5 maisto produktai, kurių reikėtų vengti po 50-ies. „Jūsų kūnas jums padėkos“  ()

Arba bent jau sumažinkite jų vartojimą, kad nepablogintumėte savo sveikatos.



© Idafiun, CC BY-SA 4.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Idafiun_food.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sveikatos prioritetizavimas yra svarbus bet kuriame amžiuje, tačiau jei per ilgai atidėliojote sveikus įpročius, sulaukus 50-ies gali būti signalas ilgalaikiams pokyčiams. Nors, palyginti su 40 metų, didelio skirtumo galite ir nejausti, jūsų kūnas paprastai pradeda daryti subtilius pokyčius.

Kartu su fiziniais senėjimo požymiais – tokiais kaip žili plaukai ar naujos raukšlės – keičiasi ir mitybos poreikiai, todėl subalansuota mityba tampa svarbesnė nei bet kada anksčiau.

„JAV dažniausiai su sveiku senėjimu siejami maisto produktai yra vaisiai, daržovės, nesotieji riebalai, riešutai, ankštiniai augalai ir neriebūs pieno produktai“, – pažymi dietologė Maggie Moon.

Nors nebūtina visiškai atsisakyti tam tikrų maisto produktų, sulaukus 50 metų verta kai kuriuos iš jų į savo mitybą įtraukti rečiau, kad jaustumėtės geriau ir palaikytumėte sveikatą. Pasak mitybos specialistų, yra penki maisto produktai, kuriuos geriausia pasilikti ypatingoms progoms.

Kepti patiekalai

Nors žili plaukai labiau pastebimi nei širdies pokyčiai, senėjimas taip pat daro didelę įtaką širdies ir kraujagyslių sistemai. Sulaukus 50-ies, dažnai atsiranda rizikos veiksnių – aukštas kraujospūdis arba laipsniškas svorio padidėjimas – kurie padidina širdies ligų tikimybę.

[EU+Kuponai] Super rinkiniai! Sulankstomos saulės panelės + dyzeliniai oro šildytuvui. Būtina kiekvienam
2476 1

Žemiausios kainos

Specialūs kuponai

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Puikių galimybių rinkiniai

Labai ribotas kiekis

12 mėn. garantija

Išsamiau

Siekiant palaikyti širdies sveikatą, mitybos specialistai rekomenduoja riboti keptą maistą: jame gausu kalorijų, „blogųjų“ riebalų ir junginių, kurie didina uždegimą.

„Reguliarus kepto maisto vartojimas didina cholesterolio kiekį, didina uždegimą ir didina širdies ligų riziką. Kuo daugiau kepto maisto valgome, tuo didesnė insulto ir širdies nepakankamumo tikimybė“, – aiškina Moon.

Nereikia to visiškai atsisakyti – tegul tai būna retas malonumas.

Saldūs gėrimai

Saldūs gėrimai yra pagrindinis pridėtinio cukraus šaltinis amerikiečių mityboje: beveik du trečdaliai suaugusiųjų kasdien išgeria bent vieną tokį gėrimą.

Retkarčiais gerti gazuotus gėrimus yra gerai, tačiau reguliarus vartojimas padidina širdies ligų, diabeto ir kitų lėtinių ligų riziką.

Naujausi tyrimai taip pat susiejo per didelį cukraus kiekį su padidėjusia demencijos rizika. Vieno tyrimo metu žmonės, kurie suvartojo daugiausia cukraus, turėjo 43 % didesnę demencijos riziką nei tie, kurie suvartojo mažiausiai.

 

Geriausias būdas sumažinti cukraus kiekį – iš pradžių vengti saldžių gėrimų.

Sūrus maistas

Druska yra dar vienas veiksnys, galintis pakenkti širdžiai, ypač jei ją vartojate metų metus. Ir, priešingai populiariam įsitikinimui, atsikratyti druskinės nėra pats veiksmingiausias sprendimas. Pagrindiniai druskos šaltiniai yra itin perdirbti maisto produktai: konservuotos sriubos, dešrelės, traškučiai, padažai, užpilai.

„Svarbu sumažinti sūraus maisto kiekį, nes aukštas kraujospūdis vidutinio amžiaus metu yra susijęs su kognityviniu nuosmukiu ir demencijos rizika vėlesniame gyvenime“, – pabrėžia Moon.

Suaugusiesiems rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 2300 mg natrio per dieną, tačiau dauguma žmonių rekomenduojamą ribą viršija daugiau nei 1000 mg. Taigi, dabar pats laikas peržvelgti etiketes. Maisto produktai, kuriuose yra mažiau nei 5 % paros normos natrio, laikomi turinčiais mažai druskos, o maisto produktai, kuriuose yra 20 % ar daugiau – turinčiais daug druskos.

Balta duona ir kiti rafinuoti kepiniai

Sumuštinis yra greitas, patogus ir įprastas patiekalas. Tačiau duona senėjimui daro didesnį poveikį, nei galite pamanyti.

 

„Daugumoje supakuotų duonos gaminių yra daug rafinuotų angliavandenių ir mažai skaidulų, todėl cukraus kiekis kraujyje smarkiai padidėja“, – sako registruota dietologė Anne Danahy.

Laikui bėgant, šie šuoliai gali padidinti atsparumo insulinui riziką, kuri siejama su smegenų funkcija ir kognityviniu nuosmukiu. Sprendimas paprastas: rinkitės viso grūdo duoną, kurioje yra bent 4 gramai skaidulų vienoje riekelėje.

Pilno grūdo produktai virškinami ilgiau, todėl gaunate nuolatinės energijos. Norėdami didesnio efekto, į sumuštinius įdėkite daržovių.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()