Tarptautinės energijos agentūros ekspertų manymu, pasaulis stovi ant elektros epochos slenksčio  ()

Dabar gyvename pasaulyje, kur beveik kiekvienas energetikos istorijos puslapis — iš esmės, Kinijos istorija



© https://www.recraft.ai/invite/H8FEz1qUZ8

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Daugelio iškastinio kuro tipų rinkos svertai silpsta“

Regioniniai konfliktai ir geopolitinė įtampa išryškina esminius dabartinės globalios energetikos sistemos trūkumus, dėl ko akivaizdžia būtinybe tampa politikos griežtinimas ir daugiau investicijų spartinti ir plėsti perėjimą prie švarių ir saugių technologijų, teigiama naujoje TEA apžvalgoje „Pasaulio energetikos vystymosi perspektyvos iki 2024 metų“. Konkrečiai, jame pabrėžiama, kad šiuolaikinė geopolitinė įtampa ir fragmentacija kelia rimtą grėsmę tiek energiniam saugumui, tiek ir globalioms pastangoms mažinti šiltnamio efektą sukeliančių (ŠES) dujų emisijas.

Dėl konflikto Artimuosiuose Rytuose gali sutrikti naftos ir dujų tiekimas, tvirtinama ataskaitoje, kadangi dabar apie 20% pasaulio angliavandenilių energijos išteklių gabenama per Hormūzo sąsiaurį — šio regiono jūrinę kliūtį.

Bet, nors geopolitinės grėsmės nemąžta, pagrindinių rinkos balansų ir kainų mažėjimas horizonte sušmėžavo, nes naftos poreikio augimo sulėtėjimas iki 2030 metų gali padidinti laisvus naftos gamybos pajėgumus iki 8 mln. barelių per parą. Naujų SGD gamybos projektų banga iki 2030 metų padidins turimus galingumus beveik 50%. Dujos gali padėti paspartinti pramonės perėjimą nuo anglies prie dujų, tačiau jis taip pat gali sulėtinti vėjo energetikos ir šilumos siurblių plėtrą. Ir atvirkščiai, 2035 metais gamtinių dujų paklausa gali sumažėti 4% dėl greitesnio fotoelektrinių technologijų diegimo.

Elektromobilių paklausą

[Vokietija+kuponas] Mažiausia kaina istorijoje! Įspūdingos lazerinės graviravimo staklės: galima pjauti arba graviruoti daugiau nei 1000 skirtingų medžiagų (Video, „Swiitol C18 Pro“)
9338 5

Šių metų modelis už mažiausią kainą iki šiol

Specialus kuponas

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Pažangiausi techniniai sprendimai

Puikus daiktas DIY projektams

Išsamiau

 

Didžiausią neapibrėžtumą TEA ekspertams kelia elektromobilių pardavimas: jų plėtros tempų sulėtėjimas gali padidinti naftos paklausą 1,2 mln. barelių per parą 2030 metais, daugiausiai JAV ir Europoje, ir daugiau, nei на 2 mln. barelių per parą iki 2035 metų.

Ir priešingai, aktyvesnis elektromobilių gamybos pajėgumų naudojimas gali padidinti jų pardavimus šalyse su besiformuojančia rinka ir besivystančiose ekonomikose už Kinijos ribų, kas sumažintų naftos poreikį ,8 mln. barelių per parą 2035 metais.


© Unsplash.com

Viskas priklauso nuo geopolitinės situacijos

Remiantis ataskaitos prognozėmis, artimiausiais metais pasaulis žengs į naują energinės rinkos kontekstą, kurį charakterizuos geopolitinės rizikos, tačiau tuo pat metu ir plačia įvairių kuro rūšių ir technologijų pasiūla. Pagal vieną scenarijų, naftos ir gamtinių dujų pasiūlos perteklius, kuris pradės reikštis antroje trečio dešimtmečio pusėje, varžysis su dideliu kai kurių esminių švarios energijos technologijų galingumų, konkrečiau, fotoelektrinių baterijų ir akumuliatorių galingumo pertekliumi.

 

„Antroje šio dešimtmečio pusėje reikšmingesnis — ar netgi perteklinis — naftos ir dujų tiekimas, priklausomai nuo geopolitinės įtampos raidos, lems, kad atsidursime visiškai kitokiame energetikos pasaulyje, gyvenome pastaruosius metus, per globalią energinę krizę, — mano TEA vykdomasis direktorius Fatihas Birolis. — Baziniai daugelio skirtingų kuro rūšių ir technologijų svertai silpsta, kas liudija apie perėjimą prie rinkos, orientuotos į pirkėjus“.

Tai reiškia, kad kainos mažės, kas reikš palengvėjimą vartotojams, pastaruoju metu stipriai nukentėjusiems nuo kainų šuolių, pabrėžia jis.

 

TEA tikisi, kad naftos kaina 2050 metais bus 75$ už barelį; jeigu šalių valdžios veiksmai atitiks ŠES dujų emisijos sumažinimo tikslus, kaina bus 25$ už barelį.

Pagal vieną iš scenarijų, iki 2030 metų daugiau nei pusė pasaulio elektros energijos bus išgaunama iš mažų emisijų šaltinių, o visų trijų iškastino kuro rūšių — anglies, naftos ir dujų — paklausa iki dešimtmečio pabaigos pasieks piką ir ims mažėti.


© Unsplash.com

Ateitis priklauso elektrai

„Ankstesnėse „Tarptautinės energetikos apžvalgose“ TEA aiškiai teigė, kad pasaulio energetikos sistemos ateitis — elektra, ir dabar tai mato visi“, — įsitikinęs Fatih Birol. — Energetikos istorijoje regėjome anglies ir naftos epochas, o dabar spėriai judame į elektros epochą, kuri apspręs globalią energetikos sistemą ir vis labiau remsis ekologiškais švariais elektros energijos šaltiniais“.

Visuose trijuose scenarijuose fiksuojamas žymus elektros energijos poreikis, kurį lemia ne tik ekonomikos augimas, bet ir didėjanti galutinių vartotojų, konkrečiai elektromobilių, elektrifikacija, o taip pat duomenų apdorojimo centrų paslaugų paklausa.

„Švari energija energetikos sistemon eina beprecedenčiais tempais“

 

Švarios energijos dalis energetikos sistemoje daugėja neregėtais tempais, tačiau jos diegimas technologijose ir rinkose toli gražu ne tolygus.

„Kaip ir daugelyje kitų globalių tendencijų, Kinija čia vaidina svarbų vaidmenį, — pareiškė Fatih Birol. — Tiek investicijos, iškastino kuro poreikis, elektros energijos vartojimas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, elektromobilių rinka ar švarių technologijų gamyba — dabar gyvename pasaulyje, kur beveik kiekvienas energetikos istorijos puslapis — tai, iš esmės, Kinijos istorija. Štai vos vienas pavyzdys: Kinijos saulės energetika vystosi tokiais tempais, kad iki ketvirto dešimtmečio pradžios — mažiau, nei per dešimt metų — Saulės energijos gamyba vien Knijoje gali viršyti bendrą elektros energijos poreikį JAV“.

Beje, Kinija, pradėjusi eksploatuoti naujus vėjo generatorius ir fotovoltinius skydelius, jau pasiekė švarios energijos gamybos rodiklius šešiais metais anksčiau, nei planuota; saulės ir vėjo energija šiais metais sudaro ~14% bendros Kinijos elektros energijos generacijos. Kinija — stambiausias pasaulyje anglies elektrinių statytojas — sumažino leidimų jas naudoti šiais metais beveik 80%. Pasiekusi 11,8 Twh, bendra vėjo ir saulės elektrinių galia Kinijoje pirmą kartą viršijo anglies elektrinių galią (11,7 Twh).

 

Visgi, nepaisant augančios perėjimo prie švarios energetikos dinamikos, pasaulis vis dar toli nuo trajektorijos link nulinių emisijų tikslo, pabrėžiama ataskaitoje. Vyriausybių, investuotojų ir vartotojų sprendimai kol kas pernelyg dažnai įtvirtina dabartinės energijos sistemos trūkumus. Tuo tarpu daugelyje pasaulio regionų didelių emisijų dešimtmečiais stiprinti ekstremalūs orų reiškiniai — tarp kurių vis stipresni karščiai, sausros, potvyniai ir štormai, — kelia rimtas problemas saugiam ir patikimam energijos sistemų veikimui.

Dabar 750 milijonų žmonių, daugiausiai Afrikos šalyse į pietus nuo Sacharos, vis dar neturi prieigos prie elektros, ir daugiau, nei 2 milijardai — prie švaraus kuro gaminti maistą.

Svarbiausią vaidmenį, sprendžiant šią problem turi atlikti tarptautinis bendradarbiavimas.


republic.ru




(3)
(2)
(1)

Komentarai ()