Ar būtina plauti žalią mėsą? Paaiškiname kartą ir visiems laikams ()
Ragina vadovautis sveiku protu.

© recraft.ai (Free Tier Assets) | https://www.recraft.ai
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Mėsos plovimas – tema, kuri kelia nemažai diskusijų ir skirtingų nuomonių tarp dietologų bei virtuvės šefų. Vieni ją plauna nė nesusimąstydami, kiti deda filė iš pakuotės tiesiai į keptuvę, o dar kiti kruopščiai šveičia kriauklę ir virtuvės įrankius po to, kai nuplauna vištieną. Apie tai savo nuomonę išsako mitybos technologė Karolina Kowalczyk.
Maisto saugos ekspertai, tarp jų ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), nerekomenduoja plauti mėsos, nes tai gali atnešti daugiau žalos nei naudos. Neatsargiai plaunant ją, bakterijos gali išplisti po virtuvę, o pačios jos tokiu būdu vis tiek nebus pašalintos.
Sanitarinės tarnybos pataria susitelkti ne į plovimą, o į tinkamą terminį apdorojimą, kuris patikimai sunaikina bakterijas. Virimas, kepimas ar troškinimas aukštesnėje nei 70 °C temperatūroje – geriausias būdas atsikratyti patogenų. Vis dėlto, viena yra rekomendacijos, kita – įpročiai. Kas niekada nėra nuplovęs filė ar visos vištos prieš dėdamas ją į puodą ar keptuvę, tegu pirmas meta akmenį.
Daktarės Karolinos Kowalczyk raginimas vadovautis sveiku protu
|
Dėstytoja, klinikinė dietologė ir mitybos technologė, daktarė Karolina Kowalczyk „TikTok“ vaizdo įraše kelia klausimą:
Ką žmonės daro su lentele ir peiliu po to, kai supjausto neplautą paukštieną?
Net jei mėsos neplaunate, ją vis tiek reikia supjaustyti gabalėliais. Daug kas nulupę odą, patys išpjausto šlauneles. Tokiu atveju bakterijų atsiranda ir ant rankų, ir ant lentelės, ir ant peilio. Pakanka prisilietimo prie stalviršio ar artumo prie kitų virtuvės įrankių – ir nelaimė garantuota.
Vis dėlto Karolina Kowalczyk paaiškina, kad ji plauna mėsą ne tam, jog pašalintų bakterijas – jos vis tiek žus kepant ar verdant. Taip ji pašalina kitus nešvarumus.
„Ant parduotuvėje pirktos paukštienos gali būti įvairių plėvelių, pūkelių, net nagelių ar kitų dalykų. Tai paprasčiausi fiziniai nešvarumai, kurie yra nevalgomi. Vanduo nenuplauna bakterijų, bet padeda atsikratyti tokių priemaišų ar rankų, kurios lietė mėsą, paliktų pėdsakų. Man pačiai nekiltų mintis neplauti mėsos“, – ramiai, bet tvirtai sako Karolina Kowalczyk.
Mėsą ji plauna tik stikliniame dubenėlyje. Nekiša filė po tekančiu vandeniu, kuris galėtų ištaškyti bakterijas, bet įpila vandens į dubenį, o po plovimo išpila jį tiesiai į kanalizaciją. Ji taip pat rūpinasi peilio ir lentelės švara, kruopščiai plauna rankas.
Komentarų lavina po įrašu
Po Karolinos Kowalczyk vaizdo įrašu „TikTok“ pasirodė daugiau nei 750 komentarų. Žinoma, nuomonės išsiskyrė. Vieni tvirtai laikosi mėsos plovimo įpročio ir, kaip pati autorė, naudoja tik stiklinį dubenį, kai kurie pjausto ir ant stiklinės lentelės, kurią vėliau deda į indaplovę. Peilis, dubuo, kriauklė – viskas kruopščiai išplaunama.
Kiti mėsos neplauna, ypač jei ji fasuota – tiki, kad gamintojas laikėsi visų higienos reikalavimų, kitaip tokia produkcija nebūtų patekusi į prekybą.
Komentaruose įsiplieskė diskusija. Vienas žmogus paklausė: „Ar plaunate ir maltą mėsą?“ Atsakymas ir tam buvo paruoštas: apdairi „šeimininkė“ maltos mėsos apskritai neperka, o renkasi geriausius kiaulienos, jautienos ar paukštienos gabalus ir mala juos pati, užtikrindama švarą bei kontrolę. Tačiau realybėje toks idealas retai pasitaiko.