Wi-Fi eros pabaiga? Kelią skinasi nauja revoliucinė technologija  (1)

Nauja belaidžio duomenų perdavimo technologija Li-Fi žada iki 100 kartų didesnį greitį nei Wi-Fi.



© Zorro2212, CC BY-SA 4.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Free_wifi_zone,_D%C4%85browskiego_Square_in_%C5%81%C3%B3d%C5%BA.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be greičio, Li-Fi pasižymi aukštesniu saugumo lygiu, nes signalas neprasiskverbia pro sienas, o tai sumažina neteisėtos prieigos riziką. Paaiškiname, kaip naujos technologijos gali pakeisti prisijungimo prie interneto būdą.

Kas yra Li-Fi ir kaip jis veikia?

Li-Fi (Light Fidelity) yra duomenų perdavimo technologija, kuri naudoja šviesą belaidžiams ryšiams sukurti. Skirtingai nuo Wi-Fi, kuris perduoda duomenis radijo bangomis, Li-Fi naudoja šviesos spektrą. Jis veikia komunikacijos principu, naudojant šviesos impulsus, skleidžiamus LED diodų.

Ši naujovė gali žymiai paspartinti duomenų perdavimą ir pasiekti teorinį greitį iki 100 kartų greičiau nei standartinis Wi-Fi, todėl tai yra perspektyvi alternatyva tradicinėms technologijoms. 

Ši technologija pagrįsta „Visible Light Communication“ (VLC) ryšio sistema, kuri perduoda duomenis naudojant moduliuotus šviesos signalus. Šviesos diodai (LED), naudojami apšvietimo sistemose, greitai pulsuoja ir sukuria sekas, kurias gali iššifruoti suderinami įrenginiai, tokie kaip telefonai, kompiuteriai ar planšetiniai kompiuteriai.

[EU+Kuponas] Lietuvoje taip pigiai nerasite! Rekordinės kainos naujausias robotas dulkių siurblys su atliekų surinkimo stotele (Video, „ROIDMI EVE CC“)
5062 2

Rekordiškai žema kaina

Specialus kuponas

Iš Lenkijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

„Xiaomi“ ekosistemos produktas

Naujausi techniniai sprendimai

Išsamiau

Svarbus aspektas yra tai, kad šis procesas vyksta nedarant įtakos pačiam apšvietimui, o vartotojai šių pokyčių nepastebi. Greitas įrenginio atsakas užtikrina stabilų duomenų perdavimą, todėl Li-Fi yra ypač efektyvus tose vietose, kur didelė plačiajuosčio ryšio paklausa.

Pagrindinis Li-Fi pranašumas yra elektromagnetinių trukdžių trūkumas, todėl jis idealiai tinka naudoti vietose, kur tokie incidentai gali būti pavojingi, pavyzdžiui, ligoninėse, lėktuvuose ir atominėse elektrinėse.

 

Be to, kadangi šviesa neprasiskverbia pro sienas, Li-Fi siūlo aukštesnį duomenų saugumo lygį, palyginti su Wi-Fi, kuris gali būti pažeidžiamas išorinių atakų. Dėl šios priežasties Li-Fi gali būti naudojamas situacijose, kuriose reikalingas aukštas privatumo ir saugumo lygis, tiek namuose, tiek pramonėje.

Kaip Li-Fi gali paveikti mūsų naudojimąsi internetu?

Li-Fi siūlo perdavimo greitį, kuris yra daug didesnis nei pasiekiamas naudojant Wi-Fi. Teoriškai jis gali perduoti duomenis iki 224 gigabitų per sekundę greičiu, o tai atveria duris revoliucijai tokiose srityse kaip 4K transliacija, virtuali realybė ar pažangūs internetiniai žaidimai, kur svarbiausia yra maža delsa ir greitas perdavimas.

Tačiau Li-Fi, nepaisant jo pranašumų, taip pat susiduria su tam tikrais apribojimais. Visų pirma, ši technologija veikia tik kelių metrų diapazone, o tai reiškia, kad didesnėse erdvėse prireiks daugybės siųstuvų, kad būtų užtikrintas stabilus ryšys kiekvienoje vietoje. Tai reiškia, kad naujo sprendimo įdiegimas didelėse įmonėse ar viešuosiuose pastatuose gali pareikalauti didelių investicijų į infrastruktūrą.

 

Nors pagrindiniai šios technologijos tyrimai vyksta nuo XXI amžiaus pradžios, pirmieji komercializavimo bandymai pasirodė tik pastaraisiais metais. Tokios įmonės kaip „Oldecomm“ ir „Signify“ prognozuoja, kad Li-Fi taps plačiai prieinamas 2024–2029 m. Šios technologijos pateikimas į rinką daugiausia priklauso nuo investicijų į infrastruktūrą ir suderinamus įrenginius, kurie galės išnaudoti jos potencialą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(6)
(2)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)