Ar galima valgyti konservuotų žuvų kaulus? „Atsakymas nustebins“ ()
Pasak ekspertų, tokią žuvį lengva valgyti, nes ji paprastai jau būna minkšta.

© PickPic (atvira licencija) | https://www.pickpik.com/sardines-can-food-fish-power-canned-133450
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Žuvies konservai naudojami įvairiuose patiekaluose. Tačiau kyla klausimas, ar saugu vartoti šių delikatesų kaulus. Mitybos ekspertai atsakė.
Paprastai tokios žuvys konservuojamos aukštoje temperatūroje ir slėgyje, todėl jų kaulai suminkštėja iki tokios būsenos, kad juos būtų lengva kramtyti ir virškinti.
„Šis procesas sunaikina kalcio struktūrą, todėl kaulai tampa minkšti ir saugūs vartoti“, – teigia dietologė Rima Kleiner.
Tuo pačiu metu yra ir išimčių.
„Nerekomenduoju valgyti konservuotų žuvų kaulų žmonėms, turintiems rijimo problemų po spindulinės terapijos, sergantiems nekontroliuojama GERL (gastroezofaginio refliukso liga) arba jaunesniems nei 3 metų vaikams. Dažnai patariu klientams prieš vartojant sardines ar lašišą sutrinti su citrinos sultimis, kad dar labiau suirtų likusi kaulų struktūra“, – pažymėjo dietologė Louisa Mason.
|
Taip pat, jei turite problemų su virškinimo trakto sutrikimais, geriau nevalgyti tokių žuvų kaulų.
Ar tokie kaulai naudingi sveikatai?
Pasak Mason, žuvies konservai yra vienas veiksmingiausių biologiškai prieinamo kalcio šaltinių. Konservuotų žuvų kauluose taip pat yra boro – mikroelemento, svarbaus estrogenų metabolizmui ir kaulų palaikymui.
„Klientams patariu vartoti žuvies konservus 2–4 kartus per savaitę, kaitaliojant sardines, lašišas ir ančiuvius, kad būtų įvairinamas mikroelementų suvartojimas ir sumažintas sunkiųjų metalų poveikis“, – pabrėžė dietologė.
Visų pirma, vieno tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad žmonės, kurie valgo konservuotą žuvį, gali gyventi ilgiau nei tie, kurie jos nevalgo.
Kitame tyrime mokslininkai nustatė, kad konservuotų sardinių valgymas buvo veiksmingesnis sveikatai ir ilgaamžiškumui nei žuvų taukų papildų vartojimas. Tai taip pat padėjo žmonėms gauti daugiau omega-3 riebalų rūgščių.
Kaip valgyti konservuotą žuvį?
Žuvies konservai yra ne tik prieinami, bet ir lengvai paruošiami bei turi daug baltymų.
„Be to, šios konservuotos jūros gėrybės yra skanus, maistinių medžiagų turtingas baltymas, puikiai tinkantis užkandžiauti tiesiai iš skardinės arba įdėti į salotas ar makaronus“, – patikino Kleiner.