„Konservuoti žirneliai — nauda ar žala organizmui?“ Štai ir visa tiesa ()
Paprasta ir pigu.

© ds_30 (Pixabay Content Licence)|https://pixabay.com/photos/green-pea-healthy-food-eating-4872622/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Konservuoti žirneliai yra paprastas ir įperkamas produktas. Tačiau ar jie tikrai sveiki ir ar verta juos įtraukti į savo kasdienę mitybą, rašo Rbc.ua, remdamasi svetaine Loseit.
Maistingumas
Remiantis JAV Žemės ūkio departamento (USDA) duomenimis, 100 gramų konservuotų žaliųjų žirnelių yra:
— kalorijų – 80
— baltymų – 4 g
— riebalų – 1 g
— angliavandenių – 12 g
— skaidulinių medžiagų – 5 g
— natūralaus cukraus – 4 g (įskaitant sacharozę, gliukozę, fruktozę ir maltozę).
|
Įtraukus žirnelius ir kitus daug skaidulų turinčius maisto produktus į savo mitybą, galima sumažinti tokių ligų kaip gaubtinės žarnos vėžys riziką ir palaikyti sveiką svorį.
Konservuoti žalieji žirneliai taip pat natūraliai turi mažai riebalų ir kalorijų, todėl jie puikiai tinka norint numesti svorio ir subalansuotai mitybai.
Žirniuose yra šiek tiek kalcio – apie 28 mg (apie 2 % paros normos), kuris padeda palaikyti stiprius kaulus ir dantis.
Juose taip pat yra 1 mg geležies, kuri padeda ląstelėms gaminti adenozino trifosfatą (ATP) – pagrindinį organizmo energijos šaltinį.
Žalieji žirneliai turi karotinoidų liuteino ir zeaksantino, kurie, kaip nustatyta 2022 m. tyrime, yra labai svarbūs akių sveikatai ir kognityvinei funkcijai.
Daug natrio
Kad konservuoti žalieji žirneliai išliktų švieži ir ilgiau išsilaikytų, daugelis gamintojų į juos deda natrio, kuris dažnai viršija rekomenduojamą kiekį. Todėl verta atidžiai perskaityti etiketes ir pirkti variantus su mažai ar visai be druskos.
Pavyzdžiui, daugumoje pusės puodelio konservuotų žaliųjų žirnelių porcijų yra apie 207 mg natrio. Remiantis Amerikos širdies asociacijos duomenimis, rekomenduojama paros norma yra 2300 mg arba mažiau.