Jei Taivanas būtų užimtas, visos TSMC litografinės mašinos bus sunaikintos nuotoliniu būdu  ()

Kalbama apie EUV įrangą, kuria galima spausdinti mažiausius mikroschemų tranzistorius dirbtinio intelekto ir karinėms programoms.


ASML inžinieriai šalia EUV įrenginio Veldhovene, Nyderlanduose
ASML inžinieriai šalia EUV įrenginio Veldhovene, Nyderlanduose
© Handout via Reuters

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu Kinija įsiveržtų į Taivaną, ASML ir TSMC gali sugadinti sudėtingiausias pasaulyje lustų gamybos mašinas. Tai ne juokai: 90% pažangiausių pasaulyje lustų gaminama šioje saloje. Tokios mašinos kaina prasideda nuo 200 mln. eurų. Iš tiesų tai yra rezervinis būdas neleisti Kinijai pasiimti karinius trofėjus — anksčiau TSMC vadovybė ir Taivano valdžia jau pareiškė, kad įsiveržimo atveju visos kompanijos gamyklos bus susprogdintos. Jei KLR pavyktų neleisti įvykti sprogimams, tuomet EUV skeneriai būtų sunaikinti nuotolinės diagnostikos ir derinimo instrumentais. ASML jau atliko tokius mokymus.

Anoniminiai šaltiniai pranešė, kad JAV valdininkai privačiuose pokalbiuose su Nyderlandų ir Taivano kolegomis išreiškė nerimą dėl to, kad Kinijos agresijos eskalacija gali pereiti į Taivano užpuolimą. Sala yra svarbiausias visame pasaulyje naudojamų pažangių puslaidininkių gamintojas. Nyderlandų valdininkų ir kompanijos ASML vadovų susitikime, skirtame aptarti šią grėsmę, ASML atstovai patikino, kad užpuolimo atveju galės savo įrangą atjungti nuotoliniu būdu. Siekdami įvertinti riziką, Nyderlandai atliko įsiveržimo simuliaciją.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas tik nuo 5,52€! Puikūs šakotuvai, multimetrai, uodų lempos-gaudyklės, „Lenovo“ planšetės, robotai siurbliai ir kt. (Video)
3760 5

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „ANENG A3010“ - labai funkionalus multimetras

2) „Bakeey“ - 6in1 daugiafunkcis šakotuvas

3) „AGSIVO“ - belaidė uodų lempa-gaudyklė

4) „Lenovo Tab K10 Pro“ - 4+64GB, Android 12 planšetė, globali versija

5) „Ultenic TS1“ - 2in1 robotas siurblys su atliekų dėžute

6) Įkraunamas belaidis mini įrankis poliravimui, graviravimui, šlifavimui ir gręžimui

Išsamiau

Nuotolinio atjungimo galimybę turi Nyderlandų kompanijos ASML mašinos, skirtos gaminti mikroschema, naudojant ekstremalų ultravioletą (EUV). EUV naudojamas spausdinant mažiausių tranzistorių mikroschemas, kurios naudojamos dirbtinio intelekto kūrimui ir aukštųjų technologijų karinėse programose.

ASML kompanija yra vienintelė pasaulyje tokių, brangiau, nei 200 milijonų eurų kainuojančių mašinų gamintoja. Nuo pirmojo gaminio 2016 metais, ASML klientams už Kinijos ribų pateikė daugiau, nei 200 įrenginių, o Taivano TSMC jų įsigijo daugiau, nei bet kuris kitas lustų gamintojas. Įvaldžiusi EUV technologiją, ASML tapo brangiausia Europos technologijų kompanija, kurios rinkos kapitalizacija viršija 370 mlrd.$— tai dvigubai daugiau, nei įvertintas jos klientas Intel.

Miesto autobuso dydžio EUV sistemą būtina reguliariai aptarnauti ir atnaujinti. Be atsarginių dalių iš ASML jos greitai nustoja sugenda. EUV techninį aptarnavimą apsunkina tai, jos stovi švariuose kambariuose, kur inžinieriams būtina vilkėti specialius, patalpų užteršti neleidžiančius kostiumus. Kai kuriems klientams ASML siūlo bendrus aptarnavimo kontraktus, pagal kuriuos dalį EUV technini aptarnavimo jie gali atlikti patys. Šaltinių teigimu, atliekant šias procedūras, ASML gali nuotoliniu būdu aktyvuoti avarinio atsijungimo funkciją.

 

ASML technologijas jau seniai įdėmiai seka vyriausybės, kurios stengiasi neleisti joms pakliūti į netinkamas rankas. Pavyzdžiui, Nyderlandai uždraudė kompanijai parduoti EUV skenerius Kinijai, nes JAV baiminasi, kad tai suteiks Kinijos gamintojams pranašumą globalioje lustų kovoje. Reikalaujant JAV, Nyderlandai šiemet pristabdė antros pagal sudėtingumą ASML mikroschemų gamybos įrangos eksportą į Kiniją. Dar prieš įsigaliojant šiam draudimui, JAV valdininkai paprašė ASML atšaukti kai kuriuos anksčiau suplanuotus siuntinius klientams Kinijoje. Prognozuojama, kad naujausios eksporto kontrolės priemonės šiais metais sumažins pardavimus Kinijai net 15%.

 

Kinija seniai teigia, kad Taivano sala yra jos teritorija. KLR prezidentas Xi Jinping pasisako už susijungimą ir tuo pat metu neatmeta karinio įsikišimo galimybės. Kinija didina savo įprastinę ir branduolinę ginkluotę nuo Antrojo pasaulinio karo neregėtais tempais, o aukštas JAV admirolas kovo mėnesį pareiškė, kad šalis rengiasi galimam įsiveržimui į Taivaną 2027 metais. Praėjusį mėnesį JAV Kongresas patvirtino 8 mlrd.$ skyrimą salos gynybai stiprinti. Tuo tarpu Bideno administracija siekia išplėsti puslaidininkių gamybą JAV, žadėdama mikroschemų gamintojams 39 mlrd.$subsidijų apsidrausti nuo potencialių sutrikimų tiekimo grandinėje.


hightech.plus




(4)
(1)
(3)

Komentarai ()