Europos Parlamentas naikina roamingo mokesčius: stipriai pigs tarptautiniai pokalbiai  (2)

Latvijos pirmininkavimo ES Tarybai paskutinę dieną pasiektas susitarimas nuo 2017 m. birželio 15 d. panaikinti roamingo mokesčius ir atverti prieigą prie interneto visiems operatoriams. Europarlamentaro Antano Guogos nuomone, šis sprendimas užtikrins galimybę Lietuvos piliečiams skambinti, siųsti žinutes, naudotis internetu iš bet kurios ES šalies į Lietuvą tais pačiais tarifais, kaip ir Lietuvoje. Sprendimas ypatingai svarbus ir apps‘ų kūrėjams bei kitiems skaitmeninėje rinkoje dirbantiems verslams.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-07-01 Europos Parlamentas naikina roamingo mokesčius: stipriai pigs tarptautiniai pokalbiai  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

EP narys A. Guoga kartu su ALDE frakcija EP nuo pat kadencijos pradžios vykdė kampaniją „Ne - roamingo mokesčiui“. Politikas iš Lietuvos šiuo klausimu dirbo Vidaus rinkos ir vartotojų komitete (IMCO). Komitete jis buvo atsakingas už frakcijos poziciją ir teikė pasiūlymus vadinamajam „Connected continent“ paketui. Jo tikslas – panaikinti roamingo mokesčius ir užtikrinti interneto neutralumą.

„ES nori būti vieninga rinka ir nori konkuruoti su pasaulio milžinėmis - JAV ir Kinija. Susiskirstymas į 28 skirtingus reguliavimo režimus Europos konkurencingumui tik kenkia. Žvelgiant iš verslo pozicijų, sunku suvokti, kodėl vieningoje ir vieną valiutą beveik visur turinčioje erdvėje, kurioje nėra sienų, staiga reikia mokėti žymiai daugiau už mobilų ryšį vos tik kirtus sieną.

Jei mes norime vieningų sprendimų Europai, turi būti ir pasiektas pažangą skatinantis, o ne stabdantis vieningos rinkos, įskaitant telekomunikacijų rinką, lygis. Garsiai skatiname verslą peržengti sienas, plėstis, nes tik globaliai orientuoti sprendimai turi ateitį. Vieninga telekomunikacijų rinka rimtai prisidės prie šios plėtros ir Europos proveržio“, - papildė EP narys.

Jo nuomone, kuo daugiau vartotojų ir kuo atviresnė rinka, tuo daugiau yra konkurencijos, dar daugiau geresnių paslaugų vartotojams.

Šis susitarimas dar turi būti patvirtintas valstybių narių. „Tikiuosi, kad Lietuvos Vyriausybė tinkamai atstovaus mūsų piliečių interesus ir nepasiduos telekomunkacijų lobistų spaudimui, balsuojant dėl šio sprendimo“, – lūkesčius išsakė A. Guoga.

Pagal susitarimą, tarptinklinio ryšio papildomi mokesčiai Europos Sąjungoje bus panaikinti nuo 2017 m. birželio 15 d.

Praėjus beveik 2 metams nuo tada, kai Europos Komisija pateikė pasiūlymą dėl bendros telekomunikacijų rinkos, su Europos Parlamentu ir ES Taryba pasiektas susitarimas dėl šių dalykų:

  • Nuo 2017 m. birželio nebebus taikomi tarptinklinio ryšio mokesčiai. Taigi keliaudami po ES mobiliųjų telefonų naudotojai mokės tiek pat, kiek savo šalyje – nebus jokių papildomų mokesčių.
  • Bus taikomos griežtos interneto neutralumo taisyklės – jomis bus ginama kiekvieno europiečio teisė į interneto turinio prieigą be diskriminacijos.

Be šių priemonių, 2016 m. bus peržiūrėtos ES telekomunikacijų taisyklės. Po šios reformos bus taikomas veiksmingesnis ES lygmens spektro koordinavimas. Tinkamų sąlygų kūrimas skaitmeniniams tinklams ir paslaugoms yra esminis EK bendros skaitmeninės rinkos plano tikslas.

Nuo 2007 m., kai ES ėmėsi veiksmų, tarptinklinio ryšio mokesčiai už skambučius, trumpąsias žinutes ir duomenų siuntimą sumažėjo daugiau kaip 80 %. Duomenų perdavimas tarptinkliniu ryšiu dabar pigesnis 91 %, palyginti su 2007 m. Duomenų perdavimo tarptinkliniu ryšiu rinka išaugo 630 %. Nuo 2016 m. tarptinklinio ryšio mokesčiai toliau mažės, o nuo 2017 m. birželio 15 d. jie nebebus taikomi.

Viršutinės tarptinklinio ryšio mokesčių kainų ribos eurais(be PVM) skambučiams, SMS žinutėms ir duomenų atsisiuntimui:

 

2012 m. liepos 1 d.

2013 m. liepos 1 d.

2014 m. liepos 1 d.

2016 m. balandžio 1 d.

Telefono skambutis/minutė

0,29
0,24
0,19
0,05
Trumpoji žinutė
0,09
0,08
0,06
0,02
Duomenų atsisiuntimas ar naršymas/MB
 
0,70
 
0,45
 
0,20
 
0,05

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai (2)