99 % jį išpila lauk. „Tai vitaminų bomba“ ()
Mocarelos sūris turi daugybę gerbėjų visame pasaulyje, įskaitant ir Lietuvą.

© Greg O'Beirne, CC BY-SA 3.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bocconcini_gobeirne.jpg
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Dauguma mūsų valgome tik baltuosius rutuliukus, nežinodami, kad sūrio vanduo yra tikra vitaminų bomba. Kaip galime pasinaudoti jo unikalia nauda?
Mocarela – tai itališkas šliužo fermentinis sūris, kilęs iš Kampanijos regiono ir gaminamas iš šviežio buivolių – naminių jaučių – pieno arba karvių pieno, arba abiejų mišinio.
Mocarelos sūris parduodamas mažų, apvalių gabalėlių, panardintų į išrūgas, pavidalu ir yra daugelio tradicinių itališkų patiekalų ingredientas.
Vertingiausia mocarelos sūrio rūšis yra di bufala campana (paprastai vadinama bufala mocarela), gaminama išskirtinai Kampanijos regione pagal tradicinius Aversos miesto Kazertos provincijoje receptus. Šis sūris yra įtrauktas į saugomos kilmės vietos nuorodos produktų sąrašą.
|
Mocarelos vanduo yra tiesiog skystis, susidarantis sūrio gamybos procese, dar žinomas kaip išrūgos. Nors dauguma vertingiausių maistinių medžiagų yra sūrio rutuliuke, išrūgos taip pat yra tikras vitaminų šaltinis, kuriose gausu:
- baltymų,
- laktozės,
- mineralinių druskų (kalis, kalcis, natris),
- vitaminų (daugiausia B grupės vitaminai),
- pieno rūgšties bakterijų kultūrų.
Dėl šių ingredientų mocarelos išrūgų rūgštis gali teigiamai paveikti žarnyno sveikatą. Mocarelos vandenį saugu vartoti, jei jis šviežias. Tačiau jei nesate tikri, ar norite jį gerti tiesiai iš pakuotės, galite jį vartoti kita forma!
Ką daryti su mocarelos vandeniu?
Mocarelos vanduo puikiai tinka sriuboms ir padažams, ypač kreminiams. Kai kurie žmonės jas taip pat naudoja kaip marinatą mėsai (jos suminkština skaidulas).
Mocarelos išrūgų taip pat galima dėti į vandenį kepant duoną ar pyragus. Jos suteikia kepiniams sodresnį, šiek tiek rūgštoką skonį.
Taip pat verta įpilti mocarelos vandens į kokteilius – jis praturtina ne tik jų maistinę vertę, bet ir skonį.
