Atskleidė, kas vyksta slapčiausiose „Apple“, „Meta“ ir „Google“ laboratorijose. Greitai bus prieinama visiems  ()

Įsivaizduokite ausines, kurios žino jūsų mėgstamiausius atlikėjus, su jumis gali pasikalbėti keliomis kalbomis ir net pritildyti muziką, kai kažkas pašaukia jūsų vardą. Pasirodo, dėl dirbtinio intelekto pažangos (DI) visas šis scenarijus nėra tokia jau didelė utopija. „Telia“ ekspertai teigia, kad minėtas galias turintys audio produktai jau kurį laiką testuojami slapčiausiose „Apple“, „Meta“ ir „Google“ laboratorijose, o parduotuvių lentynose juos galimai išvysime dar šį rudenį.



© Gamintojo nuotr. (Atvira licencija)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šiandien ne vienas žmogus plačiai atvertų piniginę, radęs ausines, kurios gali visiškai užtildyti kūdikio verksmą lėktuve ar gretimame bute garsiai grojančią muziką. Tačiau tai tebus tik viena iš galimybių, kurias pasiūlys naujoji DI ausinių karta. Iš telefono ar kompiuterio aksesuaro jos virs savarankiškais įrenginiais, gebančiais suprasti balsu duodamas komandas bei girdimus garsus idealiai pritaikyti prie mūsų pageidavimų. Be to, greta valdomos klausos, pažangiosios ausinės galės sparčiai atsakyti į mūsų klausimus ir atlikti kai kuriuos kitus darbus, kuriems įprastai reikėdavo išmaniojo telefono“, – pasakoja „Telia“ išmaniųjų įrenginių ekspertas Marijonas Baltušis.

Taps ant ausų dėvimais kompiuteriais

Šiemet, pirmąkart po daugybės metų, rinkoje išvydome įrenginius, pateikusius rimtą pretenziją pakeisti išmanųjį telefoną. Į rūbus segamas „Humane Ai Pin“ segtukas ir kišeninis asistentas „Rabbit R1“, kliaudamiesi DI modeliais, siekė mus atitraukti nuo ekranų, užduotis jiems deleguojant balsu. Deja, pirmoji susidomėjimo šiais prietaisais banga nuslūgo pakankamai greitai, o jų pardavimų eilutėse ypatingos sėkmės neišvydome.

Su „Google“ siejamo startuolio „Iyo“ įkūrėjas Jason Rugolo įsitikinęs, jog likimas šiems produktas nesusiklostė, nes vartotojai kol kas nemato būtinybės pirkti dar vieno elektronikos įrenginio, kurio funkcijas kuo puikiausiai gali atlikti jų delne šiuo metu gulintis išmanusis. Tad kur kas praktiškesnė strategija būtų DI „smegenų“ integravimas į jau egzistuojančią technikos kategoriją, pavyzdžiui, ausines. Be jų šiais laikais išsiverčia retas žmogus, o ir ne vienas jau yra bandęs per jas pasikalbėti su „Siri“ ar „Google Assistant“.

[EU+Kuponai] Geriausios dovanos Tėvo dienos proga! Nesunaikinami išmanieji laikrodžiai už mažiausias kainas. Riboto laiko
1802

„Kospet“ išmaniųjų laikrodžių išpardavimas

Specialūs kuponai

Galioja iki 2024-06-12

Iš Europos sandėlių

Greitas ir saugus pristatymas

2 metų garantija

30-ies dienų pinigų grąžinimo garantija

1) „Kospet Tank T3“ - karinio tvirtumo naujausias modelis

2) „Kospet Tank M3“ - labai dailus karinio tvirtumo išmanusis laikrodis

Išsamiau

„Būtent todėl „Iyo“ jau šį rudenį ruošiasi pristatyti pirmąsias DI ausines. „Iyo One“ pavadintas produktas galės tarnauti tiek kaip įprastas muzikos klausymosi įtaisas, tiek kaip ant ausų dėvimas kompiuteris, kurio galima paprašyti iškviesti taksi, paskaityti gautų elektroninių laiškų santraukas ar padėti betarpiškai bendrauti su užsieniečiu, net nemokant jo kalbos ir pasikliaujant sinchroniniu DI vertimu. Tokiu būdu vartotojas bus apsaugotas nuo naujo abejotino funkcionalumo prietaiso pirkimo ir kartu galės drąsiau palikti telefoną, eidamas pasivaikščioti ar pabėgioti“, – koncepcijos pranašumus vardina M. Baltušis.

