Kiek sviesto galite suvalgyti per dieną? Porcijos dydis jus nustebins  ()

Mes jums atskleisime, koks sviesto kiekis per dieną suaugusiam žmogui laikomas naudingu, o koks – kenksmingas.



© Pexels (atvira licencija) | https://www.pexels.com/photo/spreading-butter-on-the-bread-15703465/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sviestas tikrai pagerina gyvenimą – jis naudojamas visur – nuo ​​kreminių makaronų padažų iki klasikinių trapių sausainių. Net ir paprasti patiekalai, tokie kaip skrebutis ar blynai, šio produkto pagalba gali tapti tikrais delikatesais.

Tačiau ar sviestas tikrai sveikas, ar geriau jo išbraukti iš savo mitybos raciono? Ar galima valgyti sviestą kiekvieną dieną, kiek jis naudingas ar žalingas – štai ką apie jį sako mitybos specialistai.

Kokia sviesto nauda ir kokia jo žala?

Pasak Lauri Wright, dietologės ir mitybos specialistės bei Pietų Floridos universiteto mitybos programų direktorės, sviestas daugiausia sudarytas iš pieno riebalų.

„Riebalai suteikia maistui skonio ir padeda ilgiau jaustis sotiems, prideda energijos (kalorijų) ir pagerina riebaluose tirpių vitaminų, esančių svieste, įsisavinimą“, – priduria Niujorko technologijos instituto dietologė Mindy Haar.

Svieste yra šių vitaminų:

vitaminas A – jis būtinas geram regėjimui, imunitetui ir ląstelių augimui, ypač svarbus naktiniam matymui, taip pat padeda palaikyti dantų, kaulų, minkštųjų audinių, gleivinių ir odos sveikatą;

  • Vitaminas D – skatina kalcio įsisavinimą ir kaulų stiprinimą, taip pat palaiko imuninę sistemą;
  • Vitaminas E – veikia kaip antioksidantas, apsaugo ląsteles nuo pažeidimų, palaiko širdies sveikatą, imunitetą ir regėjimą;
  • Vitaminas K – padeda reguliuoti kalcio kiekį kauluose ir kraujagyslėse.
[EU+Kuponai] Būtinas daiktas turintiems automobilį ir mėgstantiems keliauti. Aukščiausios klasės dyzeliniai oro šildytuvai
1534 1

Nuostabiai geros kainos

Specialūs kuponai

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Labai ribotas kiekis

Išsamiau

Tuo pačiu metu, mitybos specialistai pažymi, kad žmonės paprastai nevalgo pakankamai sviesto, kad gautų reikšmingas šių vitaminų dozes.

Pasak ekspertų, sviesto žala kartais gali netgi nusverti jo naudą. Kadangi sviestas beveik vien tik sudarytas iš riebalų, jame daug kalorijų. Pasak ekspertų, vos 1 valgomasis šaukštas sviesto turi apie 100 kalorijų, ir beveik visos jos gaunamos iš riebalų.

Be to, daugiau nei pusė svieste esančių riebalų yra sotieji riebalai. Remiantis Amerikos širdies asociacijos duomenimis, sočiųjų riebalų kiekis maiste neturėtų viršyti 6 % visų kalorijų arba apie 13 gramų per dieną.

 

„1 valgomasis šaukštas sviesto turi apie 7 gramus sočiųjų riebalų – tai yra daugiau nei pusę dienos normos“ , – sako Wright.

Kuo pavojingi sotieji riebalai? Per didelis jų kiekis gali padidinti „blogojo“ cholesterolio kiekį, o tai savo ruožtu padidina širdies ligų riziką. Priešingai, nesotieji riebalai, esantys riešutuose, sėklose, riebiose žuvyse ir alyvuogių aliejuje, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį ir didina „gerojo“ cholesterolio kiekį. Štai kodėl mitybos specialistai rekomenduoja sočiuosius riebalus pakeisti nesočiaisiais, o ne visiškai jų atsisakyti.

Ar galima valgyti sviestą kiekvieną dieną?

Pasak mitybos specialistų, pačių riebalų negalima vienareikšmiškai vadinti geru ar blogu – svarbu atsižvelgti į tai, kiek jo valgome ir su kuo.

 

Pavyzdžiui, mažas gabalėlis sviesto ant viso grūdo duonos ar gaminant maistą lengvai įsilieja į sveiką mitybą. Kartais galima sau leisti ir kepti su sviestu.

„Išimtis taikoma, jei žmogus turi padidėjusį cholesterolio kiekį, širdies ligas ar kepenų problemų“, – sako dietologė Nicole Roach. „Tokiu atveju būtina vengti aliejaus vartojimo arba jį riboti“.

Sveikas žmogus gali patirti problemų, jei sviestas tampa pagrindiniu riebalų šaltiniu, išstumdamas sveikesnes alternatyvas, tokias kaip augalinis aliejus.

Dienos sviesto norma moterims ir vyrams (jei nėra sveikatos problemų) yra maždaug 1–2 arbatiniai šaukšteliai per dieną, laikantis subalansuotos mitybos. Tai reiškia, kad be sviesto, į ją turėtų būti įtrauktos daržovės, vaisiai, visų dalių grūdai, liesi baltyma ir nesotieji riebalai. Gydytojai perspėja, kad nereikėtų persistengti su sviestu – tai sukels kalorijų ir riebalų perteklių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(0)
(4)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()