Vadinamas inkų auksu. Padeda nuo vidurių užkietėjimo ir cholesterolio ()
Gali atrodyti nepretenzingai, bet jose gausu maistinių medžiagų. Inkų „aukso“ nesunku rasti prekybos centruose. Verta jį įtraukti į savo pirkinių sąrašą ir leisti jo skoniui jus sužavėti.
© PickPic (atvira licencija) | https://www.pickpik.com/quinoa-grain-seed-food-healthy-vegetarian-125565
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Ji vadinama inkų auksu ir grūdų motina.
Tai – bolivinė balanda (Chenopodium quinoa), dar žinoma kaip kynva, kuri Anduose auginama jau tūkstančius metų. Tiesą sakant, tai ne grūdas, nes (kaip ir špinatai bei burnočiai) priklauso burnotinių šeimai.
Senovės inkams tai buvo neatsiejama kasdienės mitybos dalis. Šiuolaikinis pasaulis ją iš naujo atrado ir greitai paskelbė supermaistu dėl unikalios sudėties ir sveikatą stiprinančių savybių.
Kynva išsiskiria iš tradicinių grūdų pirmiausia dėl savo visaverčių baltymų. Tai vienas iš nedaugelio augalų, kuriame yra visos devynios nepakeičiamos aminorūgštys (įskaitant liziną), kurių organizmas negali pasigaminti pats. Todėl ji yra idealus baltymų šaltinis veganams, vegetarams ir tiems, kurie laikosi dietos be mėsos.
|
Kynva taip pat yra gausus skaidulų šaltinis. Skaidulos veikia kaip šluota žarnynui – jos pagreitina peristaltiką, reguliuoja žarnyno judėjimą ir padeda kovoti su pilvo pūtimu bei vidurių užkietėjimu.
Be to, jos padeda išlaikyti sotumo jausmą po valgio. Kynvoje taip pat yra sveikųjų omega-3 riebalų rūgščių, kurios teigiamai veikia smegenų ir širdies veiklą. Kartu su minėtomis skaidulomis jos taip pat padeda mažinti blogojo MTL cholesterolio kiekį kraujyje. Cholesterolio kiekio mažinimas ir kraujospūdžio reguliavimas tiesiogiai sumažina aterosklerozės ir širdies bei kraujagyslių ligų išsivystymo riziką.
Kynva turi žemą glikeminį indeksą (GI), o tai reiškia, kad cukraus kiekis kraujyje po jos suvartojimo kyla lėtai. Tai naudinga sergantiems diabetu ir turintiems atsparumą insulinui. Kynva yra gausus geležies, magnio, kalio, cinko ir fosforo šaltinis. Joje taip pat yra galingų antioksidantų, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir lėtina senėjimo procesą.
Kynva būna kelių spalvų: baltos (subtiliausios), raudonos ir juodos (su riešutų skoniu ir didesniu traškumu).
Prieš verdant, bolivinę balandą reikia kruopščiai nuplauti po šaltu tekančiu vandeniu. Taip pašalinami saponinai – natūralios karčiosios medžiagos, apsaugančios grūdus nuo kenkėjų. Ji verdama panašiai kaip ryžiai, paprastai santykiu 1 dalis bolivinės balandos ir 2 dalys vandens, apie 15 minučių, uždengta, o tada kelioms minutėms atiduodama, kad sugertų likusį vandenį.
Jos riešutų, švelnus skonis yra universalus ir puikiai tinka daugeliui patiekalų. Kynva gali būti naudojama kaip kruopų, ryžių ir bulvių pakaitalas, be to, ji yra geras salotų pagrindas. Virta piene arba augaliniame gėrime su medumi, riešutais ir vaisiais, ji virsta maistingais saldžiais pusryčiais. Kynvos miltai naudojami kepant duoną ir pyragus be glitimo.
