Rusai bandė pasiųsti Vokietiją į greitą nokdauną. Išsigelbėjo paskutinę akimirką  ()

Anot Vokietijos žiniasklaidos, Rusijos darbo įrankis buvo dujų importo bendrovė „Gazprom Germania“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietijoje paviešintas slaptas Rusijos planas, kurio tikslas buvo sukelti plačiai paplitusius elektros tiekimo sutrikimus Vokietijoje, kurstyti energijos krizės baimę, 2022 metų pavasarį ir žiemą kurstyti vokiečius eiti į gatves protestuoti ir galiausiai priversti Vokietiją atsisakyti paramos Ukrainai.

Ekonomikos temomis rašantis laikraštis „Handelsblatt“ praneša apie Rusijos planą. Laikraščio teigimu, Rusijos darbo įrankis buvo bendrovė „Gazprom Germania“, kuri buvo antrinė valstybinės įmonės „Gazprom“, tiekiančios gamtines dujas Vokietijai iš Rusijos, įmonė.

Rusijos planai buvo perimti įmonę, per ją sukelti didelius elektros tiekimo sutrikimus Vokietijoje ir šantažuoti Vokietiją energetinio ginklo pagalba.

„Gazprom Germania“ tiekė dujas 500 Vokietijos įmonių ir energetikos įmonių.

Du Rusijos darbuotojai atskleidė planą

Savo istorijoje „Handelsblatt“ išsamiai aprašo įvykius nuo 2022 m. kovo iki balandžio mėn. Vokiečių žurnalistai remiasi interviu su Vokietijos vyriausybės atstovais, vadovais ir viešai neatskleista informacija.

Tai, kad Rusija turėjo energetinį ginklą prieš Vokietiją ir kad ji taip pat galėjo panaudoti ginklą, žinoma, nebuvo paslaptis ar staigmena. Vokietijos sprendimus priimantys asmenys apie priklausomybę buvo įspėjami jau porą dešimtmečių.

Vietoj to, nauja informacija yra ta, kad Rusijos „Gazprom“ 2022 m. kovo pabaigoje Berlyne pranešė „Gazprom Germania“ vadovybei, kad bendrovė pateko į anksčiau nežinomo Maskvos subjekto kontrolę.

Direktoriai gavo užduotį likviduoti įmonės turtą, per kurį buvo tvarkoma pusė Vokietijos importuojamų dujų.

 

Turtas, be kita ko, apėmė didžiausią Vokietijoje dujų saugyklą, kurioje, žinoma, tuo metu buvo tik nedaug dujų. Rusija jau pradėjo užsukti dujų čiaupą Vokietijos link.

Tačiau du „Gazprom Germania“ darbuotojai rusai kategoriškai atsisakė pasakyti apie planą Vokietijos vyriausybei. „Handelsblatt“ teigimu, jų vardai negali būti paskelbti, o jų gyvybėms gresia pavojus dėl jų tuometinių veiksmų.

Įmonė perimta

Galutinis rezultatas buvo toks, kad Vokietijos vyriausybė staiga ir greitai įsakė valdžiai perimti „Gazprom Germania“, kaip tuo metu buvo pranešta.

Šaliai pavyko i neleisti Rusijai likviduoti Vokietijai svarbios gamtinių dujų prekybos infrastruktūros – logistikos ir sandėlių.

Vokietija perėmė įmonę 2022 metų balandžio 4 dieną, praėjus vos trims dienoms po to, kai „Gazprom Germania“ darbuotojai atskleidė Rusijos planą vyriausybei.

 

„Handelsblatt“ kalbintų viešai neatskleistų asmenų teigimu, energijos tiekimo valdymas keliuose Vokietijos regionuose porą dienų buvo nepažįstamose Rusijos rankose, o šaliai išties grėsė plačiai paplitę elektros tiekimo sutrikimai.

„Handelsblatt“ teigimu, Vokietija nedelsdama pasiūlė apsaugą darbuotojams, kurie pranešė apie Rusijos planą perimti „Gazprom Germania“. Nuo tada jie gavo Vokietijos pilietybę.

Vėliau „Gazprom Germania“ buvo pervadinta į SEFE („Securing Energy for Europe GmbH“). Ji atsidūrė ant bankroto slenksčio, 2022 m. pabaigoje buvo nacionalizuota ir šiandien tiekia gamtines dujas Vokietijai iš kitų vietų nei Rusija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(161)
(4)
(157)

Komentarai ()