Filmas vakarui. Kelionė į Visatos pakraštį (Video, LT, EN)  (1)

Filme aiškia ir suprantama forma pateikiamos astronomijos ir astrofizikos mokslo žinios apie Visatą. Filmo turinys tai virtuali kelionė į saulės sistemos planetas ir už jos ribų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kelionė prasideda iš mūsų namų – Žemės. Pirmiausiai aplankome artimiausią kaimyną – Mėnulį, nuo Žemės nutolusį 400 tūkt. kilometrų. Jo paviršiuje jau vaikščiojo daugiau nei 10 žmonių. Čia aptinkame nepakitusius astronauto Nilo Amstrongo pėdsakus. Toliau aplankome meilės deivę – Venerą. Nežiūrint romantiško pavadinimo, tai nedraugiška planeta. Jos paviršiuje tūkstančiai ugnikalnių, atmosfera prisotinta anglies dioksido, paviršiaus temperatūra 500 C. Keliaujame į Merkurijų, kuris yra didžiulis geležies kamuolys padengtas plonu uolenų sluoksniu. Paviršiaus temperatūra svyruoja nuo +450o C iki - 170o C.

Saulė didinga savo šviesa. Tai graikų dievas Helios. Ji – įkaitusių dujų turbulencijos kamuolys. Paviršiaus temperatūra apie 5000o C. Visi procesai ir reiškiniai Žemėje priklauso nuo Saulės. Jeigu ji mirtų, mirtų ir Žemė.

Mes ieškome naujų namų. Pasiekiame raudonąją planetą – Marsą. Ar čia gali būti gyvybė? Manoma, kad procesai palaikantys gyvybę Žemėje, čia nustojo veikti prieš milijonus metų. Marse kyla dulkių viesulai. Reiškia čia yra vėjas. Kur yra vėjas, ten yra ir oro, bet jis labai praretintas ir čia nėra ozono sluoksnio.

Planetos susiformavo prieš 4,6 milijardus metų. Tai Saulės sistemos gimimo data.

Aplankome, 650 tūkst. kilometrų esantį nuo Žemės, Jupiterį. Jo palydovas Europa padengtas ledo sluoksniu. Toliau gražuolis Saturnas žymus savo žiedais, kurie iš tikrųjų yra jo palydovo liekanos. Dar Titanas ir Neptūnas. Tai salės sistemos pakraštys.

Keliaujame į tarpžvaigždinę erdvę. Sutinkame kometas iš ledo. Gal tokios kometos aprūpino Žemę vandeniu ? Mes už 8 trilijonų kilometrų nuo namų. Čia milijardai žvaigždžių turinčių savo planetas, o šios palydovus. Už 40 trilijonų kilometrų pirmoji sistema – Kentauro Alfa. Nebematuojame kelionės kilometrais. Per metus šviesa nukeliauja 10 trilijonų kilometrų. Esame apie 4 šviesmečius nuo savo namų. 10 šviesmečių nuo namų pasitinka žvaigždė Epsilo Eridoni. Dar toliau Gliese 581, Krabo ūkas, pulsarai, juodosios skylės.

Mūsų tikslas pasiekti Visatos pakraštį. Žengiame į tarplanetinę erdvę. Čia nėra visiškai tuščia. Čia sutinkame tamsiąją materija, kurios negalima nei pamatyti nei pajausti. Manoma, kad ji gali sudaryti apie 90% visų materijų Visatoje.

Grįžtame į kosminės tamsos amžių, nuo kurio viskas prasidėjo. Prieš 13,5 milijardų metų įvyko Didysis Sprogimas, kuris sukūrė mūsų Visatą. Taip buvo sukurta erdvė, laikas, materija. Kiekviena religija, kiekviena kultūra buvo po to. Bet negalime atsakyti, kas sukėlė šį kūrybos momentą ir kodėl.

Filmas bus įdomus moksleiviui, studentui ir kiekvienam žmogui.

Filmo scenarijus: Nigel Henbest

Filmo prodiuseris ir režisūrius: Yavar Abbas

Filmo pavadinimas anglų kalba:Journey to the Edge of the Universe

Filmo trukmė: 94 min.

Žanras: dokumentiniai filmai, 2013 m.

Filmas lietuvių kalba:

Filmas anglų kalba:

Ieškote daugiau įdomių filmų? Aplankykite rubriką dokumentiniai filmai!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(44)
(3)
(41)

Komentarai (1)