Selektyvus girdėjimas

Ausinėse atsidūrę galingi DI lustai suteiks ir dar vieną didelį pranašumą – galimybę visiškai valdyti mus supantį garsų foną. Pavyzdžiui, kavinėje gurkšnojant savaitgalinę kavą ir mėgaujantis grojančia muzika, DI ausinių bus galima paprašyti užtildyti prie gretimo stalo sėdinčių vaikų triukšmavimą. Tuo metu prie jūsų staliuko prisėdus draugų kompanijai, ausinėms galėsime duoti priešingą užduotį – slopinti muzikinį foną ir „pagarsinti“ savo draugų balsus, kad su jais pavyktų komfortiškai bendrauti tokioje triukšmingoje aplinkoje.

 

Ne ką mažiau intriguoja ir „Iyo“ vystomos psichoakustinės technologijos, kurios suteiks galimybę girdimojoje erdvėje labai tiksliai pozicionuoti visus tam tikros aplinkos garso komponentus. Todėl miesto parke prigulus ant žolės, ausinių galėsime paprašyti mus nukelti į paplūdimį. Taip priekyje mūsų girdėsime jūros ošimą, už savęs išgirsime vėjo ošimą, o virš savo galvos galėsime klausytis žuvėdrų klyksmo.

Be to, tam netgi nebus būtina virtualiai persikelti į kitą erdvę  – kasdienę kelionę pėsčiomis mieste taps įmanoma papildyti paukščių giedojimu, neužgožiančiu pro mus važiuojančių mašinų garso ir taip nekeliant pavojaus būti partrenktam. O jei to būtų maža, išbėgus pabėgioti, „Iyo One“ galės įjungti mus besivejančių žingsnių garso takelį, kuris neabejotinai prisidės prie geresnio distancijos laiko įveikimo ir didesnio sudegintų kalorijų skaičiaus.

 

Jeigu visa tai pasirodys per daug ekstremalu, DI ausinės galės tiesiog pačios paleisti vartotojo skonį bei kontekstą atitinkančią muziką, išlaisvindamos jį nuo varginančio paieškų proceso. Taip pradėjus treniruotę mūsų ausyse galės pasigirsti rokas, o vakare ramiai išsitiesus ant sofos – atpalaiduojantis džiazas.

Integruos papildytos realybės technologijas

Ausinių gebėjimas greitai interpretuoti gaunamą informaciją pasitarnaus ir kitose netikėtose gyvenimo situacijos. Pavyzdžiui, gatvėje mus susistabdžius užsienio turistui bei paprašius parekomenduoti vietą vakarienei, mūsų dėvimas „audio kompiuteris“ įvertins keliautojo papročius ir išrinks jam labiausiai priimtinas maitinimo įstaigas mūsų mieste. Tuo metu skubant į darbinį susitikimą nežinomame mieste, ausinės susiras mūsų kalendoriuje pažymėtą adresą bei tiesiai į mūsų ausis pašnibždės nuorodas, kaip ir kuria gatve toliau eiti.

Prieš kelias savaites viešojoje erdvėje pasirodė informacija, kad „Facebook“ valdanti „Meta“ taip pat jau kurį laiką kuria DI ausines ir netgi ruošiasi jose sumontuoti nedidelės raiškos kameras. Pastarosios įrenginiui leistų identifikuoti mus supančius daiktus ir padėti dar geriau susiorientuoti. Anot patikimomis prognozėmis apie „Apple“ gaminius garsėjančio tinklaraštininko Marko Gurmano, labai panašią produkto koncepcija tyrinėja ir Kupertino milžinė, tačiau nepanašu, kad tokias „AirPods“ galėtume išvysti artimiausiu metu.

 

„Turint omenyje, kaip greitai tobulėja DI modeliai, jų integravimas ausinėse atrodo kaip racionali idėja. Vis dėlto tam būtina išspręsti ne vieną techninį iššūkį. Visų pirma, savarankiškam DI veikimui būtini galingi procesoriai ir daug darbinės atminties, kas smarkiai pakels ausinių kainą. Pastarieji komponentai, jau nekalbant apie interneto prieigai būtiną Wi-Fi ar mobilųjį ryšį, taip pat reikalaus smarkiai didesnių baterijų, kurios šį produktą gali paversti nepatogiu dėvėti. O integruotų kamerų funkcionalumą per sekundę gali eliminuoti ilgi vartotojo plaukai. Tikiu, kad šiems techniniams galvosūkiams sprendimą įmanoma rasti tik per ilgesnį laiką, todėl išties išbaigtų DI ausinių greičiausiai teks palaukti dar ne vienerius metus“, – įspėja „Telia“ išmaniųjų įrenginių ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: