, gali būti pavojingos, jei valgomos žalios arba nepakankamai termiškai apdorotos. Kardžuvė vis tiek nėra įtraukta į žuvų, kurias galima naudoti sušiams, sąrašą, todėl vargu ar ją rasite savo mėgstamiausiame japonų restorane.
|
Tačiau kartais ji naudojama tokiuose patiekaluose kaip sevičė (ceviche), nes rekomenduojama naudoti tankią baltą žuvį, o ne riebią.
Geros žinios yra tai, kad galioja griežtos taisyklės: žuvis, skirta vartoti žalią (pavyzdžiui, sušiams ar sevičei), turi būti užšaldyta mažiausiai 24 valandas, o šis užšaldymas naikina parazitus.
Nors mintis apie kirminus ir parazitus gali atrodyti atstumianti, iš tikrųjų bet koks gyvas produktas, sąveikaujantis su natūralia aplinka, gali turėti tam tikrų organizmų – ir dauguma jų yra nekenksmingi.
Kardžuvės gyvena vandenynuose visame pasaulyje ir dažnai yra parazitų taikinys (laukinėse žuvyse jų yra daugiau nei ūkiuose auginamose žuvyse). Taip yra todėl, kad ūkiuose auginamos žuvys laikomos kontroliuojamoje aplinkoje, o jų pašarams naudojami antibiotikai, siekiant išvengti infekcijos.
Taigi, vienas iš būdų išvengti kirminų kardžuvėse – rinktis ūkiuose auginamas, o ne laukines kardžuves. Deja, ūkiuose auginamos kardžuvės yra itin retos: jų gamtoje jau yra daugiau nei pakankamai, todėl jų veisti beveik nereikia.
Svarbiausia atsiminti gaminant ar valgant kardžuvę – jei ją iš anksto užšaldysite, žūsta visi galimi parazitai. O jei gaminate šviežią kardžuvę, geras terminis apdorojimas visiškai išspręs problemą.
Laimei, vienas populiariausių sultingos kardžuvės paruošimo būdų yra jos kepimas ant grotelių.