Mirtis po 2 dienų. Mirtiniausias pasaulio objektas. Visai netoli Lietuvos (Video)  ()

„Dramblio pėda“ yra vienas pavojingiausių objektų Žemėje – ir jis nutolęs nuo Lietuvos per 500 km.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galbūt tai skamba antgamtiškai, bet yra vienas mirtinas objektas, kad net žvilgsnis į jį gali nužudyti. Ir šis objektas yra Ukrainoje. Apie tai rašo „The Daily Mail“.

Šis mirtinas objektas – tai vadinamoji Černobylio AE „dramblio pėda“. Tai 2 metrų pločio sukietėjusios lavą primenančios masės gabalas, susidaręs iš išlydydžiusios Černobylio atominio reaktoriaus šerdies. Tai raudonai įkaitusio urano kuro produktas, kuris pradėjo tirpti pažeisto reaktoriaus aktyvioje zonoje.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Vaizdo projektoriai, jų ekranai su stovais, portabilūs oro kondicionieriai, jump starteriai ir kompresoriai viename ir kt. (Video)
1893 5

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-05-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Wanbo Mozart1“ - išmanusis 1080P vaizdo projektorius

2) „BlitzWolf BW-VS6“ - 100 colių projektoriaus ekranas su stovu

3) „Topshak TS-PW1“ - 18V impulsinis suktuvas su 380Nm, su baterija ir įkrovikliu

4) „POPDEER PD-J01“ - 20000mAh, iki 2500A jump starteris

5) „TUERBB T-JA01“ - 16000mAh, iki 2000A jump starteris ir oro kompresorius viename

6) „Enjoy Cool 2380BT“ - portabilus oro kondicionierius

Išsamiau

„Praleidus patalpoje su vadinamąja „dramblio pėda“ tik 300 sekundžių, liks gyventi tik dvi dienos“, – pažymimi „The Daily Mail“.

Dėl intensyvaus spinduliavimo buvo padarytos tik kelios „dramblio pėdos“ nuotraukos.

Net ir dabar, praėjus beveik 40 metų po sprogimo, patekimas į patalpą su šiuo objektu gali būti mirtinas, o jo grėsmė gali išlikti šimtmečius.

1986 m., kai susiformavo „dramblio pėda“, ji skleidė 10 000 rentgenų (radiacijos matas) – maždaug 1000 kartų daugiau nei mirtina dozė.

 

Po 30 sekundžių buvimo šalia jos visai savaitei atsiranda nuovargis ir galvos svaigimas. Po 2 minučių – vidinis kraujavimas, o po 4 minučių prasidės vėmimas, viduriavimas ir karščiavimas. Per 5 minutes gausite mirtiną radiacijos dozę, kuri beveik neabejotinai baigsis mirtimi per dvi dienas.

Nors branduolinė medžiaga lėtai vėsta, tikėtina, kad ji išliks pavojinga dar daugelį metų.

Tik praėjus dešimčiai metų po avarijos, 1996 m., pasitelkę modernesnę įrangą ir apsaugos priemones, specialistai sugebėjo nusileisti į reaktoriaus vidų ir padaryti pirmąsias nuotraukas.

 

Titulinėje straipsnio nuotraukoje, darytoje 1996 metais, radiacija vis dar tokia didelė, kad pakenkė nuotraukos kokybei. Nuotraukoje matyti Černobylio AE naujojo sarkofago direktoriaus pavaduotojas Artūras Kornejevas.

Kornejevas šioje patalpoje lankėsi dažniau nei bet kas kitas, todėl greičiausiai gavo maksimalią radiacijos dozę. Remiantis atvirų šaltinių duomenimis, Kornejevas mirė 2022 m., sulaukęs 73 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(0)
(21)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()