„SpaceX“ su savo raketiniu varikliu ką tik imitavo nusileidimą Mėnulyje (Video)  ()

NASA ir „SpaceX“ pasiekė svarbų etapą būsimoje įgulos misijoje į Mėnulį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavyko bandomasis „SpaceX“ variklio paleidimas nuo šalto užvedimo, siekiant imituoti sąlygas itin šaltame kosmoso vakuume, teigiama kosmoso agentūros pranešime.

„SpaceX“ parodė vaizdo įrašą apie bandymą „X-anksčiau-Twitter“, kuriame stebimas šaltas „Raptor“ variklio užvedimas. Gulėdamas šonu variklis sėkmingai išpūtė valdomą ugnies srovę.

NASA planuoja panaudoti  „SpaceX“ Mėnulio erdvėlaivio „Starship“ variantą agentūros įguloms „Artemis“ misijoms į palydovą, kurios numatomos 2025 m. Mėnulio nusileidimo aparatas turi veikti nuo šalto užvedimo, nes NASA numato, kad erdvėlaiviui gali tekti būti kosmoso temperatūroje palyginti ilgą laiką, palyginti su misija, skriejant aplink Žemę, teigia NASA.

2021 m. NASA sudarė 2,89 milijardo dolerių sutartį su „SpaceX“ dėl Mėnulio modulio. Praėjusiais metais NASA taip pat sudarė sutartį su „SpaceX“, kad ji galėtų toliau tobulinti savo erdvėlaivį „Starship“.

 

Šis testas sudaro sąlygas ilgai lauktam, antrajam orbitinio paleidimo bandymui. Federalinei aviacijos administracijai uždegus žalią šviesą, bandomasis skrydis gali įvykti jau kitą mėnesį.

„SpaceX“ testas išsiskiria ne tik tuo, kad įveikė esminį technologinį žingsnelį ir dar labiau sustiprina bendrovės ir NASA aljansą – jis taip pat primena apie vykstančias kosmines lenktynes tarp pasaulio galių.

 

Pavyzdžiui, praėjusį mėnesį Indija nuleido savo erdvėlaivį „Vikram“ ant Mėnulio paviršiaus, netoli pietinio Mėnulio ašigalio.

Prieš kelias savaites Japonija į orbitą išsiuntė palydovą ir Mėnulio robotą, kurie po ilgos, vingiuotos kelių mėnesių kelionės bandys nusileisti ant paviršiaus.

Šių metų pradžioje Kinija paskelbė apie savo ambicingus planus iki 2030 metų Mėnulyje išlaipinti astronautus, taip sustiprindama savo konkurenciją su JAV.

Tačiau lenktynės į Mėnulį ir toliau neapsieina be pavojų. Pavyzdys: Rusija, kuri bandė sekti Sovietų Sąjungos kosminės programos sėkme, neseniai, praėjusį mėnesį patyrė avariją, mėgindama ištirti Mėnulio paviršių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: