Ši kava kenkia labiausiai – o lietuviai ją geria kasdien!  ()

Nors daugelis mano, kad blogiausia kava yra tirpioji, tai – netiesa.



© https://pixabay.com/photos/dress-shirt-department-store-rack-4752316/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors daugelis mano, kad blogiausia kava yra tirpioji, tai – netiesa. Pažiūrėkite, ką apie tai sako dietologai. Rezultatas jus nustebins.

Daug žmonių neįsivaizduoja ryto be puodelio gardžios, aromatingos kavos. Ji ne tik yra skani, bet ir suteikia energijos. Kai kuriems tai – rytinis ritualas, padedantis pradėti dieną gera nuotaika. Tačiau nors kava apskritai laikoma sveiku gėrimu, vieno jos tipo geriau vengti.

Kokia kava yra blogiausia?

Pasirodo, blogiausias kavos tipas yra „3 viename“ ir įvairūs kavos gėrimai. Pirmiausia todėl, kad juose yra labai daug cukraus, kuris kenkia sveikatai: didina svorį, skatina 2 tipo diabeto bei širdies ligų riziką. Tokiuose gėrimuose taip pat randama transriebalų, žalingų širdžiai ir didinančių „blogojo“ cholesterolio kiekį.

[EU+Kuponai] Iki 10 kartų pigiau nei Lietuvoje! Aukščiausios klasės magnetinės gręžimo staklės. Paskutiniai vienetai („VEVOR D8860“, „VEVOR ZT-40H“)
1674 2 1

Mažiausios kainos šiais metais

Specialūs kuponas

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Puikių galimybių rinkinys

Labai ribotas kiekis

12 mėn. garantija

Išsamiau

Be to, tokiuose gėrimuose dažniausiai būna labai mažai pačio kofeino, todėl jie beveik nestimuliuoja. Tad jeigu esate šių gėrimų mėgėjas, gerkite juos kuo rečiau.

Ar tirpioji kava tikrai nesveika?

Dažnai manoma, kad tirpioji kava yra žalinga. Apie tai išsamiai paaiškino dietologas Michałas Wrzosekas.

„Ar tirpioji kava tikrai nesveika? Tiesa ta, kad ji turi akrilamido, kuris gali būti kancerogeniškas, turėti neigiamą poveikį nervų ląstelėms ir vyrų reprodukcinei sistemai“, – sakė specialistas.

 

Jis paaiškino, kad akrilamidas susidaro skrudinant ir džiovinant tirpiąją kavą, o vidutinė šios medžiagos koncentracija joje siekia apie 360 µg/kg. Tačiau vienam puodeliui paruošti paprastai pakanka vos dviejų arbatinių šaukštelių — maždaug 2–4 gramų. Perskaičiavus gaunama, kad viename grame tirpios kavos yra tik apie 0,36 µg akrilamido.

„Net jei per dieną išgersite penkis tokius puodelius, tai bus tik apie 7,5 µg. Toks kiekis neturėtų kelti nerimo. Be to, kavos nauda yra gerokai didesnė nei galimas pavojus“, – reziumavo ekspertas.

Dietologas Bartoszas Kulczyńskis paaiškino ir tai, iš kur atsirado visuomenėje paplitęs mitas, kad tirpioji kava yra „mišinys iš visokių priedų“.

 

„Manau, tai kyla iš to, kad žmonės neįdėmiai skaito produktų etiketes. Apskritai parduotuvėse turime tris produktų tipus: kavą pupelėmis, tirpiąją kavą ir kavos gėrimus. Ir būtent kavos gėrimai dažnai painiojami su tirpia kava“, – sakė jis.

Tirpioji kava nuo kavos pupelių skiriasi tuo, kad iš pradžių ji paruošiama kaip įprasta kava, o tuomet iš gauto ekstrakto išgarinama vanduo — lieka koncentruota, vėliau džiovinama kava.

„Tirpioji kava yra 100 procentų kava“, – pabrėžė Kulczyńskis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(2)
(-1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: