Konkurentus tiesiog sutaršė. Atskleidė, ką Lietuvoje padarė „Telia“  ()

Konkurentus solidžia persvara aplenkusi „Telia“ 2023 metais išliko Lietuvos mobiliojo ryšio kokybės lydere, rodo naujausia Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) ataskaita. Praėjusią savaitę apibendrinusi 2023 m. keliuose ir geležinkeliuose vykdytus mobiliojo interneto matavimus, RRT „Telia“ tinkle užfiksavo vidutinę 202,1 megabito per sekundę (Mb/s) spartą, o „Tele2“ ir „Bitė“ atveju ji atitinkamai siekė 116,7 Mb/s ir 107 Mb/s.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nors „Telia“ mobilusis internetas tituluojamas sparčiausiu ne vienerius metus iš eilės, į šį laimėjimą kasmet žvelgiame kaip į pareigą klientams pasiūlyti dar geresnę paslaugų kokybę. Kad pernai neužmigome ant laurų liudija ne tik nuo 2022 m. beveik trečdaliu išaugusi vidutinė sparta, bet ir dar labiau išplėsta didžiausio šalyje 5G tinklo aprėptis. Dėl nuolatinių mūsų pastangų „Telia“ pasirinkęs vartotojas visada gali būti tikras dėl kokybiškiausio interneto tiek pagal delsą, veikimą keliaujant traukiniu, tiek pagal visus kitus ryšių standartus“, – teigia „Telia Lietuva“ vadovė Giedrė Kaminskaitė-Salters.

Paslaptis – apgalvota 5G plėtros strategija

Komentuodama naujausią RRT ataskaitą, G. Kaminskaitė-Salters pasidžiaugė, jog 2023 m. mobiliojo interneto sparta didėjo visų operatorių tinkluose, ir svarbiausia to priežastimi įvardijo didėjančias 5G ryšio plėtros apimtis.

Visi Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai įsigiję 5G dažnius šią ryšio technologiją įdiegė didžiuosiuose šalies miestuose, tačiau tik „Telia“ įgyvendino savo išsikeltą tikslą penktos kartos ryšiu iš karto padengti visą šalį. Sėkmingą šių planų įgyvendinimą patvirtina RRT statistika – 2024 m. kovo 20 d. duomenimis, „Telia“ 5G tinklo aprėptis siekia iki 95 proc. Lietuvos teritorijos ir smarkiai lenkia 10 proc. 5G aprėpties ribos kol kas neperžengusius konkurentus.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! 4K vaizdo projektoriai, 5600W el. paspirtukai, Bluetooth kolonėlės ir kt. (Video)
2089 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-03-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos ir Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Topshak TS-PW1A“ - 18V impulsinis suktuvas su 380Nm, su baterija ir įkrovikliu

2) „BlitzWolf BW-V5“ - 1080P vaizdo projektorius

3) „Wanbo Mozart1“ - išmanusis 1080P vaizdo projektorius

4) „LAOTIE Ti30-Ⅱ“ - monstrinis 5600W el. paspirtukas

5) „BlitzWolf BW-WA4“ - 30W belaidė Bluetooth kolonėlė

6) „JumperRC T-Pro V2“ - 2.4GHz, 16 kanalų nuotolinio valdymo pultas

Išsamiau

Tuo pačiu G. Kaminskaitė-Salters atkreipia dėmesį, kad „Telia“ baigė viso savo 5G tinklo atnaujinimą vasaros viduryje, kai dalyje šalie kelių ir vietovių RRT matavimai jau buvo atlikti. Tad pati bendrovė vertina, jog  5G ryšio padengimas jau yra didesnis nei oficialūs 95 proc. ir gali dengti iki 99 procentų Lietuvos teritorijos. 

5G ryšio infrastruktūros plėtros skirtumai tarp konkurentų atsispindėjo ir RRT spartos bandymuose. „Telia“ atveju net trys iš keturių matavimų jau vyko 5G tinkle, o „Tele2“ ir „Bitė“ grafose penktos kartos mobiliojo ryšio technologija veikė tik ketvirtadalyje bandymų.

Naujas didmiesčių spartos rekordas

 

Pernai Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose „Telia“ fiksavo interneto vidutinės spartos rekordus, peržengdama 300 Mb/s ribą, kai antrą ir trečią vietą užėmusių konkurentų duomenų atsisiuntimo greitis dažnai neviršijo 200 Mb/s. Kad tai yra ne atsitiktinumas, o kryptingai siektas rezultatas, patvirtina ir „Telia“ pirmavimas likusiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Kaune ir Panevėžyje.

„Pernai didmiesčiuose RRT pavyko užfiksuoti ir 1000 Mb/s peržengiančių bandymų, bet kur kas svarbiau, jog daugiausiai apgyvendintose teritorijose šiandien galime turėti šviesolaidžiui stabiliai prilygstančią mobiliojo interneto spartą. 300 Mb/s leidžia aukščiausios 4K raiškos vaizdo įrašus vienu metu transliuoti dvylikoje skirtingų ekranų, sinchroniškai dalyvauti šimte skirtingų vaizdo konferencijų ar per dešimt sekundžių atsisiųsti ilgos prezentacijos failą. Ir tam nereikia jokios specializuotos įrangos – tokie greičiai daugiau nei milijonui lietuvių šiandien kasdien pasiekiami tiesiog išmaniajame telefone“, – atskleidžia „Telia“ vadovė.

 

Tačiau G. Kaminskaitės-Salters teigimu, naujieji rekordai ilgai taip pat neužsibus, nes galutinai pabaigusi 5G tinklo atnaujinimą „Telia“ toliau didins jo pajėgumą ir plės patį tinklą. Bendrovė netolimoje ateityje planuoja dar aktyviau naudoti jai priklausantį patį „švariausią“ 3,5 GHz 5G dažnį, ilgainiui leisiantį miestuose fiksuoti ir 1000 Mb/s viršijančias vidutines spartas.

Pirmauja ir pagal kitus ryšio parametrus

Be didelės atsisiuntimo spartos „Telia“ pavyko išsiveržti į priekį ir duomenų išsiuntimo spartos vertinime. Šios kompanijos tinkle informacijos paketai vidutiniškai buvo siunčiami 37,8 Mb/s greičiu, o likusių dviejų didžiausių operatorių – apie 50 proc. lėčiau. „Bitė“ tyrėjams leido pasiekti 23,1 Mb/s, kai „Tele2“ – 19,1 Mb/s.

 

„Ne ką mažesniu laimėjimu laikyčiau ir mažiausią delsą – „Telia“ mobiliojo interneto vėlinimas „Tele2“ ir „Bitė“ lenkia beveik dešimčia milisekundžių. Nors iš pirmo žvilgsnio skirtumas atrodo labai mažas, kiekviena ar juo labiau dešimtis papildomų milisekundžių žaidėjams ar e. sporto entuziastams gali lemti pralaimėtą mačą. Be to, mažesnė delsa prisideda ir prie didesnio kasdienio išmaniojo naudojimo komforto – kuo ji mažesnė, tuo greičiau, atidarius programėlę, mūsų ekrane pasirodo socialinių tinklų nuotraukos ar turinys naršyklėje“, – aiškina G. Kaminskaitė-Salters.

Dar vienas „Telia“ pranašumas išryškėjo matuojant spartą geležinkeliuose. Operatoriaus klientai, keliaudami traukiniu, savo išmaniuosiuose gali pasiekti didžiausią vidutinį 107,7 Mb/s duomenų atsisiuntimo greitį, kuris turėtų leisti sklandžiau mėgautis internetu transliuojamais filmais ir muzika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(19)
(3)
(16)

Komentarai ()