„Yra 1 taisyklė.“ Perspėjimas dėl kondicionierių. To nežino daugelis  ()

Kondicionierių naudotojams nuskambėjo perspėjimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Orai vasarą permainingi. Karščio bangos, kai temperatūra viršija 32 laipsnius Celsijaus, kaitaliojasi su dienomis, kai būna apie 20 laipsnių šilumos. Tokie pokyčiai gali vykti beveik kiekvieną dieną. Orų svyravimai silpnina organizmo imunitetą. Jei prie to pridėsime nekompetentingą oro kondicionierių naudojimą per karščius – greit puola infekcijos, ypač vaikus, rašo Fakt.pl.

Oro kondicionierius gali arba padėti, arba pakenkti. Viskas priklauso nuo mūsų pačių.

Vos tik atšilus orams pirminės sveikatos priežiūros gydytojai sulaukia pacientų, sergančių viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, besiskundžiančių gerklės, ausų skausmais, taip pat peršalimo ligomis su pakilusia temperatūra.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Įspūdingi el. paspirtukai su 6000W, 80km/h, 60V 30Ah Samsug baterija, SUP irklentės, TWS ausinės, pūstuvai-siurbliai ir kt. (Video)
3517 3

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-31/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „FunWater SUPFW08C“ - pripučiama SUP irklentė

2) „BlitzWolf BW-FYE15“ - TWS ausinės su trigubomis dinaminėmis tvarkyklėmis

3) „MECO ELEVERDE ME-CR1“ - akumuliatorinis pūstuvas-siurblys

4) „YUME HAWK PRO“ - el. paspirtukas su 6000W, 60V 30Ah Samsug baterija ir kt.

5) Įkraunamas belaidis mini įrankis poliravimui, graviravimui, šlifavimui ir gręžimui

6) „DIDEEP“ - nardymui skirtas deguonies balionas

Išsamiau

Pokalbio metu neretai paaiškėja, kad tai žmonės, kurie nuo karščio „gelbėjasi“ oro kondicionieriais. Jį jie dažniausiai naudoja automobiliuose, bet vis dažniau ir biuruose bei namuose. Ir, deja, daro tai neteisingai, darydami esminę klaidą.

„Lauke karšta – gerokai daugiau nei 30 laipsnių, o automobilyje ar kambaryje – 18. Organizmas negali susidoroti su tokiu skirtumu. Oro kondicionieriai ir sausas oras skatina hipotermiją ir gleivinių išsausėjimą. O iš čia – tiesus kelias į ligą“, – sako daktarė Agata Sławin, šeimos medicinos specialistė, Zielonogórskio federacijos ekspertė.

 

Pacientai atvyksta su gerklės skausmu, švokštimu, pakilusia temperatūra. Astmatikai dažniau patiria dusulio priepuolius. Sausas oras sausina gleivinę, odą, akių junginę, todėl taip pat kyla problemų dėl akių ašarojimo, skausmo, patinimo. Atsiranda sausų akių sindromas ir uždegimas. Be to, oro kondicionieriuje, jei jis nesandarus ir netinkamai prižiūrimas, gali veistis grybeliai ir bakterijos.

Tačiau sveikatos problemų sukelia ne oro kondicionieriai, o netinkamas jų naudojimas.

Gydytojai primena, kad sveikiausia temperatūra žmogaus organizmui yra 20-24 laipsniai Celsijaus. Jei tvyro karščiai ir termometro stulpeliai viršija 35 laipsnius, neturėtume vėsinti savo kambarių ar automobilio žemiau 20 laipsnių. Automobilio oro kondicionierius neturėtų būti nustatytas taip, kad pūstų šaltą orą tiesiai vaikui į veidą, nes tada nenuostabu, kad po kelių valandų atsiras sloga ar gerklės skausmas. Toks šiluminis šokas sunkiai paveikia net ir suaugusio žmogaus organizmą. Jis silpnina imunitetą ir skatina infekcijas.

 

„Sumaniai naudojamas oro kondicionierius padeda išgyventi karščio bangas, tačiau reikia prisiminti pagrindines taisykles. Svarbiausia iš jų: vėsinamoje patalpoje temperatūra turi būti žemesnė nei lauke ne daugiau kaip 5-6 laipsniais Celsijaus. Taigi, jei lauke 30 laipsnių, kondicionuojamoje patalpoje gali būti 24-25 laipsniai šilumos. Nedarykite žemesnės, nes tai tik pakenks“, – pataria daktarė Agata Sławin.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(1)
(17)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()