Tai galingiau net už DI: kas yra mokslininkų aktyviai vystomas organoidinis intelektas?  (31)

Atrodo, kad pastaruoju metu mūsų gyvenimus užvaldo dirbtinis intelektas, tačiau grupė mokslininkų tvirtina, kad ateitis – „organoidinis intelektas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

OI, maitinamas gyvų žmogaus smegenų ląstelių, vieną dieną galėtų pranokti bet kokią dirbtinę sistemą ir tai padarytų daug efektyviau, rašo CNET.

Organelės (organoidai) - ląstelės struktūriniai komponentai yra trimatės biologinio audinio sankaupos, kurias mokslininkai augina daugelį metų ir eksperimentuoja su jomis. Johnso Hopkinso universiteto aplinkos sveikatos mokslų profesoriaus Thomo Hartungo vadovaujami mokslininkai dirba su smegenų organelėmis, kad sukurtų „biokompiuterį“, maitinamą žmogaus smegenų ląstelių.

„Esame tokiame tyrimų taške, kai pribrendo technologija, skirta sukurti tikrą biokompiuterį. Tikimės, kad kai kurios puikios žmogaus smegenų funkcijos gali būti įgyvendintos kaip DI, pavyzdžiui, jos gebėjimas greitai priimti sprendimus remiantis nepilna ir prieštaringa informacija (intuityvus mąstymas)“, - pasakė Th. Hartungas.

Ląstelėse išaugintų organelių naudojimas yra naudingas mokslininkams, nes tam nereikia atlikti bandymų su žmonėmis ar gyvūnais. Th. Hartungas nuo 2012 metų kuria funkcines smegenų organeles, naudodamas žmogaus odos ląsteles, kurios perprogramuojamos į embrionines kamienines ląsteles. Tada jos gali būti naudojamos formuojant smegenų ląsteles ir galiausiai organoidus su veikiančiais neuronais ir kitomis savybėmis, kurios gali palaikyti pagrindines funkcijas, tokias kaip atmintis ir nuolatinis mokymasis.

 

Tai atveria galimybes tirti, kaip veikia žmogaus smegenys. Kadangi galite pradėti manipuliuoti sistema, daryti dalykus, kurių dėl etinių priežasčių negalima padaryti su žmogaus smegenimis, – paaiškino mokslininkas.

Gyvas kompiuteris

Mokslininkai planuoja surinkti smegenų organeles į naujas biologinės skaičiavimo įrangos formas, kurios bus daug efektyvesnės nei šiuolaikiniai superkompiuteriai. Toks kompiuteris geriau susidorotų su sudėtingomis loginėmis problemomis.

 

Organoidinis intelektas ir biokompiuteriai artimiausiu metu nekels grėsmės DI ar senamadiškoms žmogaus smegenims. Tačiau Th. Hartungas mano, kad laikas pradėti didinti smegenų organoidų gamybą ir mokyti juos naudojant dirbtinį intelektą, kad būtų pašalinti kai kurie mūsų esamų silicio sistemų trūkumai.

Mokslininkas pastebi, kad praeis dešimtmečiai, kol bus realizuotas tikslas sukurti kažką panašaus į bet kokio tipo biologinį kompiuterį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(17)
(4)
(13)

Komentarai (31)