NASA prarado ryšį su TKS. Teko naudoti net rusišką įrangą  ()

Po elektros energijos tiekimo nutraukimo misijos valdymo centre NASA pirmą kartą panaudojo avarines valdymo sistemas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antradienį, liepos 25 d., NASA Džonsono kosmoso centre įvyko nepaprastas įvykis. Šiame pastate dingo elektra, todėl nutrūko ryšys su Tarptautine kosmine stotimi. Šiuo laikotarpiu amerikiečiai TKS turėjo naudoti rusiškas sistemas, rašo „The Guardian“.

Misijos valdymo centre 90 minučių nebuvo elektros.

Dėl to nutrūko ryšys su kosmine stotimi, o tai reiškė, kad NASA taip pat prarado kontrolę ir balso ryšį su TKS. Tokia situacija susiklostė, kai NASA Džonsono kosmoso centre buvo atnaujinama įranga.

Šio incidento metu amerikiečiai turėjo naudoti Rusijos ryšių sistemas, kad praneštų orbitoje skriejantiems astronautams apie problemą.

Pasak NASA, dėl atsarginių valdymo sistemų, kurios buvo panaudotos pirmą kartą, ryšys su TKS buvo atkurtas po pusantros valandos. Tuo pačiu metu tai niekaip nepaveikė stoties veikimo, o astronautų gyvybei pavojus nekilo. JAV kosmoso agentūra teigė, kad tai ne kosmoso, o tik Žemės problema.

Ši atsarginė TKS veiklos valdymo ir stebėjimo sistema sukurta siekiant išvengti nenumatytų situacijų, kurios gali kilti, pavyzdžiui, uraganų sezono metu. Ji yra atskirame pastate už kelių kilometrų nuo NASA Džonsono kosminio centro. Jei dėl stichinės nelaimės nutraukiama pagrindinės misijos valdymo centro veikla, darbuotojai turi persikelti į kitą pastatą. Tačiau taip neatsitiko, nes pagrindiniame pastate vis dar buvo apšvietimas, o dispečeriai toliau dirbo, kad pašalintų problemą, tačiau pasitelkę atsarginę elektros sistemą. Dienos pabaigoje padėtis normalizavosi ir dabar viskas veikia kaip anksčiau.

 

Nors dėl karo Ukrainoje JAV ir Rusija nepalaiko tų pačių santykių kaip prieš tai, vis dėlto šių dviejų šalių bendradarbiavimas Tarptautinėje kosminėje stotyje tęsiasi. Rusijos astronautai vis dar į ją skraido, kartais amerikiečių erdvėlaiviais. Ir atvirkščiai, JAV astronautai kartais skrenda į kosmosą Rusijos laivais.

Rusija pernai paskelbė, kad nutrauks darbą TKS po 2024 m., tačiau vėliau tapo žinoma, kad Rusijos Federacija stotį paliks 2028 m. Atsižvelgdama į tai, Rusija ne kartą pareiškė, jog planuoja statyti savo kosminę stotį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(3)
(2)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: