Išbandė „Mitų griovėjai“. Kaip iš tikrųjų gali nužudyti populiarūs mitai apie vandenyje skęstančius automobilius (Video)  ()

Automobilio įkritimas į vandenį yra stebėtinai dažnas, ką liudija nerimą keliantis tokių atvejų skaičius. Teisingai ir laiku atlikti veiksmai tokioje situacijoje gali išgelbėti gyvybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavyzdžiui, 2004–2007 m. JAV 384 eismo įvykiai pasibaigė mirtimi nuskendus.

Didelėje turimos informacijos, tiek tikslios, tiek klaidingos, jūroje tampa labai svarbu atpažinti tiesą. Ar reikia išdaužti langą ar kantriai laukti, kol slėgis išsilygins, kad atidarytumėte duris? Pastarasis variantas yra labai nerekomenduojamas, rašo „IFLScience“.

Norint ištrūkti iš skęstančio automobilio, reikia įvertinti vandenį, kuriame atsidūrėte. Remiantis Automobilių asociacijos gairėmis, jei esate įstrigę potvynyje, kuris visiškai neapsemia jūsų automobilio, geriausias būdas yra likti viduje ir laukti pagalbos.

Sunkumai iškyla, kai automobilis pradeda nirti į vandens bedugnę. Šiuo kritiniu momentu keleivių laukia nenumaldomos lenktynės su laiku, nes automobilis pamažu prisipildo vandens, sumažinant ir taip ribotą deguonies kiekį salone.

Jei išsiskleidžia oro pagalvės, o tai tikėtina, jei automobilis stipriai nukentėjo įvažiuojant į vandenį, tai neturėtų stebinti. Transporto priemonės saugos mechanizmai sukurti taip, kad įsijungtų reaguojant į tokius atvejus, nors jie gali netyčia sutrukdyti jūsų pastangoms išgyventi šioje konkrečioje situacijoje. Greitai atsisekite saugos diržą, taip pat ir kitų keleivių saugos diržus.

Jei transporto priemonė laikosi ant vandens paviršiaus trumpą laiką, būtina nedelsiant palikti transporto priemonę. Likti viduje, tikintis palankios įvykių raidos, būtų neprotingas sprendimas.

Jei automobilyje yra elektra valdomi langai, jie gali ir toliau veikti trumpą laiką. Pasinaudokite šia galimybe ir padėkite kitiems keleiviams ištrūkti pro šias angas. Tačiau nemėginkite atidaryti durelių, nes tai bus itin sunku.

 

Jei automobilis jau visiškai po vandeniu, laikas tampa vertingiausiu ištekliu. Venkite pagundos kantriai laukti, kol automobilis visiškai prisipildys, o tada susivienodins slėgis, nes yra didelė rizika nuskęsti, kol ši pusiausvyra nusistovės.

Vietoj to laikykitės SWO (Seatbelts off, Window open or broken, Out with children going first) protokolo, kurį propagavo daktaras Gordonas Giesbrechtas:

  • Atsisek saugos diržą;
  • Atidaryk arba išdaužyk langą;
  • Pirmiausia gelbėk vaikus.

Norėdami išdaužti langą, naudokite aštrų įrankį arba tam tikslui nuimtus metalinius galvos atramos „dantis“. Tačiau būkite atsargūs ir daužykite šoninius langus, nes priekinis stiklas yra sustiprintas nuo smūgių. Sėkmingai sukūrę gelbėjimo kelią, išplaukite į paviršių.

 

Nelaimingo scenarijaus atveju, kai stiklo išdaužti neįmanoma, vienintelis išsigelbėjimo variantas gali būti automobilio durelių atidarymas. Tačiau atminkite, kad po vandeniu šios užduoties atlikti gali būti beveik neįmanoma. Tokiu atveju teks palaukti, kol išsilygins slėgis, o tai yra silpna vilties prošvaistė.

Paprastai automobiliui visiškai panirti į vandenį užtrunka nuo vienos iki dviejų minučių. Tik tada turėtumėte pabandyti atidaryti duris, jei reikia, naudodamiesi kojomis. Atminkite, kad tai yra paskutinė priemonė ir dažnai atima daug laiko. Šį metodą rekomenduojama naudoti tik tada, kai išnaudotos visos kitos alternatyvos.

Šią pavojingą situaciją puikiai iliustravo „MythBusters“ („Mitų griovėjai“).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(1)
(18)

Komentarai ()