Vokietijoje pastatyta pirmoji pasaulyje saulėto kuro gamykla  (1)

Įmonės tikslas – pademonstruoti šios technologijos potencialą panaikinti transporto sektoriaus ir ypač – aviacijos, priklausomybę nuo iškastinio kuro.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ETH Zurich dukterinė kompanija Synhelion atidarė pirmąją pasaulyje gamyklą, kurioje, panaudojant Saulės šilumą, pramoniniu mastu gaminamas sintetinis kuras. Saulės šviesą į 20 metrų aukščio bokšto viršūnėje esantį šviesos imtuvą koncentruoja veidrodžių laukas. Imtuvas sugeria šilumą ir perduoda ją į termocheminį reaktorių gaminti sintetinį skystą kurą. Pranešama, kad įrenginys kasmet pagamins po kelis tūkstančius litrų ekologiško kuro. Synhelion rengiasi įrodyti, kad saulėto kuro gavimo technologiją galima plėsti ir ji gali sumažinti transporto, ypač aviacijos, priklausomybę nuo iškastino kuro.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Daugybė SUP irklenčių, išmanieji laikrodžiai, siurbliai, pjūklai, akumuliatoriai, išskirtinės ausinės ir kt. (Video)
3542 4

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-15/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Proscenic P10 Ultra“ - belaidis dulkių siurblys

2) „VIOLEWORKS“ - 1200W galios akumuliatorinis pjūklas su baterijomis ir įkrovikliu

3) „BlitzWolf BW-AT4“ - naujausias kompanijos išmanusis laikrodis

4) „FunWater“ - pripučiamos SUP irklentės

5) „Borehole“ - puikios kainos endoskopas (5 arba 10 metrų ilgio)

6) „Cloudenergy CL24-100“ - 100Ah LiFePO4 aukščiausios klasės akumuliatorius

7) „BlitzWolf BW-BTS9“ - kaulais grojančios belaidės ausinės

Išsamiau

Gamykla DAWN atidaryta vasaros saulėgrįžos dieną Jüliche, už 50 km nuo Kölno. Įrenginys sudarytas iš 20 metrų aukščio saulės bokšto, apsupto Saulės spindulius į jį koncentruojančių veidrodžių. Bokšte yra juodo paviršiaus imtuvas, sugeriamą šilumą perduodantis į termocheminį reaktorių, kur ji naudojama gaminti skystą sintetinį kurą arba sintezės dujas.

Bokšte yra ir ekonomiška šiluminės energijos saugojimo sistema, padedanti kurą gaminti kai Saulės energijos nėra. Synhelion teigia, kad DAWN gamykla pirmą kartą demonstruoja visą pramoninį sintetinio skystojo kuro gamybos ciklą — nuo Saulės energijos koncentravimo iki galutinio produkto gavimo.

 

DAWN gamybą planuojama pradėti antroje 2024 metų pusėje. Kompanija rengiasi per metus pagaminti kelis tūkstančius tonų litrų kuro.

Ten pat gamykla taip pat gamins sintetinę naftą. Šį tarpinį produktą itin patogu transportuoti. Paskui sintetinė nafta perdirbama į sertifikuotą kurą įprastoje naftos perdirbimo gamykloje. Taip Synhelion gamins ne tik aviacinį žibalą, bet ir benziną bei dyzeliną automobiliams ir jūrų transportui. Saulės kuras gali tiesiogiai pakeisti iškastinį ir yra visiškai suderinamas su egzistuojančia pasauline degalų infrastruktūra — nuo saugojimo ir transportavimo iki vidaus degimo variklių ir aviacinių variklių.

 

Synhelion pirmą komercinę gamyklą statys Ispanijoje kitais metais. Joje bus pagaminama apie 1000 tonų degalų per metus. Planuojama, kad kitos gamyklos bus gerokai didesnės už pirmas dvi, taigi, ir gamybiniai galingumai bus kur kas didesni.

Synhelion kompanija buvo įkurta 2016 metais, ji turėjo tapti saulinio kuro pioniere. 2019 metais degalų gamybos, naudojant Saulės energiją technologija buvo pademonstruota minigamykloje, pastatytoje ant ETH Zurich stogo.


hightech.plus




(13)
(3)
(10)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: