Lyg griaustinis iš giedro dangaus: Rusija stabdo milijardinės vertės dujotiekio projektą Europoje  (0)

Vizito Turkijoje metu „Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris oficialiai paskelbė, kad prie dujotiekio „Pietų srautas" statybų grįžtama nebus, praneša „RIA Novosti".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Viskas, projektą nutraukėme", - sakė A. Mileris, žurnalistų paklaustas apie „Pietų srauto" likimą. Taip pat „Gazprom" vadovas nurodė, kad Maskva ir Ankara susitarė dėl jūrinio dujotiekio statybų - juo kasmet galės būti perpumpuojami 63 mlrd. kub. metrų dujų.

A. Milleris teigia, kad sprendimas buvo priimtas iškart, kai tapo aišku, kad projektas „South Stream“ blokuojamas ir negalės būti įgyvendintas iki planuojamo termino. „Gazprom“ pasirašė savitarpio supratimo memorandumą su Turkijos bendrove „Botas“ dėl dujotiekio statybos per Juodąją jūrą, kurio apimtys per metus sieks 63 mlrd. kubinių metrų. Iš jų 14 mlrd. kubinių metrų numatoma tiekti į Turkiją – tai tos apimtys, kurios dabar tiekiamos Balkanų koridoriumi. Likusieji maždaug 50 mlrd. kubinių metrų bus tiekiami link Turkijos ir Graikijos sienos, kur šioms dujų apimtims bus pristatymo punktas, paaiškino A. Milleris. Juridinis asmuo šio projekto realizavimui bus įsteigtas Rusijos Federacijoje, jo steigėju taps kompanija „Gazprom“.

Atsakydamas į klausimą, kaip bus su jau sudarytomis sutartimis dėl „South Stream“ ir kaip bus išspręsta kompensacijų problema, A. Milleris atsakė: „Spręskime problemas tada, kai jos iškils“. Ji taip pat pridūrė, kad Turkija gali sukurti dujų prekybos aikštelę.

Nuo 2011 metų „Gazprom" „Pietų srauto" dujotiekio statybų projektui jau išleido 4,66 mlrd. JAV dolerių (13 mlrd. Lt). Šiais metais projekto realizavimui bendrovė buvo pasiruošusi skirti 135 mlrd. rublių (7,23 mlrd. litų).

Pirmadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad šiuo metu Rusija negali tęsti „Pietų srauto" dujotiekio statybų. Bulgarija blokavo vamzdyno tiesimą jūros dugnu. „Atsižvelgus į tai, kad iki šiol iš Bulgarijos negavome leidimo, manome, kad dabartinėmis sąlygomis Rusija negali tęsti šio projekto", - sakė V. Putinas Ankaroje bendroje spaudos konferencijoje su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu.

Ukraina: perpumpuosim daugiau

Rusijai atsisakius „Pietų srauto" dujotiekio statybų projekto, Ukraina pareiškė esanti pasirengusi perpumpuoti papildomas rusiškų dujų apimtis į Europą. Tokią nuomonę išreiškė Ukrainos energetikos ir anglies pramonės ministras Jurijus Prodanas, praneša „RIA Novosti".

„Kalbant apie tiekiamų dujų tranzitą Ukraina yra tikrai pasirengusi didinti apimtis. Šalis turi patikimą dujų transporto sistemą ir gali tiekti būtinas apimtis Europos Sąjungai net ir be „Šiaurės srauto". Sistema pakankamai galinga - turime galimybę didinti tiekiamas apimtis daugiau nei du kartus", - kalba J. Prodanas.

Vizito Turkijoje metu „Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris oficialiai paskelbė, kad prie dujotiekio „Pietų srautas" statybų grįžtama nebus.

V. Putinas paskelbė pats

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pareiškė, kad Rusija šiuo metu negali tęsti dujotiekio „South Stream“ (Pietų srautas), tieksiančio dujas Europai, statybos, nes Bulgarija blokuoja povandeninės atkarpos tiesimo darbus.

„Atsižvelgdami į Europos Komisijos poziciją, kuri neskatina šio projekto realizavimo, atsižvelgdami į tai, kad mes tik visai neseniai gavome leidimą iš atitinkamų Nyderlandų žinybų, tiesa, teigiamą sprendimą, bet atsižvelgdami į tai, kad mes lig šiol negavome leidimo iš Bulgarijos, mes manome, kad Rusija tokiomis sąlygomis negali tęsti šio projekto realizavimo“, – sakė V.Putinas per bendrą su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu spaudos konferenciją pirmadienį.

„Mes negalime pradėti statybos jūroje, kol neturime leidimo iš Bulgarijos. O pradėti statybą jūroje, priartėti prie Bulgarijos kranto ir sustoti, – tai kvaila. Manau, kad tai suprantama visiems. Todėl esame priversti peržiūrėti mūsų dalyvavimą projekte“, – nurodė Rusijos prezidentas.

V.Putinas dar paskelbė, kad Rusija sutarė padidinti dujų eksportą į Turkija 3 mlrd.kub. metrų ir kad dujų kaina Turkijai bus sumažinta 6 procentais.

Sako, kad dar gali grįžti

Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas pareiškė, kad šiuo metu „South Stream“ sutartys ir tarpvyriausybiniai susitarimai galioja.

„Kitas reikalas, kad Europos šalys Europos Komisijos asmenyje nenori šio projekto įgyvendinimo. Kad projektas būtų įgyvendintas pagal anksčiau priimtą maršrutą, būtinos pakankamos techninės galimybės, žemės sklypų suteikimas, leidimai klojimui – projektas užtruko“, – paaiškino A. Novakas.

Rusijos sprendimas nedalyvauti „South Stream“ projekte pagrįstas tuo, kad pastaruosius kelerius metus Europos Komisija nepalaimino projekto realizavimo, dirbo su šalimis, kurios pasirašė tarpvyriausybinius susitarimus, bandė įtikinti pakeisti šių susitarimų sąlygas, pažymėjo A. Novakas.

Vis dėlto Rusija ketina vykdyti savo įsipareigojimus, numatytus sutartyse. „Ir toliau būsime patikimi tiekėjai“, - patikino A. Novakas. „Atsižvelgiant į naujuosius siūlymus, šis klausimas bus detaliai aptartas“, - pabrėžė jis, atsakydamas į klausimą, kas laukia jau pasirašytų sutarčių dėl „South Stream“.

Neseniai V. Putinas kalbėjo, kad Rusijos energijos resursai bus perorientuoti į kitas rinkas, pasitelkus gamtinių dujų suskystinimą, o Europa, bent jau iš Rusijos negaus jai reikiamo dujų kiekio. „Manome, kad tai neatitinka ekonominių Europos interesų ir daro žalą mūsų bendradarbiavimui, tačiau tai – mūsų bičiulių Europoje pasirinkimas. Galų gale juk jie yra pirkėjai“, - kalbėjo V. Putinas.

Jis pasiūlė Bulgarijai pareikalauti, kad ES atlygintų iš „South Stream“ tiesimo negautą pelną. „Jei iš Bulgarijos atimta teisė elgtis kaip suvereni valstybė, tegul jie bent jau pareikalauja iš Europos Komisijos kompensuoti negautą pelną, nes vien tiesioginės įplaukos į Bulgarijos biudžetą už tranzitą būtų siekusios ne mažiau 400 mln. eurų (apie 1,38 mlrd. litų) per metus“, - patikino V. Putinas. „Vis dėlto tai taip pat yra ir mūsų partnerių Bulgarijoje pasirinkimas. Matyt, jie turi kokių nors įsipareigojimų, tačiau tai jau ne mūsų, o mūsų partnerių reikalas“, - pridūrė jis.

V. Putinas pareiškė, kad kolegos Bulgarijoje jam ne kartą yra sakę, kad „South Stream“ dujotiekio projektą jie įgyvendins bet kokiomis aplinkybėmis, nes tai atitinka jų nacionalinius interesus, tačiau situacija rodo ką kita.

Šių metų rugpjūčio mėn. „South Stream“ dujotiekio tiesimą Bulgarijoje vykdanti įmonė pagal Eeropos Komisijos nurodymu sustabdė užsakymų vykdymą ir sutarčių sudarymą dėl dujotiekio „South Stream“ tiesimo Bulgarijos teritorijoje. Bulgarijos ekonomikos ir energetikos ministerija išreiškė nepasitenkinimą dėl „South Stream“ dujotiekio tiesimą Bulgarijoje vykdančios įmonės kapitalo didinimo 200 mln. eurų (apie 691 mln. litų).

Anot Rusijos Energetikos ministerijai artimo valdininko, „Gazprom“ turėjo pasirašytų sutarčių su kitomis įmonėmis. Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ buvo įsipareigojusi vykdyti derybas su partneriais ir numatyti galimus nuostolius, o vėliau apie tai informuoti vyriausybę.

Atsakydamas įklausimą, ar būtų teisinga jau investuotas „Gazprom“ lėšas vertinti kaip nuostolius, A. Novakas pasakė, kad šis klausimas bus aptartas papildomai: „Atsakymai bus pateikti papildomai“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: