„Tiesiogine prasme žudo sveikatą.“ Kai kurios šalys juos jau uždraudė  ()

Kasmet visame pasaulyje šimtai tūkstančių žmonių miršta dėl transriebalų vartojimo.



© Sarah Fleming, CC BY 2.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chocolate_chip_cookies_in_the_oven,_March_2008.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jų gausu ir kasdien vartoja tiek suaugusieji, tiek vaikai. Pasak dietologo dr. Michało Wrzoseko, jie daro žalingą poveikį visam organizmui. Kas yra šie riebalai, kur jie randami ir kaip jų išvengti?

Kas yra transriebalai?

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, kasmet pasaulyje nuo reguliaraus transriebalų vartojimo miršta maždaug 278 000 žmonių. Nors statistika kelia nerimą, produktų, kuriuose yra šių „nuodų“, galima lengvai rasti kiekvienoje parduotuvėje.

Gamintojai jų dažniausiai deda į daugelį produktų dėl dviejų priežasčių: siekdami sumažinti gamybos sąnaudas ir pailginti maisto galiojimo laiką. Kai kurios Europos šalys, pavyzdžiui, Norvegija ir Danija, iš dalies uždraudė jų naudojimą maisto pramonėje, tačiau Lietuvoje jie vis dar plačiai paplitę.

[EU+Kuponai] Šildytuvai, apie kuriuos dar negirdėjai: išgelbės nuo šalčio kemperyje, namelyje ar sunkvežimyje. Paskutiniai vienetai
5455 5

Mažiausios kainos

Specialūs kuponai

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Labai ribotas kiekis

12 mėnesių garantija

Išsamiau

Transriebalai daugiausia susidaro pramoniniu būdu iš dalies hidrinant augalinius aliejus, paverčiant juos iš skystos būsenos kieta būsena. Jie yra kenksmingų sočiųjų riebalų rūgščių šaltinis, kurių vartojimas padidina daugelio sunkių ligų, įskaitant vėžį, riziką.

Jų daugiausia yra labai perdirbtuose maisto produktuose, įskaitant konditerijos gaminius, jau paruoštus kepinius, kai kuriuos margarinus, greitą maistą, saldumynus ir sūrius užkandžius. Vienas pavyzdys yra hidrintas palmių aliejus, esantis daugelyje įprastų produktų.

Kodėl transriebalai yra kenksmingi?

 

Kaip aiškino dietologas dr. Michałas Wrzosekas, transriebalai yra vienas blogiausių kalorijų šaltinių ir bet koks jų kiekis yra žalingas.

Skirtingai nuo sočiųjų arba nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios atlieka specifines funkcijas organizme, transriebalai nesuteikia jokios naudos. Be to, jie daro žalingą poveikį kraujotakos sistemai, lipidų apykaitai ir medžiagų apykaitos procesams.

Ekspertas taip pat pridūrė, kad produktų, kurių sudėtyje yra iš dalies hidrintų riebalų, vartojimas kenkia sveikatai įvairiais lygmenimis – jie gali sukelti:

  • kraujotakos sistemos ligas
  • aterosklerozę
  • išeminę širdies ligą
  • didinti blogojo MTL cholesterolio kiekį
  • nutukimą ir antsvorį
  • vėžį

Kaip galime išvengti transriebalų?

 

Pasak Wrzoseko, vienintelis protingas būdas išvengti transriebalų savo mityboje – atidžiai skaityti etiketes. Šio kenksmingo ingrediento galima rasti ne tik traškučiuose ir šokoladiniuose batonėliuose, bet net mėsoje ir pieno produktuose. Dėl savo sveikatos turėtume vengti transriebalų kaip maro. Bet koks jų kiekis gali turėti rimtų pasekmių sveikatai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(2)
(11)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()