„Sony Electronics“ kartu su naujienų agentūra „Associated Press“ baigė testuoti pažangią nuotraukų autentifikavimo technologiją, kuri padės kovoti su vaizdo klastotėmis  (1)

Naujas į kamerą integruojamas sprendimas kiekvienai nuotraukai priskiria skaitmeninį sertifikatą jos užfiksavimo metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Sony“ kartu su naujienų agentūra „Associated Press“ (AP) užbaigė antrą į fotoaparatus integruojamo nuotraukų autentifikavimo sprendimo testavimo etapą. Šis į fotoaparatą integruotas skaitmeninis parašas leidžia kiekvienai nuotraukai jos padarymo metu suteikti unikalų sertifikatą, kuris patvirtina medžiagos autentiškumą.

„Sony“ nuotraukų autentifikacijos technologija yra paremta mašininio tipo skaitmeniniu parašu, kas nuo pat pradžių eliminuoja manipuliacijos galimybes. Skaitmeninis parašas sugeneruojamas fotoaparato viduje esančiame luste nuotraukos užfiksavimo akimirką. Ši saugumo ypatybė yra skirta profesionaliems fotografams, norintiems patvirtinti jų sukurtos medžiagos autentiškumą, ji taip pat suteikia papildomą apsaugos lygmenį naujienų agentūroms siekiant lengviau atpažinti suklastotus vaizdus.

„Nors sparti generatvyinio dirbtino intelekto (DI) evoliucija suteikė naujų galimybių kūrybinei raiškai, ji taip pat padidino susirūpinimą dėl pakoreguotų ar fiktyvių vaizdų poveikio žurnalistikai, – sako „Sony Europe“ vaizdo ir produktų sprendimų rinkodaros direktorius Yann Salmon Legagneur. – Klaidinančios informacijos ir vaizdų platinimas turi realų socialinį poveikį, kuris atneša žalą ne tik foto reporteriams ir naujienų agentūroms, bet ir visai visuomenei.

Skiriame daug dėmesio šiam iššūkiui ir esame pasirengę savo resursais prisidėti prie jo sprendimo. „Sony“ pastangos koordinuojant komiteto C2PA (angl. Coalition for Content Provenance and Authenticity) veiklos kryptį padėjo sukurti dabartinį standartą, padedantį atsekti vaizdų redagavimą ir klastojimą. Be to, mūsų į fotoaparatus integruojama autentifikacijos technologija atnešė vertingų rezultatų, todėl tęsiame tolesnį jos vystymą siekdami ją pristatyti platesniu mastu“.

„Suklastotos ir manipuliatyvios nuotraukos kelia didelį susirūpinimą žurnalistikos organizacijoms. Jos ne tik prisideda prie klaidinančios ar netikros informacijos plitimo, bet galiausiai mažina visuomenės pasitikėjimą tikraisiais vaizdais su faktine informacija, – sako AP foto redaktorius David Ake. – Didžiuojamės galėdami dirbti kartu su „Sony Electronics“ ir kurti su šia problema padedantį kovoti autentifikacijos sprendimą“.

 

Paskutinis „Sony“ ir naujienų agentūros AP bandymų realioje aplinkoje etapas užbaigtas 2023 m. spalį. Per mėnesį laiko trukusį testavimą buvo išbandyti autentifikacijos ir darbo organizavimo procesai. Tam „Sony“ dirbo kartu su kompanija „Camera Bits“, kuri yra sukūrusi standartu rinkoje tapusį darbo organizavimo įrankį „Photo Mechanic“. „Camera Bits“, kaip ir „Sony“ bei AP, sukūrė programai „Photo Mechanic“ pritaikytą technologiją, kuri išsaugo fotoaparato paliktą skaitmeninį parašą viso metaduomenų apdorojimo proceso metu.

 

„Rimtai vertiname iššūkį, kurį mūsų partneriams kelia manipuliatyvūs vaizdai, todėl mus itin motyvuoja galimybė dalyvauti ieškant sprendimo, – sako „Camera Bits“ įkūrėjas ir prezidentas Dennis Walker. – „Photo Mechanic“ naudojamas foto žurnalistikoje jau 25-erius metus ir toliau tobulėja kartu su rinkoje atsirandančiomis naujomis technologijomis. Esame pasirengę užtikrinti, kad „Photo Mechanic“ ir toliau išliks patikimu bei originaliu darbo organizavimo įrankiu“.

Planuojama, kad naujasis „Sony“ integruotas parašas ir C2PA autentifikacijos sprendimas bus įtraukti į fotoaparatų programinės įrangos atnaujinimą, kuris pasirodys 2024 m. pavasarį ir veiks fotoaparatų „Alpha 9 III“, „Alpha 1“ ir „Alpha 7S III“ modeliuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (1)