[ŽT] „Gazprom“ prisižaidė, skelbiamas smūgis Maskvai  ()

Europos bendrovės viena po kitos teikia ieškinius Rusijos dujų monopolininkei dėl žalos atlyginimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos bandymas įšaldyti Europą nutraukiant dujų tiekimą ir sukeliant energetinę krizę žemyne jau lėmė tai, kad Kremlius prarado Europos rinką ir dėl to sumažėjo pajamos iš mėlynojo kuro eksporto.

Tačiau tai dar ne visi nuostoliai, kuriuos Rusijos pusė turės patirti dėl savo avantiūros. Pasak „Finanz“, viena po kitos Europos įmonės paduoda „Gazprom“ į teismą, kad išieškotų nuostolius už nepristatytas dujas.

Štai gegužės 18 d., ketvirtadienį, Lenkijos bendrovė „Europol Gaz“, valdanti dujotiekio „Jamalas-Europa“ lenkiškąją atkarpą, paskelbė pradedanti arbitražo procesą su Rusijos monopolininku. Bendrovė iš Rusijos reikalauja 1,45 mlrd. dolerių. Į šią sumą įeina ir pradelsti mokėjimai, ir prarastas pelnas.

Rekordinį ieškinį prieš „Gazprom“ (12,5 mlrd. JAV dolerių) pateikė Vokietijos bendrovė „Uniper“, kuri buvo didžiausia rusiško „mėlynojo kuro“ importuotoja ir viena iš „Nord Stream – 2“ projekto investuotojų.

 

Kita Vokietijos dujų importuotoja RWE iš Rusijos monopolininkės pareikalavo apie 1 mlrd. dolerių, o Prancūzijos „Engie“ pateikė 1,3 mlrd. dolerių ieškinį.

Galiausiai apie 10 bendrovių pateikė ieškinius Rusijos pusei dėl bendros 17 mlrd. JAV dolerių sumos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(118)
(0)
(118)

Komentarai ()

Susijusios žymos: